Kansalaisopisto lahjoitti iloista syysmieltä ja lähiruokaa

Ollikkalan koulun kokkikerholaiset tekivät Eevi Kotosen opastuksella maistuvaa ja terveellistä pizzaa.

Salon kansalaisopiston tontilla kasvatettiin keväästä syksyyn monenlaisia kukkia, vihanneksia ja juureksia.

Kotiviljelyyn keskittyvän kurssin satoa jaettiin viime viikolla opiston henkilökunnalle ja paikalla olleille opiskelijoille; maan antimet haluttiin hyötykäyttöön ihmisten keittiöön ja ruokapöydälle.

Opettaja Eevi Kotonen kertoo, että moni ohikulkija oli kesän aikana huomannut palstan kukkivat kehäkukat ja kasveja suojaavat harsot.
-Myöhemmin syksyllä pulskistuvan keltaisen ison kurpitsan huomasi jo kauempaakin. Näiden kasvattamisen tarkoitus on ollut alusta asti selvää; tehdään hyvää lahjoittamalla satoa, Kotonen kertoo.

Perniöläisen agrologin mukaan on hyvä muistaa, että aina ei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan. Ei edes kaupan hevihyllyille asti, jos vain on pienikin mahdollisuus kasvattaa jotain ruokaa itse.
-Kotitarveviljely on myös hyvä tapa osallistua osaltaan ilmastotalkoisiin! Omavaraisuus on monella tavalla muutenkin mahtava asia. Siinä pääsee toteuttamaan itseään, rentoutumaan luonnon parissa, toisaalta myös kohottamaan hieman kuntoa raskaimpien hommien osalta, sekä säästämään rahaa, kun kaikkea ruokaa ei tarvitse ostaa.

Kotonen lupaa myös että itse kasvatettu ruoka on parhaimman makuista.
-Se, että osaa kasvattaa itse omaa ruokaa, on sellainen kansalaistaito, joka ei menetä arvoaan koskaan. Oli millainen maailmantilanne tahansa, tiedät aina itse mitä ja millaista ruokaa syöt kun kasvatat sen itse.

Tämä ajatusmaailma sopii hyvin yhteen kansalaisopistojen liiton hankkeen kanssa, jossa tuodaan kansalaistaitoja kunniaan.

Salon kansalaisopisto elää vahvasti ajassa ja sitä varten myös tulevalle kasvukaudelle on opiston palstan osalta suunnitelmia.
-Nyt syksyllä opistolla pyörii luomukurssi kokeneille kotitarveviljelijöille etänä Zoomissa, mutta keväällä on tarkoitus aloittaa kurssi aloittelijoille, tai siitä vasta haaveileville.

Kevääseen on kuitenkin vielä aikaa, mutta tulevaa kasvukautta päästiin kirjaimellisesti makustelemaan tämän kauden sadolla.

Edellisviikon perjantaina kansalaisopiston tiloissa sai ottaa aivan rakennuksen vieressä kasvatettua satoa mukaansa ja herkutella sitä sittemmin kotona.
-Näin toivomme tuovamme positiivista yllätystä ja iloa syksyn harmauteen, sillä sellaista tarvitaan tässä maailmantilanteessa, kun hyviä uutisia tuntuu olevan niin vähän.
-Lisäksi toivomme innostavamme salonseutulaisia kansalaistaitojen kehittämisessä ja ylläpitämisessä, sillä viimevuodet jos mitkä todistavat, ettei mikään vara venettä kaada.

Siemenistä ja palstan osittaisesta hoitotyöstä vastasi yhteistyökumppanina toimiva yritys Evästys. Kasvualustan veden lisäksi tarjosi luonnollisesti kansalaisopisto.

Agrologiksi opiskellut Kotonen viihtyy ihmisten parissa opastamassa perinteisten kansalaistaitojen pariin. Kansalaisopiston kurssien lisäksi Kotonen vetää muun muassa Salon kouluissa kokkikerhoja ProAgrian toimintana.
-Kansalaisopistolla työskentelen kotitarveviljelyn opettajana. Tarkoituksena on kehittää myös samantapaisia kursseja myös oman toiminimeni kautta.

Maaseudulta kotoisin oleva nuori yrittäjä kertoo käyneensä armeijan ja viihtyvänsä metsällä.

Kotonen sanoo olevansa onnellinen kädet mullassa.
-Minulla on ollut oma kasvimaa kahdeksanvuotiaasta. Tykkään eläimistä, talojen remontoinnista ja metsästyksestä. Siksi oli aikanaan helppo lähteä opiskelemaan maatalousalaa.

Kotonen kertoo opettaneensa opiskelujen ohessa oppilaitoksessa käytännön peltotöitä kuten äestämistä ja kylvämistä.
-Taisin olla ensimmäinen nainen niissä hommissa. Opintojen jälkeen meni jonkin aikaa muissa töissä, sitten kypsyi ajatus omasta yrityksestä, jossa voisin jatkaa opettamista omasta intohimosta, eli ruuan kasvattamisesta.

Ollikkalan koulun kokkikurssilaiset viihtyivät keittiössä.

Pizzataikinaan laitettiin muutoinkin uunista syntyi ehkä perinteistä italialaista suomalaisempi pizzaversio.
-Täällä on kivaa, ollaan opittu tiskaamaankin.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: