MLL:n Heppakaveritoiminta tuo pörröistä ystävyyttä salolaisten lasten arkeen

MLL:n järjestämä Heppakaveritoiminta on mukavaa tekemistä lapsille eläinten ja ihmisten kesken. Hovitallilla toteutettava toiminta pitää sisällään ponien harjausta, silittelyä ja paijausta. Myös tallityöt, pelit ja leikit kuuluvat asiaan.

MLL Varsinais-Suomen piirissä on aloitettu tänä syksynä pitkään haaveissa ollut Heppakaveritoiminta. Kyseinen toiminta on tarkoitettu 6–17-vuotiaille lapsille tuomaan mukavaa tekemistä ja hyvänmielen kohtaamisia arkeen niin eläinten kuin ihmisten kesken.

Heppakaveritoiminnassa ideana on, että eläimistä pitävät lapset, jotka ovat yksinäisiä tai eivät ole löytäneet omaa harrastusta, voivat talleilla käyden tutustua niin hevosiin, kissoihin, koiriin kuin vaikkapa marsuihin ja kaneihin, ja samalla MLL:n tukihenkilöiden eli heppakaverien kanssa puuhata kaikkea tallitöistä leikkeihin ja peleihin. Salossa tämä hyvänmielentoiminta on lähtenyt käyntiin Somerontien varressa sijaitsevalla Hovitallilla.

Saman Heppakaveritoiminnan porukan kesken tapaamisia järjestetään yhteensä kuusi kertaa, kerran viikossa keskiviikkoisin. MLL:n työntekijä, tapaamisia vetävä Teija Asikainen on ollut mielissään siitä miten hyvin lapset ovat viihtyneet.
-Teemme joka kerralla tallilla vähän eri juttuja, emmekä paljasta ihan kaikkea etukäteen. Näin lapsilla on odotettavanaan aina pieni yllätys. Joka tapaamisen aloitamme kuitenkin yhteisellä kokoontumisella. Lapset saavat oppia, kuinka eläimiä lähestytään ja kuinka niitä käsitellään. Tallin käyttäytymissäännöt ovat tärkeät, hän kertoo.

Teijan mukaan Varsinais-Suomen MLL on jo pitkään halunnut toteuttaa Heppakaveritoimintaa Salon alueella. Toiminnan idea on alkujaan lähtenyt Keski-Suomesta, ja on viimein rantautunut myös näille leveyspiireille.
-Heppakaveritoiminta keskittyy yhteiseen tekemiseen ja eläinten kanssa olemiseen. Hoidamme hevosia, lapset saavat taluttaa ja harjata niitä, sekä teemme yhdessä tallitöitä. Ratsastus on eri juttunsa, eikä sitä Heppakaveritoiminnassa ole mukana. Tämä Salon ensimmäinen Heppakaveritoiminnan kuuden kerran jakso ollaan aina samalla porukalla. Meillä on siinä viisi lasta ja heidän MLL:n kouluttama tukihenkilönsä kaverina. Lisäksi Hovitallilla yritystään nimeltä Häntä varten pyörittävä Miia Suilamo on meitä ohjaamassa, sekä tallitytöt Ava ja Maria vielä hänen apulaisinaan, Teija selventää.

Varsinais-Suomen MLL:n vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Sirpa Stenström on ilahtunut siitä, että Heppakaveritoiminta on viimein saatu toteutettua.
-Salo on jälleen edelläkävijänä tärkeässä työssä. Muualla Varsinais-Suomessa tällaista ei vielä ole. Heppakaveritoiminnalla edesautetaan lasten hyvinvointia tuomalla merkityksellistä tekemistä arkeen, ja siten olisi hienoa saada myös uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan.

Tarvetta yhteisöllisyyteen on hänen mukaansa niin lapsilla, nuorilla kuin aikuisillakin.
-Lapset tutustuvat Heppakaveritoiminnassa näiden tapaamiskertojen aikana eläimiin ja henkilökuntaan, jotta oppivat yhdessä tukihenkilökaverinsa kanssa toimimaan siellä tiiminä. Sitten he alkavat käymään tallilla silloin kun haluavat, voiden näin jatkaa yhdessä harrastusta. He voivat käydä tallilla, tai vaihtoehtoisesti tehdä mitä muuta mukavaa haluavat.

Tallitapaamisia vetävä Teija Asikainen on itsekin hevosihmisiä. Mukaan lähteminen oli siten luonteva päätös ja koska hän tunsi hevosalan ihmisiä entuudestaan, toiminnan suunnittelu sai siltäkin osin tuulta alleen.
-Lasten ja nuorten kanssa työskentely antaa valtavasti voimaa. Olen kokenut tällaisen työn kutsumuksena itselleni. Kun tapaa näitä lapsia ja nuoria, se antaa paljon niin heille kuin meillekin, molemmin puolin, hän sanoo.

Ensimmäinen tapaamiskerta meni Teijan mukaan hyvin. Ja kuten arvata saattaa, moni olisi kuulemma jäänyt tallille yöksikin, jos vain olisi annettu.

Kuulumiset lapsilta todistavat hauskaa yhdessäoloa. Muun muassa 7-vuotias Milli ja pian 11-vuotias Jasmin toteavat seuraavaa:
-Liian kivaa!

Siinä missä Milli kertoo pitävänsä kaikista eläimistä, Jasmin sanoo etenkin hevosten olevan ihania. Millin 20-vuotias tukipari Aada nyökyttää, ja kaksikko alkaa hymysuin letittää Sintti-ponin otsatukkaa. Aada kertoo olleensa MLL:n tukihenkilönä kesästä asti ja että hänellä on kaverinaan kaksi nuorta.
-Tällä viikolla mennään jälleen aaseja katsomaan, ilmoittaa talliyrittäjä Miia rupattelun keskeltä ja lapsista huomaa, että uutinen ilahduttaa heistä jokaista.

Melissa Koponen

Teija Asikainen MLL Varsinais-Suomen piiristä kertoo, että Heppakaveritoiminta on lähtenyt hienosti uutena juttuna käyntiin Salossa. Nimestään huolimatta tallilla pääsee tutustumaan myös moniin muihin eläimiin, kuten Teijan sylissä poseeraavaan kaniin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: