Jutta Sohlman ja Maria Öberg haluavat parempaa työelämää

Maria Öbergin ja Jutta Sohlmanin yhteinen yritys keskittyy muun muassa antamaan ihmisten johtamiseen käytännön välineitä.
Maria Öbergin ja Jutta Sohlmanin yhteinen yritys keskittyy muun muassa antamaan ihmisten johtamiseen käytännön välineitä.

Salolaiset psykoterapeutit Jutta Sohlman ja Maria Öberg näkevät työssään työelämän vaativuuden tuomat ongelmat ihmisten jaksamiseen. Erityisesti esihenkilö- ja johtotehtävissä työn haasteet ja ristiriidat vievät voimia.
-Olemme perustaneet yrityksen kehittämään Suomeen parempaa työelämää, jossa menestytään hyvinvoinnista tinkimättä.

Kaksikon perustaman Minä ja Mieli Oy:n toimialana on liikkeenjohdon konsultointi. Käytännössä Sohlman ja Öberg ovat kehittäneet verkossa toimivan valmennusohjelman, joka sisältää teorian lisäksi yhdessä sparraajan kanssa toteutettavan johtajien taitotreeniosion.

Heidän mukaansa suomalaiseen kulttuuriin kuuluu se, että yritetään selviytyä liiankin pitkään omin avuin.
-Tiedämme, että monet johtamis- ja esihenkilöasemassa toimivat ovat roolissaan kovin yksin ja heidän voi olla vaikea saada tai myös vastaanottaa tukea omaan työhyvinvointiinsa. Erityisesti johtajuusrooliin saatetaan edelleen liittää epärealistisia odotuksia kaiken kestävästä teflonia olevasta superosaajasta, joka jaksaa ja jaksaa.

Minä ja Mieli Oy:n yrittäjät sanovat, että suomalainen työelämä tarvitsee ihmismielen osaamista ja vuorovaikutustaitojen kehittämistä.

Sohlman ja Öberg työskentelevät tällä hetkellä ja myös tulevaisuudessa yrittäjinä ja psykoterapeutteina Salossa. Ystävykset tapasivat aikanaan opiskellessaan psykoterapeuteiksi Jyväskylän yliopistolla; työpaikka ja yhteinen kahvihuone on ollut tähänkin asti samassa osoitteessa Salon keskustassa.

He korostavat, että Minä ja Mieli Oy ei tee psykoterapiaa vaan valmentaa johtajia ja tiimejä.

”Miten Suomi voi 2024” -tutkimustulosten mukaan suomalaisten työhyvinvointi on heikentynyt. Kohonnut työuupumusriski tai työuupumus koskee edelleen joka neljättä. Varsinkin johtajien ja esihenkilöiden työhyvinvointi on laskenut, työn imu heikentynyt ja irtisanoutumisaikeet lisääntyneet.

Erityisesti arvojen yhteensopivuus ja oppimismahdollisuudet ovat heillä vähentyneet.
-Johtajat voivat erityisen huonosti ja johtajien työhyvinvointi heijastuu koko työyhteisöön. Monet johtamis- ja esihenkilöasemassa toimivat kokevat kuormittavaksi nimenomaan työpaikan ihmissuhteet ja henkilöstöjohtamiseen liittyvät haasteet, vaikka alan substanssiosaaminen onkin kunnossa.

Sohlman ja Öberg sanovat, että johtamiseen kaivataan käytännön välineitä, joilla tätä osaamista lisätään ja saadaan siirrettyä teoriasta käytäntöön.
-Saamme eri medioista viikoittain lukea, kuinka valtiona kärsimme kestävyysvajeesta, jonka ensisijainen ratkaisu olisi saada yhä useammat ihmiset pysymään työelämässä pidempään.

Mielenterveyden ongelmat ovat olleet suurin yksittäinen nuorten työntekijöiden työkyvyttömyyseläkkeiden jo vuodesta 2000. Työurien pidentäminen onnistuu vain työkykyä edistämällä.
-Näemme, että mielenterveyssyistä johtuva työkyvyn heikkeneminen ei ole tässä mittakaavassa yksilön vaan työelämän ongelma. Tästä syystä haluamme kääntää katseet työpaikkojen psyykkisen kuormitustason ja tunneilmapiirin kohentamiseen.

Valmennuksen sisältö on suunniteltu prosessiksi, jossa osallistujan viikoittainen työmäärä on kohtuullinen ja sisällöt tukevat loogisesti toisiaan.
-Parasta kaikessa on, että osallistua voi netin välityksellä mistä päin maailmaa tahansa ja suurimman osan opinnoista voi suorittaa valitsemallaan aikataululla itsenäisesti.
-Tiedämme, että pysyvään muutokseen tarvitaan kokemuksellisuutta, tunnetta opitun merkityksellisyydestä, käytännön treeniä ja useita toistoja.

Yhden tai kahden päivän koulutus, jossa on paljon sisältöä, saattaa kääntyä tehottomaksi, koska tietoa ei pystytä omaksumaan niin paljon kerralla.
-Olemme kuulleet monilta eri alojen johtajilta, että heidän käymänsä kalliitkin koulutukset ovat sisällöllisesti kyllä hyviä, mutta opitut asiat jäävät pintatasolle eivätkä siirry työelämän käytäntöön.

Sohlman ja Öberg kertovat, että ryhmämuotoista valmennusohjelmaa on pilotoitu onnistuneesti niin yksittäisten johtajien kuin kokonaisten tiimienkin versiona toteutettuna.
-Se on räätälöitävissä yksilöllisesti tilaajan tarpeiden mukaan. Tällä hetkellä meillä on valmennuksessa Loimaan kaupungin varhaiskasvatuksesta 13 henkilön ryhmä, jossa on mukana eri päiväkotien johtajat ja heidän varhaiskasvatusjohtajansa.

Sohlmanilla on sairaanhoitajan pohjakoulutus, Öberg on opiskellut ensin sosionomiksi.

Elinikäinen kouluttautuminen ja halu oppia uutta ovat tuoneet uusia mahdollisuuksia myös yrittäjinä. Molemmat ovat työskennelleet työuupuneiden asiakkaiden parissa 15-20 vuoden ajan.

Jutta Sohlman kertoo olevansa työnohjaaja, yrittäjä ja kouluttajapsykoterapeutti.
-Olen valmistunut Helsingin yliopistosta kouluttajapsykoterapeutiksi ja Jyväskylän yliopistosta psykoterapeutiksi.
-Vapaa-ajallani viihdyn koiranäyttelyissä. Lapset ovat jo teini-iässä ja aikuisia.

Iso projekti on myös vanhan talon remontti, jota Sohlman kertoo ”harrastavansa” yhdessä puolisonsa kanssa.
-Olemme uusineet sen ihan totaalisesti kokonaan; ja vieläkään se ei ole valmis, Sohlman naurahtaa.

Maria Öbergin käyntikortissa lukee työnohjaaja prosessikonsultti, yrittäjä ja psykoterapeutti.
-Olen yrittäjäperheen kasvatti, yrittäjän puoliso ja itsekin yrittäjä. Olen valmistunut Turun yliopistosta työnohjaajaksi ja prosessikonsultiksi sekä Jyväskylän yliopistosta psykoterapeutiksi.

Perheen alakouluikäisten lasten harrastaminen vie aikaa ja energiaa myös vanhemmilta, joita tarvitaan niin jalkapallon kuin jääkiekon vierasturnauksissa kuljettajina ja kotipeleissä kioskivuoroissa.

Pitkään toisensa tunteneet Maria ja Jutta kertovat tajunneensa vasta uutta koulutusta suunnitellessaan kuinka erilaisia ja toisiansa täydentäviä he ovat luonteeltaan.

Maria on kaksikosta inspiroituja ja innostuja ja se, joka tekee myyntiä ja ottaa vastuulleen myös yrityksen toimitusjohtajuuden.
-Minä olen pedantti ja perfektionisti. Tykkään säännöistä ja tehdä asiat niiden mukaisesti. Olen se, joka tarttuu kirjoitusvirheisiin ja pilkkuihin, Jutta naurahtaa Marian nyökytellessä vieressä.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: