Jätteettömämmän joulun ABC

Lue Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) toimitukseemme lähettämä vinkkilista jätteettömämpään jouluun ja tarkista tavallisimpien joulun ajan jätteiden lajittelu Joulun (ja uudenvuoden) jätteiden ABC:stä. ABC:n lopusta löydät vielä joulun ja uudenvuoden mukanaan tuomat poikkeukset alueesi jätehuoltoon.

Näin jätät pienemmän kuorman huomiselle:

 1. Älä tuota turhaa jätettä!
  Lajitteluasemillemme tuodaan tähän aikaan vuodesta ihan liikaa vielä käyttökelpoista tavaraa. Puujätekasassa makaa surullisen näköisenä ehjiä tuoleja ja pöytiä, joiden ääreen voisi kerääntyä nauttimaan jouluateriaa. Metallinkeräykseen hylätyt aterimet pystyisivät kauhomaan suuhun vielä lukemattoman määrän laatikoita, ja sähkölaiteromuun tuotu kunnossa oleva jalkalamppu valaisisi mielellään sohvannurkkaan kirjaa lukemaan käpertynyttä. Maailma on täynnä käyttökelpoista tavaraa, jota ihmiset kantavat jätteeksi pois uuden tieltä. Ethän tee niin.
  Ennen kuin ostat, harkitse, tarvitsetko todella uutta. Voisiko tarvitsemasi tuotteen lainata ostamisen sijaan? Mieti, onko täysin välttämätöntä vaihtaa toimiva tuote uuteen esimerkiksi värin tai muotivillityksen vuoksi. Jos jokin asia on tällä hetkellä muodissa, se on kiertotalous. Käytä tavarat loppuun asti ja lajittele ne niiden tullessa käyttökelvottomiksi. Ainoastaan lajittelemalla materiaalit pysyvät kierrossa: rikkinäisistä sähkölaitteista valmistetaan uusia sähkölaitteita, lasipakkaukset ja metallit kiertävät uusiksi pakkauksiksi ja poistotekstiilistä valmistuu kierrätyskuitua uusien tuotteiden raaka-aineeksi. Jos et tiedä minne tavara lajitellaan, kysy neuvoa oman kuntasi jätehuoltoyhtiöstä.
  Jos ehjä tavara tuntuu turhalta, etkä enää todella tarvitse sitä…
 2. Lahjoita tarvitseville, myy eteenpäin!
  Käyttökelpoinen tavara ei ole jätettä. Älä tuo sitä lajitteluasemalle tai lajittele jäteastiaan, vaan anna eteenpäin tarvitsevalle. Ehjiä huonekaluja, astioita ja valaisimia voi lahjoittaa esimerkiksi sosiaalisen median annetaan-ryhmissä tai nettikirpputorilla. Tavara- ja vaatelahjoituksia ottavat vastaan useat hyväntekeväisyysjärjestöt ja kierrätyskeskukset. Usein lahjoituksia ottavat vastaan myös oman alueen seurakunnat, joilta voi tiedustella lahjoitustarpeita.
  Voit myös myydä käyttökelpoiset tavarat live- tai nettikirpputoreilla tai tiedustella kiinnostusta tavaroidesi ostamiseen läheisestä ostaa ja myy -liikkeestä.
 3. Huolla, korjaa ja korjauta tavaroitasi!
  Jätteen syntyä voi ehkäistä huoltamalla hankintojaan. Hyvänä esimerkkinä ovat kengät ja vaatteet, joita hoitamalla niiden ikä pitenee. Vinkkejä erilaisten kenkien huoltoon löytyy muun muassa Marttojen sivuilta. Näppärä parsii puhkikuluneet villasukat ja -paidat sekä ompelee tai paikkaa vaatteisiin tulleet reiät.
  Kaupungit ovat täynnä käsityön ammattilaisia, jotka huoltavat ja korjaavat käden käänteessä vaatteet, kengät sekä laukut ja herättävät henkiin parhaat päivänsä nähneet huonekalut. Googleta alueesi suutarit, räätälit ja entisöijät ja anna tavaroillesi uusi mahdollisuus ja pitkä ikä.
 4. Älä osta uutta vaan second handia!
  Jos tarvitset uutta, selaa ensimmäisenä läpi some- ja nettikirpputorit, käy kirpputoreilla ja vieraile second hand -liikkeissä.
  Vaatteita, vintagea ja kodintekstiiliä voi hankkia pienellä kilohinnalla esimerkiksi LSJH:n poistotekstiilimyymälästä. Myymälässä on kaupan asukkaiden poistotekstiilinkeräykseen tuomia tekstiilejä, jotka ovat vielä täysin käyttökelpoisia ja jotka ammattilajittelijat ovat lajitelleet pois materiaalikierrätykseen menevän poistotekstiilin joukosta. Muistathan sinä kiikuttaa käyttökelpoiset tekstiilit hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin poistotekstiilinkeräyksen sijasta!
 5. Osta kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita – mutta älä niitäkään liikaa!
  Älä hurahda tähdenlennon lailla kuoleviin villityksiin, äläkä kääri joululahjapakettiin turhaa krääsää vain siksi, että on kiva nähdä perheenjäsenten avaavan kassikaupalla lahjapaketteja. Nykyisten kulutustottumusten vuoksi ihmiskunta käytti uusiutuvat luonnonvaransa tänä vuonna jo 28. heinäkuuta.
  Kestävistä ja pitkäikäisistä tuotteista puhuttaessa tekstiilit ovat hyvä esimerkki, sillä yli 40 prosenttia tekstiiliteollisuuden kasvihuonepäästöistä olisi ratkaistavissa pelkästään vaatteiden pidempiaikaisella käytöllä. Tekstiili- ja muotiteollisuus on maailman toiseksi saastuttavin teollisuudenala, joka tuottaa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin lento- ja laivaliikenne yhteensä. Ostamalla harkiten laadukkaita ja pitkäikäisiä lempivaatteita ja käyttämällä niitä uudelleen ja uudelleen, annat maapallolle sen ansaitseman joululahjan.
 6. Anna aineeton lahja!
  Jälkikasvu kannattaa totuttaa pienestä pitäen arvostamaan yksinkertaisia asioita: olemaan kiitollinen vähästäkin ja arvostamaan yhteisiä hetkiä tavaroiden sijaan. Antaudu leikkiin lasten kanssa, lue heille kirjaa, telmi pulkkamäessä. Tee perheen kesken yhteinen joulunäytelmä ja valmista lasten kanssa välipäivinä pitsaa ylijääneistä jouluherkuista. Pysähdy ja ole läsnä.
  Anna hieronta hartiansa jumiin saaneelle etätyöläiselle. Luo lumet isovanhempien tai naapurin pihasta. Tilaa vanhemmille kotisiivous, tai auta heitä itse jouluvalmisteluissa. Kutsu ystävä jouluglögille.
  Hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta voit ostaa esimerkiksi puuroa koko kylälle, ystävän yksinäiselle, apua katastrofin uhreille tai jouluiloa syrjäytymisvaarassa olevalle lapselle.
 7. Hanki ruokaa vain sen verran, kuin syöt!
  Saa Syödä! -sivuston mukaan koko maailmassa noin 30 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin, ja Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia eli noin 360 miljoonaa kiloa. Tämä tarkoittaa noin 8 000 täysperävaunullista rekkaa ruokajätettä!
  Istu hetkeksi alas ja laske jouluruoan menekki tarkasti. Mieti myös, mikä kelpaa juhlavieraille. Jos lapset eivät syö laatikoita, tee jotain muuta. Hanki juhlapöytään lemppareita, joiden menekki on taattu. Älä mene nälkäisenä kauppaan tai hamstraa pahan päivän varalle. Tätä nykyä täydennystä voi hankkia avoinna olevista kaupoista myös kesken juhlapyhien.
  Jos ruokahävikkiä syntyy, hyödynnä tähteet joulun ja uudenvuoden välipäivinä pitsaan, piirakoihin ja keittoihin. Reseptejä ovat koostaneet esimerkiksi Martat.
 8. Säästä energiaa ja osallistu sen tuottamiseen – lajittele biojätteet!
  Energiakriisi koskettaa tulevan vuoden aikana meitä kaikkia. Lajittelemalla biojätteet osallistut paikallisen kiertotalouden tukemiseen ja kotimaisen energiantuotannon lisäämiseen, sillä LSJH:n toimialueelta kerätty biojäte käsitellään Biolinjan biokaasulaitoksessa Uudessakaupungissa lämmöksi ja lannoitteiksi!
  Voit säästää energiaa arjessa monin tavoin. Energiansäästövinkkejä löydät esimerkiksi LSJH:n seinäkalenterista 2023, jonka Posti jakaa kaikkiin toimialueen kiinteistöihin ennen joulua.
 9. Hyödynnä olemassa olevaa!
  Kääräise pakettiin itsellesi tarpeeton esine tai tavara, jota tiedät toisen arvostavan.
  Ota vinkeistä vaarin ja vähennä joulun jätteitä. Jos jouluna jätettä kuitenkin syntyy, kurkkaa alta…

Joulun (ja uudenvuoden) jätteiden ABC


Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine
Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan.
Amaryllis ja muut joulukukat
Kuolleet huonekasvit ja leikkokukat lajitellaan biojäteastiaan tai omaan kompostoriin. Multaa ei saa laittaa biojätteen joukkoon. Mullan voi laittaa omalle pihalle tai kompostoriin, tai vaihtoehtoisesti sen voi lajitella polttokelpoisen jätteen astiaan. Polttokelpoiseen jätteeseen lajitellaan myös rikkinäiset kukkaruukut. Kukkien muoviset suojaruukut kuuluvat muovipakkauksiin. Kasvit ja kukat ovat polttokelpoista jätettä, jos kiinteistöllä ei ole biojätteen keräystä tai omaa kompostoria.


Glögitölkki
Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa ne tilan säästämiseksi sisäkkäin. Pantilliset glögipullot otetaan vastaan kauppojen pullonpalautusautomaatteihin ja pantittomat lasipullot voi lajitella lasipakkauksiin. Muistathan irrota korkit sekä tölkeistä että pulloista ja lajitella ne materiaalin mukaan joko muovipakkaus- tai metallinkeräysastiaan.
Hautakynttilä
Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoisen jätteen astia on oikea paikka myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen. Jätettä voi vähentää käyttämällä lasinen hautakynttilä uudestaan laittamalla sisälle uuden kynttilän. Led-hautakynttilät kuuluu rikki mennessään toimittaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen. Palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

Ilotulitteet
Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.
Joulukalenteri ja suklaarasia
Joulukalentereiden ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartongin keräykseen. Muoviosan ja -kääreet voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä.

Joulukortit
Jos et halua jemmata saamiasi joulukortteja muistojen laatikkoon, ne lajitellaan paperinkeräykseen. Vanhat joulukortit soveltuvat myös mainiosti uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun.

Joulukuusi
Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä veloituksetta jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen. Mikäli omistat muovikuusen, joka on kulkenut matkassa jo hyvän tovin, eikä sitä risaa kehtaa panna esille enää ensi vuonna, on oikea osoite metallinkeräysastia. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia.

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat
Rasva ei kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan. Juoksevat rasvat laitetaan esimerkiksi maitotölkkiin pakattuna polttokelpoisen jätteen astiaan. Jäähtyneen ja kiinteän kinkunrasvan voi laittaa myös biojätteen joukkoon. Kotikompostoriin voi toki laittaa nestemäisiäkin jätteitä, kuten ruokaöljyä.
Kinkkutemppu kierrättää tänäkin vuonna jouluherkkujen paistinrasvat uusiutuvaksi dieseliksi ja tuo keräyspisteitä myös LSJH:n alueelle. Ota kinkun, kalkkunan ja kalan tai vaikkapa juuressipsien paistinrasvat talteen, pakkaa ne tölkkiin ja kiikuta keräyspisteeseen. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa kinkkutemppu.com.

Kynttilänjämät
Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Muuten kynttilöiden jämät kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen.

Lahjapakkaus
Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit voi laittaa muovipakkausten keräykseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.

Lahjapaperi
Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin, jonka voit lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen. Lahjat voi paketoida myös esimerkiksi uudelleenkäytettäviin kankaisiin, lahjakasseihin tai -pusseihin.

Pahvilaatikot
Yhä useampi tilaa joululahjoja nettikaupoista. Tilaus on lähes poikkeuksetta pakattu pahvilaatikkoon. Kun postipaketti on kiikutettu kotiin ja pahvilaatikko tyhjennetty tilatuista tuotteista, jäljelle jää tyhjä pahvilaatikko – mitä sille pitäisi tehdä? Voit hyödyntää pahvilaatikon tavaroiden säilytyslaatikkona, lemmikin lymyilypaikkana tai askarrella siitä lasten kanssa jotain kivaa. Jos näistä vinkeistä tai mielikuvituksesi syövereistä ei löydy sopivaa tapaa hyödyntää pahvilaatikkoa, vie se kartonkipakkausten keräykseen. Kerätystä kartongista valmistetaan muun muassa talouspaperirullan hylsyjä. Säilytä naapurisopu myös jouluna ja muista litistää pahvilaatikot ennen kuin laitat ne keräysastiaan. Täysi ja ylitse pursuava kartonkipakkausten keräysastia kiristää helposti mieltä ja kieltä.

Sähkölaitteet
Jos pukki tuo uuden älypuhelimen tai pelikonsolin, muista laittaa toimiva vanha laite eteenpäin eli lahjoita esimerkiksi tarvitsevalle.
Jos masiina on rikki, lajittele se tietoturvallisesti. Tietoturvajätettä otetaan vastaan LSJH:n Turun Topinojan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa. Seiffi-palvelu on sekin tietoturvallinen tapa hävittää rikkinäiset datalaitteet.
Rikkinäiset sähkölaitteet, kuten patterilla toimivat lelut ja valosarjat otetaan maksutta vastaan lajitteluasemilla ja niitä myyvissä liikkeissä. Muistathan poistaa rikkinäisistä sähkölaitteista paristot ja pienakut – jos mahdollista – ja lajitella ne paristokeräykseen navat teipattuna.

Tuikunkuori
Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret voi laittaa metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi.

Tähtisadetikku
Käytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat jäähtyneet.

Uudenvuoden tina
Lyijyä sisältävää tinaa ei ole saanut Suomessa myydä enää maaliskuun 2018 jälkeen. Mikäli lyijyä sisältävää tinaa löytyy vielä kotoa, toimita se lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin. Lyijytön tina lajitellaan metallinkeräykseen. Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa sokerista tai mehiläisvahasta.
Lisää lajitteluohjeita tarjoaa jätteiden ABC osoitteessa www.lsjh.fi/abc, josta voit sanahakua käyttämällä etsiä oikean lajitteluohjeen jätteelle kuin jätteelle.

Joulun ja uudenvuoden poikkeukset alueen jätehuollossa
Joulun aatonaattona pe 23.12.2022
Topinojan jätekeskus ja Korvenmäen jätekeskus sulkevat porttinsa jo klo 18.00 (normaalia lyhyempi aukioloaika).
Tapaninpäivänä ma 26.12.2022
Kaikki LSJH:n toimipaikat ja palvelunumero ovat kiinni.
Loppiaisena pe 6.1.2023

Kaikki LSJH:n toimipaikat ja palvelunumero ovat kiinni.

Poistotekstiilimyymälän poikkeukselliset aukioloajat joulukuu 2022 – tammikuu 2023
Pe 16.12. avoinna klo 11–14
La 17.12 avoinna klo 11–14

Poistotekstiilimyymälää (Hiidenkatu 9, halli 5, 20360 Turku) uudistetaan ja se on suljettuna 18.12.2022–2.1.2023. Myymälä avaa ovensa jälleen 3.1.2023. www.lsjh.fi/poistotekstiilimyymala

Jouluaatto, joulupäivä, tapaninpäivä, uudenvuodenpäivä ja loppiainen voivat siirtää jäteastian normaalia tyhjennyspäivää. Tyhjennyspäivä voi siirtyä yhdellä tai kahdella arkipäivällä aikaisemmaksi tai myöhemmäksi Kemiönsaaressa, Maskussa, Mynämäellä, Naantalissa, Nousiaisissa, Raisiossa, Ruskon Vahdolla sekä Paraisten saariston Nauvossa, Korppoossa ja Houtskarissa. Jos asut LSJH:n toimialueen muissa kunnissa Aurassa, Kaarinassa, Liedossa, Marttilassa, Naantalissa, Paimiossa, Paraisilla (kanta-Parainen), Pöytyällä, Ruskolla (kanta-Rusko), Salossa, Sauvossa, Turussa tai Uudessakaupungissa, tarkistathan mahdolliset muutokset jäteastiasi tyhjennyspäivään omalta jätteenkuljettajaltasi.

Joulu on jätehuollossa kiireistä aikaa. Mahdollisia ylimääräisiä jäteastiatyhjennyksiä ja lietetyhjennyksiä voi tiedustella asiakaspalvelustamme. Ylimääräisiä jäteastiatyhjennyksiä ei ole enää mahdollista saada viikoille 52 ja 1.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: