Kalevala-näyttely esillä Armfeltin koululla

Pitäjäneuvos Veikko Vennonen lahjoitti kattavan Kalevala kokoelmansa Armfeltin koululle vuonna 2015.
Pitäjäneuvos Veikko Vennonen lahjoitti kattavan Kalevala kokoelmansa Armfeltin koululle vuonna 2015.

Ensimmäisen Kalevalan ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 190 vuotta. Merkkipaalun kunniaksi Armfeltin koulun auditoriossa on nähtävillä Kalevala-teemainen näyttely, johon kuuluu pitäjäneuvos Veikko Vennosen Kalevala-kokoelma, jonka hän lahjoitti koululle vuonna 2015 ja koulun henkilökunnan teemaan sopivia koruja ja esineitä.
-Kalevala on monella tavalla läsnä Suomen historiassa. Se on risteymä erilaisista historioista ja koruissa kulkee yhdessä menneisyys ja nykyisyys, kuvailee näyttelyn koonnut suomen kielen ja kirjallisuuden lehtori Jaana Lietzén.

Vennosen kokoelma kattaa 193 teosta, joista 62 on eri käännöksiä Kalevalasta 25 eri kielellä. Kokoelmasta löytyy niin Mauri Kunnaksen Koirien Kalevala kuin myös sarjakuvaversio kansalliseepoksesta. Kokoelmasta löytyy erilaisia Kalevalan tulkintoja, kuten Kalevi Ahon “Suomalainen musiikki ja Kalevala”.
-Veikko osasi arvostaa kotiseutua ja suomalaista perintöä. Hänen kokoelmansa on todella laaja ja halusin antaa sille sen arvoisen esittelyn. Olisi ihanaa, että Veikon muistavat ihmiset löytäisivät paikalle näkemään, millaisen kokoelman hän keräsi, Lietzén toivoo.

Esillä olevia Kalevala Koruja ja esineitä Lietzén pyysi koulun henkilökunnalta. Esillä on yhdeksän henkilökunnan jäsenen kotoa tuotuja esineitä. Mukana niissä on omistajiensa henkilökohtainen muisto. Kalevala-esineet ovat jossain tapauksissa osana elämänkulkua, kuten Elisa Uotilalla, jolta on näyttelyssä neljä esinettä.
-Olen saanut Arabian munakupin syntymäpäivälahjaksi äidiltäni. Vuosi on tietysti oma syntymävuoteni. Lahja on sinänsä osuva, koska rakastan kauniita astioita. Tosin tämä yksittäinen munakuppi toimii vain koriste-esineenä.
-Olen minä tässä elämässä ehtinyt kihloihinkin, vuonna 2004. Hankimme silloisen poikaystäväni Jussin kanssa samanlaiset Kalevala Korun kultasormukset. Vaikka kihlat eivät kestäneet, sormus on pysynyt tallessa. Tälle sormukselle en ole löytänyt lainkaan nimeä, mutta sen koristeaihe on Uskelan Ketohaasta, lukee Uotilan muistoissa.
-Todella pitkään Kalevala Korut olivat klassinen lahja esimerkiksi ylioppilaalle. Itseltäni löytyy Eero Rislakin muotoilemaa Lukkarinmäki -sarjaa, sillä asun Lukkarinmäessä, Lietzén paljastaa.

Oppilaat pääsevät tutustumaan näyttelyyn opettajan johdolla ja valvonnassa koko kahden näyttelyviikon aikana.

Näyttely on avoinna koulun ulkopuoliselle yleisölle kolmena päivänä, keskiviikosta perjantaihin 26.2.–28.2. kello 9.30-14.30.

Nelli Spännäri

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: