Ilmastoystävällisyys ja hyvä asiakaspalvelu valttia joulukuusikaupoillakin

Kirsi Lehtovirta tutkii Jussi Somerpalon esittelemiä ruukkukuusia.

Mona Valkeasuo-Järvinen

Vaikka taivaalta vihmoo räntäistä tihkusadetta eikä lumesta ole tietoakaan, jouluiseen tunnelmaan pääsee virittäytymään tupurilaisessa joulupuumetsässä. Valittavana on monen kokoisia ja näköisiä joulukuusia, taustalla soi musiikki ja kupissa höyryää lämmintä glögiä. Joulun tärkeintä valintaa on tullut tekemään myös salolainen Kirsi Lehtovirta.
–Joulun odotus on tärkeintä ja se alkaa kuusen valinnasta, Lehtovirta kertoo.


Viimeisten kuuden vuoden ajan Jussinkuuset on ollut se paikka, josta Lehtovirran kuusi on löytynyt. Ennen aitoa kuusta Lehtovirroilla oli aina muovikuusi tyttären allergian vuoksi. Jussinkuuset-yrityksen perustaja ja Joulupuuseuran hallituksen jäsen Jussi Somerpalo päätti tuolloin tarjota Lehtovirralle kokeiluun myyntiin tullutta serbiankuusta.
– Serbiankuusi ei aiheuttanut allergiaoireita, ja siitä saakka kuusen valinta ennen joulua onkin ollut helppoa, muistelee Lehtovirta.


Niin uskomattamalta kuin se tuntuukin, joulukuusissakin on oma trendinsä. Ekologisuus ja ilmastoystävällisyys ovat tuoneet markkinoille ruukkukuusia, jotka säilyvät hyvin, ja jotka voidaan istuttaa maahan seuraavana keväänä. Ruukkukuusen hinta on hieman normaalia joulukuusta kalliimpi, johtuen juuri pitkäikäisyydestä.
– Kaikki pakkaukseen käytetty muovi on kierrätysmuovia ja ruukut kotimaisia, kertoo Somerpalo.
Usein ruukkukuusi valitaan kodin kakkoskuuseksi ulko-oven eteen.

Lehtovirta kiertää pihan kuusivalikoimaa Somerpalon esitellessä asiantuntevasti vaihtoehtoja. Metsänhoidon ammattilaisena Metsäkeskuksessa päätyönään työskentelevä Somerpalo on kasvattanut ja myynyt joulukuusia sivutyönään jo 20 vuoden ajan.
-Pyörittelin joulukuusenkasvatusajatusta mielessäni esikoispojan ollessa ihan pieni, Somerpalo muistelee.

Ensimmäisiä taimia istuttaessaan hän toivoi, että saisi jonakin päivänä myymistään kuusista rahat pojalle ajokortin hankintaan. Nyt vuosia myöhemmin perheen lapsista kahdella vanhimmalla on jo ajokortti, ja he ovatkin päässeet mukaan yritystoimintaan kotiinkuljetuksen avustamisessa. Myös perheen tyttäret auttavat mielellään erilaisissa joulukuusten myyntiin liittyvissä tehtävissä. Jussinkuuset myy kuusia joko Tuhkelotiellä sijaitsevalta kotitalonsa pihalta tai verkkokaupan kautta.
– Kotiinkuljetus on parasta, kehuu Lehtovirta.

Somerpalo kertoo palvelun olevan kysytty, sillä isoa joulukuusta ei henkilöautolla saa kuljetettua. Harvalla kaupunkilaisella on kattotelineitä tai peräkärryä. Joulukuusten kuljetusalueena on Salon ja Turun alue.
– Hinnalla en voi markettien myymien kuusten kanssa kilpailla, Jussinkuuset tarjoaa hyvää palvelua ja laadukkaita kuusia, Somerpalo vinkkaa.

Lehtovirta on tehnyt valintansa ja tänäkin vuonna heidän kotiinsa toimitetaan Serbiankuusi.
– Harmaa hohde on kauneinta tässä joulukuusessa, hän ihastelee.
Lehtovirta myöntää pitävänsä amerikkaistyylisistä joulukuusista, joissa on muhkeutta ja paljon koristeita. Vaikka Lehtovirta aloittaa joulunsa mahdollisimman aikaisin, loppiaisena joulu kuitenkin kerätään pois.

Vaikka itse joulukuusisesonki on lyhyt, kuusenkasvattajalla on työtä ympäri vuoden.
– Ei tässä tuntipalkkoja lasketa, naureskelee Somerpalo.
Keskikokoisen joulukuusen kasvuaika on noin 10-12 vuotta, joten suunnitelmia on tehtävä pitkälle tulevaisuuteen. Kaikkia puuntaimia ei voi istuttaa kerralla, eikä istuttaessa voi tietää, millaiset markkinat joulukuusella on puun ollessa sopivan kokoinen.

Somerpalo näkee leudossa ja lumettomassakin jouluajassa paljon positiivista. Jäinen joulukuusi vaatii lempeän sulattamisen, jottei se pudota neulasiaan. Lumen alta puolestaan kuusen muotoa on valitessa vaikea arvuutella.
– Joulukuusen kannalta tällainen ilma on paras, hän nauraa ja osoittaa taivaalta satavaa räntää.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: