Tuttua mutta toimivaa ryöstönyritystä Turun kaupunginteatterissa

Kai Rundqvist (Stefan Karlsson) ja pankinjohtaja Putz ”A” Kulmikko koettelevat Aarnen päätä (Teemu Aromaa) Turun kaupunginteatterin Tämä on ryöstö -näytelmässä. Otto-Ville Väätäinen

Tämä on Ryöstö! Turun kaupunginteatteri

Teksti Henry Lewis, Jonathan Sayer, Henry Shields
Suomennos Mikko Koivusalo
Ohjaus Snoopi Siren
Rooleissa Teemu Aromaa, Stefan Karlsson, Elias Keränen, Hilma Kotkaniemi, Linda Hämäläinen, Miska Kaukonen, Mika Kujala, Markus Ilkka Uolevi, Taneli Mäkelä, Riitta Salminen

En tiedä, mitä kirjoittajakolmikko Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields ovat äidinmaidossa saaneet, mutta ainakin heidän kynistään on kirjoitettu nauruhermoja toden teolla kutkuttavia näytelmiä. Vatsalihastreenistäkin nämä tällaiset menisi. Toki Näytelmä, joka menee pieleen ja Peter pan, joka menee pieleen ovat näytelmiä, jotka myös nostattavat odotuksia tulevista teksteistä korkealle. Vuonna 2016 kantaesityksensä saanut Tämä on ryöstö! on kuitenkin oiva lisä näiden kaverusten CV:hin.

Näytelmän nimi summaa idean lyhyesti ja ytimekkäästi, näytelmässä suunnitellaan ja tehdään ryöstö. Vankilasta karkaava Kai Rundqvist (Stefan Karlsson) aikoo ryöstää tyttöystävänsä Oikun (Hilma Kotkaniemi) isän (Taneli Hämäläinen) pankin, jonne tuodaan säilöön prinssi Ludwigin arvokas timantti. Mukaan matkaan varrella Rundqvistin ryöstöaikeisiin lähtee Isto Kauppinen (Miska Kaukonen) ja muutamien hulvattomien sattumien kautta myös Sami Mononen (Elias Keränen).

Kovin lineaarisesti, taikka nopeasti ryöstöön ei päästä. Komediaksi yllättävän pitkä (väliaikoineen hieman päälle kaksi ja puoli tuntia) seilaa monipolveisesti kohtauksesta toiseen. Hitusen liian pitkästä kestosta huolimatta ja ehkä jopa näennäisesti itse ryöstöstä kertova Tämä on ryöstö on kuitenkin hauska. Joitakin kohtauksia on kirjoitettu turhan pitkäksi, mikä alkoi hieman puuduttamaan. Onneksi kuitenkin tasaisen tappavaan tahtiin osuvat vitsit kannattelevat kohtaukset loppuun asti. Tässä ehkä syy, että ohjaaja Snoopi Sirén ei ole lähtenyt käyttämään punakynää sen enempää.

Sinänsä mitään maailman tuoreimpia vitsejä näytelmässä ei nähdä. Perinteisistä farsseista, slapsticikstä ja amerikkalaisista kreisikomedioista ammentava vitsipankki on kaavittu pohjaa myöden. Mutta mitä sen väliä, jos homma toimii lähes koko näytelmän ajan. Useinhan me ne televisiossa uusintana näytettävät Zuckerin veljesten elokuvatkin katsotaan, ja nauramme niille samoille tutuille kohtauksille.

Onneksi kuitenkin perinteinen pieruvitsi on kerrottu vain ja ainoastaan käsiohjelmassa.
60-70-luvulle ja markka-aikaan sijoittuva näytelmä on visuaalisesti napakka, ja on lavastukseltaan alkuun suht simppelikin kaupunginteatterin mittakaavassa. Toisella puoliskolla hiukan koetellaan katsojan perspektiiviymmärrystä hienosti toteutetussa ilmastokanava-kohtauksessa, mikä myös vaatii näyttelijältä paljon. Aarnea esittävä Teemu Aromaa ja pankinjohtaja Taneli Mäkelä tekevät katsojien silmien edessä oman Vino shownsa. Pariin otteeseen piti hieraista silmiä ja miettiä, että mites ne näyttelijät siellä nyt taas sitten lavalla ovatkaan.

Kaiken kaikkiaan Snoopi Sirenin ohjaama farssi-slapstick-kreisikomedia Tämä on ryöstö! on takuuvarma naurattaja.

Kimmo Lehto

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: