John Barry haluaa ylläpitää demokratian liekkiä

John Barry haluaa olla aktiivinen demokratiassa.

– Elän kuplassa, jossa ajatellaan, että yhteiskunnan ei pitäisi olla patriarkaalinen. Sitä kuitenkin toivoo, että tämä ei olisi kupla vaan yleinen yhteiskunnan normi, haaveilee salolainen John Barry.

Lasikattoa ei tullut rikottua, sillä kun aamu valkenee Suomessa 6. marraskuuta, Yhdysvaltojen vaalitulos lupaa Donald Trumpin voittoa ja Kamala Harrisin tappiota.

Barry on asunut perheensä kanssa Salossa 14 vuotta. Siinä välissä tuli vietettyä pari vuotta San Diegossa, mutta alun perin Barry muutti Ouluun vuonna 1996 töiden perässä. Hän ja hänen kolme lastaan, joilla kaikilla on äänioikeus Yhdysvalloissa, käyttivät ääntään näissä presidentinvaaleissa. Barry on opettanut lapsilleen USA:n poliittista systeemiä, jotta he pystyvät äänestämään vaaleissa järkevästi.

– Lapset olivat Yhdysvalloissa asuessamme todella pieniä, joten heille se politiikka voi näyttäytyä hieman hullunkurisena, Barry uumoilee.

Hän myös ymmärtää hyvin miksi. Esimerkiksi Yhdysvaltojen ääntenlaskutapa poikkeaa osavaltioittain ja eri osavaltioilla on erilainen painoarvo äänten suhteen.

Olisi lopputulos ollut mikä hyvänsä, Barry oli huolissaan, sillä Trump ei mielestään häviä, vaikka Harris olisikin vienyt voiton.

– Trump ei ole häviäjä, vaikka ei voittaisikaan. Ainakin näin hän ajattelee seuraajineen. Jo vuonna 2020 nähtiin, mitä tapahtui, kun Biden oli virallinen voittaja. Nyt seuraukset olisivat voineet olla vieläkin tuhoisammat, Barry arvelee.

Hän on koko ikänsä ollut aktiivinen politiikan seuraaja ja sanoo sen olevan peruja vanhemmiltaan. Poliittinen aktiivisuus on siirtynyt myös Barryn lapsille.

– Heitä kiinnostaa luonnollisesti enemmän YK:n ja Euroopan politiikka, sillä se vaikuttaa heihin suoraan. Olen erittäin ylpeä siitä, että lapseni ovat poliittisesti valveutuneita ja haluavat muuttaa maailmaa, Barry hymyilee.

Hän pystyy äänestämään myös Suomessa esimerkiksi kunnallisvaaleissa. Suomen poliittisella kentällä Barry sanoo asettuvansa enemmän vasemmalle.

– Kun Suomessa on vaalit, teen paljon vaalikoneita ja äänestän sen mukaan. En ole Suomessa sitoutunut mihinkään puolueeseen, mutta uskoisin kuuluvani Vihreiden tai SDP:n kannattajiin.

Barry kokee äänestämisen sekä Suomessa että Yhdysvalloissa tärkeäksi, koska hän haluaa olla demokratian aktiivinen jäsen.

Vaikka Yhdysvalloissa on myös teoriassa monipuoluejärjestelmä, Barry ei näe hyötyä muiden kuin republikaanien tai demokraattien äänestämisessä.

– Äänen antaminen pienpuolueille voi toimia mielenilmaisuna, mutta sillä ei ole mitään oikeaa vaikutusta.

Harris herätti Barryn huomion jo vuonna 2010 ja hän olisi ollut valmis äänestämään Harrisia presidentiksi vuoden 2016 vaaleissa, joissa demokraattien ehdokkaaksi valittiin Hillary Clinton.

– Olen Harrisin kanssa enemmän samoilla linjoilla kuin Bidenin. Kun ensi kertaa kuulin Harrisista, ajattelin kuka on tämä outo, erilainen demokraatti. Hänen luonteensa ja esiintymisensä kiinnitti heti huomioni, Barry muistelee.

Näiden vaalien tuloksen syyksi Barry syyttää konservatiivista mediaa, joka vahvistaa ihmisten tyytymättömyyttä Bidenin hallintoon.

– Missä tahansa objektiivisessa analyysissä näkee, että Yhdysvallat on ollut hyvässä tilanteessa tämän vuoden kolme viimeistä neljännestä.

Barry uskoo, että Trump välttelee uusia rikossyytteitä suojalla, jonka presidentti saa.

Barryn vaimo vitsaili, että on vaalien lopputulos mikä hyvänsä, tulee olemaan kamala.

– Olen erittäin pettynyt, Barry tiivistää tunnelmiaan ensimmäisten vaalitulosten selvittyä.

John Barry seurasi Yhdysvaltojen äänestystä The New York Timesin nettisivuilla.

Nelli Spännäri

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: