”Hyvä tavara liikkuu”

Juha Hermansson on kokenut työskentelyn vanhojen tavaroiden parissa mielenkiintoiseksi. Parinsadan neliön suuruisessa myymälässä on runsaasti nähtävää.

Hukankadulla sijaitsevan Salon Osto- ja myyntiliikkeen omistaja Juha Hermansson myöntää haastattelun aluksi, että hänen aikomuksenaan oli alun perin purkaa vuonna 2018 hankkimansa kiinteistö ja rakentaa sen tilalle uusi. Kiinteistössä oli toiminut monien vuosien ajan Raimo Metsänojan pitämä vanhantavaran liike. Juha perusti kuitenkin jopa omaksi yllätyksekseen osto- ja myyntiliikkeen, joka aloitti toimintansa seuraavana vuonna samaisessa liiketilassa.

– Raimo sai yllytettyä minut aloittamaan oman osto- ja myyntiliikkeen toiminnan. Raimo vei mukanaan oman yrityksensä koko irtaimiston ja minä aloitin sen jälkeen pikkuhiljaa hankkimaan uutta myytävää. Minulle jäi valmiiksi vanha ostajakunta ja uudet asiakkaat ovat alkaneet myös löytämään paikan, Juha kertoo.

Muurlasta kotoisin oleva, tällä hetkellä Salossa asuva Juha on harrastanut aiemmin vanhojen huonekalujen korjaamista.

– Olen toiminut rakennusalan yrittäjänä 20 vuotta. Vajaa 10 vuotta sitten en ollut vielä niin kiinnostunut kierrätyksestä. Jouduin kuitenkin sairauslomalle ja sen aikana aloin korjaamaan huonekaluja, Juha kertoo.

Vaikka Juha ei tällä hetkellä ehdi tekemään entisöintihommia, hänen arvostuksensa vanhoja huonekaluja kohtaan on säilynyt.

– Ekologisuudenkin kannalta vanhojen huonekalujen käyttäminen on järkevää. Kunnon täyspuisten huonekalujen laatu on aivan omaa luokkaansa. Suosituimpiin kuuluvat tällä hetkellä huonekalut, jotka ovat valmistettu 50-60-luvuilla. Liinavaatekaapit ovat tosi haluttuja, samoin saman ikäluokan senkit.

Juha hankkii liikkeensä valikoimiin pelkästään hyvälaatuista tavaraa, kuten astioita, huonekaluja, valaisimia, tauluja sekä koriste- ja käyttöesineitä. Myynnissä ei ole lainkaan vaatteita.

– Haluan ostaa ainoastaan ehjää, myyntikelpoista tavaraa. Hyvä tavara liikkuu. Hankin tavaraa yksityisiltä henkilöiltä, jotka haluavat luopua ylimääräisistä esineistä ja huonekaluista. Myytävää tulee myös kuolinpesistä. Olen tälläkin viikolla käynyt viidessä eri paikassa noutamassa kuorman, Juha kertoo.

Hankintatilanteisiin on mahtunut muutamia isoja yllätyksiäkin.

– Yhdessä tavaraerässä tuli mukana vanha neljän taalerin raha. Plootuksi kutsuttu, 32 cm kanttiinsa oleva kupariraha on vuodelta 1728.

Toinen mainitsemisen arvoinen on kaunis peili, jonka alkuperä yllätti Juhan täysin.

– Puhdistin myyntiin tullutta peiliä ja sen takana oleva leima tuli minulle yllätyksenä. Ilmeni, että kyseessä on vuoden 1896 Pariisin maailmannäyttelyyn tehty barokkipeili.

Juha on huomannut, että vanhalla käyttölasilla, samoin kuin laadukkaalla taidelasilla on aina ostajansa, mikäli hinta on kohdillaan.

– Kotimaisella lasilla on paljon keräilijöitä. Esimerkiksi Tynellin Aurinkopullot ovat erittäin kysyttyjä tuotteita. Lisäksi asiakkaita kiinnostavat vanhat kyltit ja lelut. Vanhat astiat herättävät monissa lapsuusmuistoja. Usein kuulen, miten jokin astiasto tai esine tuo mummilan mieleen, Juha kertoo.

Juha on kokenut työskentelyn vanhojen tavaroiden parissa mielenkiintoiseksi. Työssä saa olla myös paljon ihmisten kanssa tekemisissä. Parinsadan neliön suuruisessa myymälässä on runsaasti nähtävää ja sieltä voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä.

– Tänne kannattaa tulla katselemaan ja ihmettelemään. Pidän liikettä avoinna kolmena päivänä viikossa, sekä tarvittaessa sopimuksen mukaan. Iltaisin haen tavarakuormia ja välillä teen myös rakennushommia, Juha kertoo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: