Kokenut paikallispoliitikko Saija Karnisto-Toivonen kannustaa salolaisia äänestämään aluevaaleissa

Saija Karnisto-Toivosen mukaan aluevaaleissa kannattaa äänestää kuten yleensäkin vaaleissa. Salossa Turuntien päässä on rypäs sotepalveluja tarjoavia yksiköitä: oikealla kaupungin Läntinen terveysasema ja vastapäätä Ilolansalo ja Paulinpuiston asumispalveluyksikkö.

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtajana edellisen vaalikauden toiminut Saija Karnisto-Toivonen kannustaa salolaisia käyttämään äänioikeuttaan aluevaaleissa.
-Näiden vaalien pitäisi kiinnostaa aivan kaikkia meistä, sillä aluevaltuustot tulevat jatkossa linjaamaan muun muassa sote-palveluiden palveluverkosta. Ne päättävät myös pelastustoimen rahoituksesta, jolla taataan esimerkiksi vapaaehtoisten palokuntien toiminta, Karnisto-Toivonen sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää, että tulevat aluevaltuutetut näkevät kokonaisuuden ja pystyvät myös ylittämään kuntarajat optimaalista ratkaisua hakiessaan.
-Esimerkiksi Salosta osalla saattaa olla lyhyempi matka Someron palveluihin, jolloin lähin palvelu ei enää löydykään omasta kunnasta. Tällaisten raja-aitojen rikkominen on tulevaisuudessa mahdollista helpommin kuin nykyisessä rakenteessa.

Salon osalta yksi keskeisimpiä hankkeita on turvata sairaalan tulevaisuus suunnitelmien mukaisesti.
-On hyvä, että tässä on ollut laajaa puolue- ja kuntarajat ylittävää yhteistyötä jo nyt, jolloin hankkeella on hyvät edellytykset edetä maaliin suuremmitta mutkitta.

Yksi alueen suuri haaste tulee olemaan henkilöstön saatavuus, sillä kaikki lainsäädännölliset tiukennukset mitoituksiin ja hoitotakuuseen tulevat voimaan 2023 aikana täysimääräisesti.
-Henkilöstöpula on jo nyt todellinen, eikä tilanne näytä helpottuvan.

Karnisto-Toivonen sanoo, että aluevaltuustoihin on hyvä saada monenlaista osaamista ja kiinnostusta. Aluevaltuutetun ei tarvitse olla sote-ammattilainen, sillä muutakin osaamista tarvitaan.
-Aluehallinto, siinä missä kunnatkin, tarvitsee osaajia eri aloilta: ihmisiä, joille talous on intohimo, ihmisiä, jotka jaksavat vääntää hallintosääntöjä, ihmisiä, jotka osaavat rekrytoida asianmukaisen virkajohdon ja niin edelleen.

Äänestyspaikoilla järjestettävä Pieni ele -keräys jatkuu myös sunnuntaina. Anne Vaittinen oli hoitamassa keräystä tiistaina kauppakeskus Linjurissa.

Mukana hallinnossa on Karnisto-Toivosen mukaan hyvä olla uudistajia, innokkaita, yhteistyökykyisiä, rakentavia, kyseenalaistajia, ja vähän muutosvastarintaisiakin ehkä.
-Fakta on, että valtuutettu ei ole kiinni niissä kaikkein pienimmissä arjen asioissa, vaan valtuusto johtaa muun muassa talouden, strategian ja palveluverkkopäätösten kautta. On jopa vähän vaarallista luoda kuvaa, että aluevaltuutettu suoraan olisi kiinni siinä arjen pyörittämisessä. Se vaatii osaavan henkilöstön, jolle valtuusto on turvannut riittävän resurssin toimia.

Valtuutetun tehtävä on syvällistä kokonaisnäkemystä vaativa tehtävä, jossa on perehdyttävä asioihin ja löydettävä parhaat ratkaisut soten kehittämiseksi.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: