Jenni Haukion runosarjasta Lokakuu salolainen sävelteos

Lapsesta asti säveltänyttä Pekka Laaksoa kiehtoi Jenni Haukion tekstissä lyyrisyys ja saaristomaiseman kuvaus.

-Lokakuu on Jenni Haukion runokokoelmasta ”Sinä kuulet sen soiton”. Haukion tekstissä minua kiehtoo lyyrisyys ja saaristomaiseman kuvaus. Olen halunnut tehdä oikeutta teksteille, kauneus edellä.

Pekka Laakson sävellystyö alkoi Suomen kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahaston apurahan turvin 16. kesäkuuta ja elokuun 1. päivä sävellys julkaistiin Youtubessa.
-Jenni Haukion kanssa en ole sävellyksestä ainakaan vielä keskustellut, vaan asiasta sovittiin hänen runokirjansa kustantaneen Savukeitaan kanssa. Toivoisin, että tämän tyyppiset miniatyyrikappaleet saisivat isompienkin orkesterien tai kuorojen sovituksia.

Laakson Lokakuu-runosarjan sävellykset ovat kuunneltavissa YouTubessa Pekka Laakso Music -kanavalla.

Säveltäjä, musiikinmaisteri, harmonikkataiteilija, diplomilaulaja ja pedagogi. Halikossa syntyneen Pekka Laakson musiikillinen ura on pitkä ja monipuolinen.
-Aloitin itse asiassa tosi myöhään, sillä useimmiten musiikkiharrastus aloitetaan jo 4-10 vuoden ikäisenä. Minulle oli kyllä soittoharrastusta vanhempien toimesta ehdotettu, mutta vasta kun naapurissa asuva kaverini aloitti harmonikan soiton, niin minäkin innostuin ja siinä vaiheessa olin jo 12-vuotias. Sen jälkeen se olikin menoa. Ensimmäinen opettajani oli Antti Vainio ja seuraava Paavo Sjöberg, kummatkin tuttuja miehiä salolaisille. Muutin sitten Turkuun opiskelemaan musiikkilukioon ja sieltä pääsin suoraan Helsinkiin Sibelius-Akatemiaan.

Sibelius-Akatemian aikaan sijoittuu hauska ja hieman erikoisempi ajanjakso Pekan musiikillisella taipaleella: televisiosarja Sydän toivoa täynnä, jonka moni katsoja varmasti muistaa.
-Opintoihimme kuului tietysti esiintymisiä, ja syystä tai toisesta säestyksen opettajamme Esa Helasvuo bongasi opiskelijajoukosta Pasi Eskelisen, Ahti Paunun ja minut laulutrioksi sarjaan, jota esitettiin vuosina 1997-1999. Sarjan jaksojen nimetkin tulivat esittämistämme biiseistä. Nyttemmin Ahti on laulanut vuosia Rajattomissa ja Pasi on puolestaan kuiskaajana Kansallisoopperassa.

Pekka opiskeli alun perin musiikkikasvatusta, josta valmistui maisteriksi vuonna 2000, mutta hän täydensi opintojaan vielä suorittaen toisen maisteritutkinnon laulussa vuonna 2006 ja myös diplomityönsä hän teki laulussa.
-Laulaminen tuli mukaan kuvioihin jo musiikkilukiossa ja olihan kuorotoimintakin Halikossa hyvin vilkasta Helinä Rinteen ja Matti Pelon myötä. Olen kilpaillut aikoinaan sekä harmonikan soitossa että laulussa: voitin Suomen pelimannimestaruuden vuonna 1991 ja Kultaisen Harmonikan vuonna 1995, jolloin opiskelin jo Sibelius-Akatemiassa. En kertonut osallistumisestani edes opettajalleni. Nyt jo edesmennyt Seppo Ruohonen oli laulun opettajani ja vuonna 2005 pääsin Jyväskylän tenorikilpailussa finaaliin ja vuonna 2006 Lappeenrannan laulukilpailun semifinaaliin.

Kansalaisopiston musiikin lehtorina Pekka on toiminut vuodesta 2003, ensin Perniössä ja sittemmin kuntaliitoksen myötä Salossa. Hän on johtanut useampia kuoroja, muun muassa Salon Laulu-Seppoja, Perniön mieskuoroa ja Laulusiskoja.
-Kuorojen johtaminen aiheutti kuitenkin olkapäävaivojen kroonistumisen ja leikkaukseen päätymisen. Vaikka pitäisi kuulemma johtaa pienillä eleillä, niin ilmeisesti eläydyin liikaa!

Pekka pitää laulukonsertteja ja toivoo, että hänellä olisi enemmän aikaa säveltämiseen.
-Esiintymiseen tulee kynnys, jos heittäytyy vain pedagogisiin tehtäviin ja toisaalta kun itse esiintyy, se toimii esimerkkinä myös oppilaille. Rakennan konsertit teemapohjalta, esimerkiksi Slaavilainen ilta tai Lasse Mårtenssonin musiikki. Säveltänyt olen jo siitä 12-vuotiaana aloitetun musiikkiharrastuksen alusta. Pöytälaatikossa on odottamassa Eino Leinon ja J.H. Erkon runoihin sävellettyjä teoksia, ja itse asiassa loppusoinnullisten runojen säveltäminen on helpompaa. Tavoitteenani on kuitenkin säveltää Jenni Haukion runokirja kokonaisuudessaan.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: