Kesä Yhdessä -kiertue runoiltiin käyntiin Kiikala-päivillä

Sanataiteilijat Katihanna Heikkinen (vas.) ja Satu Pasio keräävät kyläpäivillä kävijöiltä heidän kotiseutuaan kuvaavia sanoja sanataideteoksia varten.

Sydänkesä ja hellepäivät tietävät paitsi lomailua ja mökkeilyä, myös Salon kylien omia kotiseututapahtumia.

Perinteinen Kiikala-päivä viime sunnuntaina keräsi uteliasta väkeä paahteesta huolimatta. Makkaranpaisto, soppatarjoilu ja Salon Harmonikkakerhon tarjoama elävä musiikki takasivat perinteikkään tunnelman. Myöskään lapsia ei ollut unohdettu – paikalla oli monien paikallisten seurojen ja yhdistysten ohella esimerkiksi Kiikalan MLL. Heidän teltassaan pääsi tekemään kaikkea puujaloilla kävelystä, kesäpeleistä ja pörröisten eläinystävien kanssa tutustumisesta alkaen.

Eli kuten kuvitella voi, ohjaamassa olleet Saga Kjellman ja Mirka Lehtinen eivät joutuneet olemaan toimettomina, vaan innostuneita lapsia piisasi ja viihtyi teltalla kesäisten puuhien parissa.

– Täällä lemmikkien luona on meneillään äänestys, jossa saa ehdottaa pupulle nimeä. Meillä on myös ongintaa, kasvomaalausta, frisbeen heittoa ja vaikka mitä, Saga kertoo leveästi hymyillen.

Sekä Mirka että Saga ovat olleet jo usean vuoden ajan mukana Kiikalan MLL:ssä. Alkujaan pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Saga on asunut Kiikalassa jo kahdenkymmenen vuoden ajan, joten nämä kulmakunnat ja kuviot ovat jo tuttuudessaan aidosti kotoisia.

– Tykkäämme olla näissä Kiikala-päivissä mukana. Pyrimme muutenkin järjestämään enemmän yhteistä tekemistä lapsille ja perheille, koska kesäksi monet jutut hiljenevät. Nyt tänä ja viime vuonna meillä on ollut kesäperhekerho kerran viikossa, jota Mirka on ollut vetämässä. Ja olemme olleet oikein mielissämme, sillä osallistujia on kyllä ollut, Saga iloitsee.

Kiikalan MLL:n yhdistyksen Mirka Lehtinen (vas.) ja Saga Kjellman saivat perheen pienimmät viihtymään perinteisten kesäpelien ja mukavan yhdessäolon äärellä.

Paikallisyhdistysten ja -seurojen ohella Salon kaupunki on mukana tämänkin vuoden kyläpäivillä. Kiikala-päivä on aloittanut kiertueen, jota on järjestetty vuodesta 2009 ja joka jatkuu seuraavaksi Kiskossa ja Suomusjärvellä tulevana lauantaina ja sunnuntaina.

Jokaisella kesäkiertuevuodella on myös oma teemansa – tällä kertaa se on Osallistu ja vaikuta.

Teemasta on lähtöisin koko kiertueen ajan toteutettava idea, jossa paikalliset sanataiteilijat Katihanna Heikkinen ja Satu Pasio keräävät kyläpäivillä kävijöiltä heidän kotiseutuaan kuvaavia sanoja. Näistä sanoista syntyy sanataideteoksia – runoja, jotka kootaan tapahtumissa kuulluista sanoista, ajatuksista ja yhteisistä jutusteluista. Tällä tavoin syntynyttä sanataideteosta kutsutaan nimellä korvaruno.

– Sana korvaruno on monille varmasti vielä vieras. Se on yhteisöllinen runon tekemisen tapa, jossa tärkeintä on runon syntyminen suoraan ympäröivästä miljööstä ja ihmisistä. Valmiit sanataideteokset julkaistaan Sanojen Salo -nimisellä Facebook-sivulla, jossa ihmiset saavat edelleen tuoda omia ideoitaan mukaan runoon – eli valmiskin runo saattaa vielä kasvaa ja kehkeytyä tavallisten kuntalaisten osallistumisen ja vaikuttamisen myötä, Katihanna selventää.

Korvarunoja on aiemmin tehty muun muassa hoivakodeissa ja kouluissa.

Taiteilijakaksikko kertoo kävijöiden olleen Kiikalassa kiinnostuneita osallistumaan sanataiteiluun. Korvarunojen lisäksi sunnuntaina laadittiin niin sanottuja runomuotokuvia. Näissä ajatuksena on yksilöllisen runon kirjoittaminen kohdatusta ihmisestä, ja kohtaamista ympäröivästä hetkestä.

– Muutamille runoilun tilanne ja valmis runo ovat olleet lähes herkistymisen paikka. Meille on tänään sanottu, että kirjoitetut runomuotokuvat päätyvät kodin seinälle kehystettynä. Sellainen on koskettavaa kuultavaa, Satu kertoo.

Kesän mittaan kiertueilla syntyneet korvarunot aiotaan julkistaa Salon Kulttuuripalvelujen sekä Kirjan talon sivuilla. Niitä saatetaan myös hyödyntää Salon seudun uudelleenbrändäyksessä – mukana rakentamassa aidosti Salon näköistä mainontaa.

Paikallisen väen lisäksi kävijöitä on tullut myös kauempaa. Ystävykset Leena, Sirkku ja Mirja ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta ja Kymenlaaksosta. Heille Kiikala on tuttu paikka jo vuosien takaa.

– Meillä on ollut mökki täällä 1970-luvulta saakka. Kiikala on mukava paikka. Ennen käytiin usein loma-aikoina täällä viettämässä aikaa, mutta nyttemmin vain kesäisin, Sirkku kertoo.

Kaikki kolme ovat viihtyneet maalaiskylän kesäasukkaina ja käyneet Kiikala-päivillä ennenkin.

– Kyllä me näillä seuduilla tykkäämme käydä aina uudelleen ja osallistua kun tapahtuu, kymenlaaksolainen Mirja vakuuttaa.

Melissa Koponen

Kesä Yhdessä – Salossa:

9.7.                     Kisko-päivä

10.7.                   Suomusjärvi-päivä

10.7.                   Trömperipäivä, Hajala

23.7.                   Särkisalo-päivä

4.8.                     Yhdistysten Iltatori

6.8.                     Laurin markkinat, Perniö

14.8.                   Kuusjoki-päivä

21.8.                   Pertunpäivä, Pertteli

27.8.                   Muurlan Wanhan ajan markkinat

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: