Jonna Kirjavaisen riemastuttavia käsitöitä esillä Taitokeskuksessa

Jonna Kirjavainen on käsityöintoilija, bloggari ja kirjailija.Taitokeskuksen näyttelyssä on mukana lähes 40 erilaista virkattua tyynynpäällistä.

-Jos minulle antaa virkkuukoukun ja lankakerän, ei tule mitään ajankäyttöongelmia, kertoo Jonna Kirjavainen, jonka hiljattain ilmestyneestä Tyynykirjasta tutut tyynynpäälliset ovat näytillä Taitokeskuksessa toukokuun loppuun saakka.

-Tyynykirjan kirjoittaminen oli aikamoinen prosessi. Siinä pitää tietää, miten prosessi etenee, ja miten välivaiheita kuvataan ja ohjeita kirjoitetaan. Idea kirjaan lähti siitä, kun kustannustoimittajan kanssa pohdittiin, mitä kaikkea Suomessa on tehty ja julkaistu käsityön saralla. Paljon on julkaistu neulekirjoja. Ihmiset tekevät villaneuleita ja sukkia, isoäidinneliöt ovat tuttu juttu. Tyynynpäällisistä ei ainakaan Suomessa ole tehty kirjoja, käännöskirjallisuutta voi löytyä.

Kirjavainen on saanut muilta käsityön ystäviltä hyvää palautetta värikkäistä luomuksistaan. Hän on tällä hetkellä täysipäiväinen käsityöammattilainen, bloggaaja ja kirjailija. Tyylistään Kirjavainen mainitsee, että hän on oman tiensä kulkija. Ei ole mielekästä tehdä juttuja samalla tavalla, kuin kaikki muutkin. Käytännöllisyys ja koristeellisuus ovat useimmiten hyvässä tasapainossa hänen virkkauksissaan. Sommittelu on harkittua, mutta joskus tulee rönsyiltyä. Kirjavainen saa ideoita virkkauksiinsa erilaisista väriyhdistelmistä, kuvioista ja muodoista.
-Alan usein miettiä, mihin mitäkin voisi yhdistää ja miten jonkun perinteisen, vaikkapa sukan varsiosan, voisi toteuttaa uudella tavalla. Tyynynpäällisten kuvioiden ideat on napattu vähän sieltä sun täältä. Olen bongaillut kivoja väriyhdistelmiä ja kuvioita ja miettinyt, miten sitä voisi hyödyntää tyynynpäällisessä.

Kirjavaisen mukaan Suomessa vallitsee tällä hetkellä DIY-buumi. Siihen on yksinkertainen selitys.
-Korona-aika on vaikuttanut käsityöharrastuksen suosioon Suomessa. Tehdään sukkia ja neuleita.

Kirjavainen on nopea virkkaaja. Sukkapari valmistuu kahdessa päivässä. Näyttelyn tyynynpäällisiä hän teki yhden kesän. Päivässä tulee virkattua muutama tunti. Enemmän jos tekee, kipeytyvät kädet ja selkä.-Olisi mukavaa, jos näyttelyn jälkeen joku taho ottaisi yhteyttä. Tyynynpäälliset vievät paljon tilaa kotonani ja olisin valmis lahjoittamaan ne vaikka johonkin vanhain- tai hoivakotiin, Kirjavainen toteaa lopuksi.

Kirsi Uusitalo

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: