Kiikalassa kävellään koulun puolesta – usko oman koulun säilymiseen on suuri

Kiikalassa toivotaan ja uskotaan, että Komisuon koulu saa jatkaa toimintaansa.

Pekka Mäenpää
 
Kiikalalaiset haluavat säilyttää oman koulunsa.
Kun kauan odotettu oppimisympäristöselvitys kuukausi sitten julkaistiin, suurin yllätys oli Kiikalassa sijaitsevan Komisuon koulun löytyminen lopetettavien yksiköiden listalta.

Sitä ei Kiikalassa ymmärretä.

Kiikalalaiset järjestävät tämän viikon torstaina kävelytempauksen koulun säilymisen puolesta. Komisuon koulun vanhempaintoimikunnalla on työn alla myös päättäjille jätettävä vetoomus asian tiimoilta.
– Haluamme lähettää päättäjille viestiä, että koulumme ja kylämme on säilyttämisen arvoinen.  Olemme liikkeellä positiivisessa hengessä ja samalla ajatuksella järjestämme ensi viikolla kävelytapahtuman päiväkodilta koululle, vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Marko Eskolin kertoo.

Kiikalassa uskotaan, että kaupunki pitää kiinni valtuuston joulukuussa budjetin yhteydessä edelleen vahvistamasta yksimielisestä päätöksestä, jonka mukaan ”reuna-alueiden kuntakeskuksissa säilyy alakoulu, päiväkoti sekä liikunta- ja nuorisotilat sekä kirjastopalvelut”.
Konsultti sen paremmin kuin palveluverkkoselvitystä tehnyt työryhmä ei ole ottanut valtuuston tuoretta tahtotilaa huomioon.
-Olemme kutsuneet kaupunginjohtajan mukaan kävelyymme. Päättäjätkin ovat tervetulleita. Päiväkodin henkilökunta on valmis esittelemään tiloja ja toimintaa ja myös kouluun pääsee tutustumaan, vanhempaintoimikunnasta luvataan.

Viime viikolla Komisuon koululle kokoontuneet kyläläiset saivat kuulla koulun vanhempaintoimikunnan edustajilta, miten asian kanssa on edetty.
– Olemme jakaneet yli 800 esitettä ja kävelyä on mainostettu myös sosiaalisessa mediassa. Haluamme muistuttaa siitä, että Komisuon koulu on kylämme keskus monen asian suhteen. Kyläkoulun ympäristössä ovat kuntosali, iso liikuntahalli, ulkoliikunta-areena, frisbeegolfrata ja luistelukenttä, jota talvisin jäädytetään talkoovoimin.

Kiikalassa ollaan tyytyväisiä kylän palveluihin, joiden olennainen osa on myös oma koulu.
– Meillä on täällä päiväkoti, apteekki, pankkipalvelut, kauppa postipalveluineen, parturi-kampaamo, ravintola, fysioterapia ja seurakuntakeskus. Myös neuvola ja lääkäripalvelut toimivat.

Komisuon koulun vanhempainyhdistys on vuosien aikana kustantanut koululaisille muun muassa sirkuskoulua, lasketteluretkiä, elokuvia, taikurin esityksen, retkiä uimahalliin ja keväisin auttanut luokkaretkien kustannuksissa. Lisäksi yhteistyö vanhempien, koulun, päiväkodin ja nuorisotilojen ohjaajien kanssa on sujunut hienosti.

Koulun rehtori Ari Aalto kertoi koululle kokoontuneille vanhemmille oppilasmäärän kehityksestä.
– Minun kymmenen vuoden täällä oloni aikana oppilasmäärä on vaihdellut 42-56 välillä. Muuttoliikettä on kumpaankin suuntaan.

Salon kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Ilkka Uusitalo sanoo yllättyneensä oppimisympäristöselvityksestä.
– Koulujen säilyttämisestä kuntakeskuksissa on selkeä ja tuore linjaus. Se on eri asia kuin aikanaan kuntaliitoksen jälkeen linjattu oppilasmääriä koskeva päätös, Uusitalo muistuttaa.

Kiikalassa kannetaan huolta oman koulun säilymisen puolesta, mutta tunnetaan sympatiaa myös muita samassa tilanteessa olevia kyliä kohtaan. Kyläläisten tekemän kirjelmän mukaan lakkautusuhan alla olevien koulujen suuri määrä antaa ikävän kuvan Salon kaupungista.
– Salon päättäjillä olisi nyt tuhannen taalan paikka osoittaa koko Suomelle, että Salo arvostaa lapsiaan ja maaseutuaan. Päätöksiä voidaan tehdä inhimillisesti ja säästöjen sijaan voidaan puhua ihmisten hyvinvoinnista. Annetaan kyläkouluillemme mahdollisuus jatkaa sitä hyvää työtä, jota ne ovat vuosien saatossa tehneet. Tämä, jos mikä, toisi Salolle positiivista mainosta ja mahdollisia uusia asukkaita, kyläläiset toivovat.

Kiikalan puolesta kävely torstaina klo 18.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: