Kansalaisopiston käsityökoulussa saa toteuttaa itseään

Viikinkivene tarvitsee ensi vuoden puolella vielä maalia pintaan.

Esmeralda Scimone ja Claudia Manninen ovat viihtyneet käsityökoulussa. Vuoden viimeisellä kokoontumisella leivottiin suklaamuffinseja.

Salon kansalaisopiston käsityökoulussa leivotaan suklaamuffinseja tunnelmallisen joulumusiikin soidessa. Käynnissä on vuoden viimeinen kokoontuminen.

Claudia Manninen on käynyt käsityökoulussa jo kuuden vuoden ajan 1.-luokalta asti ja Esmeralda Scimone kahden vuoden ajan.
-Tämä resepti on sellainen mitä me ollaan kotona käytetty iät ja ajat. Tästä tulee varmasti hyvää, elleivät nämä pala pohjaan, Manninen lupaa.

Hän pilkkoo suklaata ammattilaisen elkein kuin Gordon Ramsay konsanaan.
-Minäkin pidän leivonnasta, vaikka en siinä hyvä olekaan, Scimone toteaa taikinan sekoittamisen lomassa.

Koulussa saa keskittyä aika paljon töihin oman mielen mukaan.

Claudia esimerkiksi on rakentanut toisen oppilaan kanssa viikinkiveneen ja kilpiä rekvisiitaksi näytelmään “Viikingit tulevat”, joka on teatteri-ilmaisun perusopetuksen produktio.
-Olen vuosien aikana tehnyt paljon kaikkea. Viimeisimpänä olen innostunut virkkauksesta, Manninen kertoo.

Scimone löysi käsityökouluun äitinsä avulla Facebookissa olleen ilmoituksen kautta. Hän on ommellut itselleen vaatteita.
-Tekemästäni korsetista tuli ihana, Scimone kehuu.

Koulun tunnelmaa molemmat kuvailevat rauhalliseksi, hupaisaksi ja yhteisölliseksi.

Käsityökoulussa on kaksi ryhmää: nuoremmille tarkoitettu ryhmä, jossa tekeminen on enemmän yhteistä ja teemanuoret, joka on tarkoitettu kuudennesta luokasta toisen asteen koulutuksen loppuun asti. Mannisella ja Scimonella on molemmilla aikomus jatkaa niin pitkään kuin mahdollista.

Muffinssien kanssa käy hyvin ja huonosti. Ensimmäinen pellillinen onnistui, mutta toinen erä unohtui uuniin hieman liian pitkäksi aikaa joulukorttien tekemisen lomassa.
-Ne saadaan pelastettua, kun pinta raaputetaan pois ja laitetaan kuorrutus päälle, Manninen vakuuttaa.

Suurin omistautuminen annetaankin muffinssien koristelulle.

Taide osana nuoren kasvua

Kansalaisopiston taiteen perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaan kasvua sekä taidoiltaan että emotionaaliselta osaamiseltaan. Toiminnan tarkoitus on myös kannustaa elinikäiseen taiteiden harrastamiseen sekä kehittää kykyä ymmärtää taidetta ja kulttuuria.

Taiteen perusopetuksen pohja on opetushallituksen luomassa opetuspohjassa, jonka avulla tehdään koulukohtaiset suunnitelmat.
-Meillä taiteen perusopetukseen kuuluu käsityö, kuvataide, teatteri, sirkus ja tanssi. Kesäisin järjestämme leirejä, joissa näitä taiteenaloja voi tehdä ristiin, kertoo kansalaisopiston kuvataideaineiden suunnitteluopettaja Jaana Saario.

Käsityökoulun teemanuoret keskittyvät tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja vahvistamaan osaamistaan valitsemillaan tekniikoilla. Käsityökoulun ensimmäisinä vuosina koko ryhmä tutustuu yhdessä erilaisiin tekniikoihin ja käsitöiden maailmaan.
-Teemanuoret taas soveltavat vaikka peruskoulussa jo opittua ja valikoivat itse syventävien opintojensa sisällöt. Nuoret myös etsivät itse tietoa, syventävät osaamistaan esimerkiksi pohtimalla tekniikoiden eettisyyttä ja ekologisuutta, muokkaamalla valmiita ohjeita ja jopa kokeilemalla omien ohjeiden tekemistä, kertoo koulun opettaja Jenny Sainio.

Työt voivat olla käytännöllisiä tai taiteellisia ja nuorilla on myös mahdollisuus saada töitään esiin erilaisiin näyttelyihin ja esityksiin. Tällöin pohditaan käsitöitä myös asiakaslähtöisesti.
-Nuoren ei tarvitse osata kuin ompelun perusteet ja halun toteuttaa niin teemanuorissa syvennytään oppimaan materiaalivalinnoista, ompeluteknisistä asioista sekä muun muassa kaavoituksesta, Sainio sanoo.

Hän kannustaa jokaista halukasta tulemaan mukaan toimintaan.

Nelli Spännäri

Esmeralda Scimone ja Claudia Manninen ovat viihtyneet käsityökoulussa. Vuoden viimeisellä kokoontumisella leivottiin suklaamuffinseja.
Viikinkivene tarvitsee ensi vuoden puolella vielä maalia pintaan.

Muokkaus 30.12.2024 klo 12.46: Kuvatekstit vaihdettu oikein päin

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: