Kokkilassa osallistuttiin Päivä paloasemalla -tapahtumaan

Turkulainen Risto Pohjanpiiri saapui Päivä paloasemalla -tapahtumaan yhdessä Liedossa asuvan tyttärenpoikansa Elias Oparan kanssa.

Lauantain pikku pakkanen ei haitannut Kokkilassa järjestettyä Päivä paloasemalla -tapahtumaa.

Lämmin glögi sekä pienet makeat herkut olivat vastaanottamassa vierailijoita heti paloaseman pihamaalla, samoin kuin suurta kiinnostusta herättänyt sammutusauto. Turkulainen Risto Pohjanpiiri saapui tapahtumaan yhdessä Liedossa asuvan tyttärenpoikansa Elias Oparan kanssa.

Viisivuotias Elias halusi kiivetä reippaasti sammutusautoon ja istua kuljettajan paikalle. Pikkupojan mielestä iso palomieskypärä oli kuitenkin liian jännittävä laittaa päähän, vaikka palomiehen tehtävät muuten selvästi kiinnostivatkin. Risto kertoi, että päätös Päivä paloasemalla -tapahtumaan osallistumisesta oli tehty jo hyvissä ajoin.

– Tulimme vierailulle toisen tyttäreni luo tänne Kokkilaan. Kuulimme, että tällainen tapahtuma järjestetään ihan tässä kävelymatkan etäisyydellä ja sovimme Eliaksen kanssa, että tulemme käymään. Arvostan VPK:n työtä, se on vaativaa hommaa. Kokkilasta on kuitenkin matkaa esimerkiksi lääkäriin ja on hyvä, että täällä on ensivaste, Risto sanoi.

Halikon VPK:n hälytysosaston johtaja Juha Vasarainen oli tyytyväinen Päivä paloasemalla -tapahtumaan.

– Tämä tapahtuma on hyvä idea, sillä sen kautta meidän toimintaa tuodaan tunnetuksi. Järjestämme välillä rekrytointipäiviä, mutta toimintaan voi liittyä mukaan milloin tahansa. Nuoriso-osastoon voi liittyä kymmenvuotiaasta lähtien ja sitä kautta tuleekin suuri osa jäsenistämme mukaan toimintaan. Meillä on Kokkilan asemalla tällä hetkellä kahdeksan aktiivia. Kokkilan aseman toiminta limittyy vahvasti Halikon VPK:n Märynummen aseman kanssa, Vasarainen kertoi.

Halikon VPK on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sopimuspalokunta. Se perustettiin vuonna 1935 ja myöhemmin palokuntaan liitettiin entisen Angelniemen kunnan vapaapalokunta. Halikon VPK toimii nykyisin osana alueellista pelastustoimea Salon kaupungissa ja paloasemat toimivat Märynummella ja Kokkilassa.

Monia kyläläisiä tuntui kiinnostavan varsinkin paloaseman rakennus sisältä päin. Aiemmin Salon kaupungin omistuksessa ollut kaksikerroksinen kiinteistö siirtyi tämän vuoden aikana Halikon VPK:n omistukseen.

– Rakennus on ollut aiemmin osittain asuinkäytössä. Teemme ensimmäiseksi remonttia ajoneuvohallissa. Alakerrassa on nyt sosiaalitilat. Yläkerran tilojen käyttöä olemme vasta suunnittelemassa.

Kokkilan paloasema osallistuu vuosittain 20-30 hälytykseen. Liikenneonnettomuudet, tulipalot ja vahingontorjuntatehtävät vaativat Vasaraisen mukaan tiettyä asennetta ja lisäksi säännöllistä harjoittelua.

– Lasken tämän harrastukseksi, vaikka tähän liittyykin velvoitteita. Hälytyksen tullessa täytyy pystyä reagoimaan nopeasti ja jättämään muut asiat kesken. Se vaatii tietynlaista elämänasennetta.

Harjoittelun kautta tulee varmuutta tehtäviin, joissa vaaditaan teknisten apuvälineiden käyttämistä.

Erilaisia apuvälineitä on iso määrä, mutta niiden hallitseminen tuo rauhallisuutta tekemiseen ja silloin voi keskittyä auttamiseen. Meidän asemalla on sammutusauton lisäksi käytössä vene, jonka avulla pääsemme tarvittaessa saarissa oleviin kohteisiin, Vasarainen kertoi.

Kokkilan paloaseman Halikon VPK:n hälytysosaston johtaja Juha Vasarainen oli tyytyväinen Päivä paloasemalla -tapahtumaan.


VPK:ssa on hälytysosaston lisäksi nuoriso-, nais- ja veteraaniosastot. Naisosastoon kuuluvat Sirpa Saarela ja Mari Hiitola tarjoilivat glögiä ja keskustelivat paloasemalla vierailevien kanssa. Vaskiolla asuva Sirpa kertoi olleensa toiminnassa mukana neljän vuoden ajan.

– Olen sellainen, joka haluaa auttaa muita. Naisosasto järjestää esimerkiksi muonituksen, jos on pitkä hälytys. Tänä vuonna on ollut yksi tulipalo, jonka sammutustyöt kestivät pitkään, Sirpa kertoi.

Marilla on seitsemän vuoden kokemus naisosastossa mukana olemisesta. Halikossa asuva Mari kertoi naisjaosastossa olevan mukana 15 aktiivia.

– Naisosasto osallistuu moniin tapahtumiin. Kokoonnumme lisäksi kaksi kertaa kuukaudessa ja meillä on monipuolista toimintaa. Pidämme muun muassa nuoriso-osaston villasukissa, Mari sanoi.

Maritta Määttänen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: