Koronakoordinaatioryhmä suosittaa maskeja Varsinais-Suomessa yli 12-vuotiaille

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee THL:n linjauksen mukaisesti, että kaikki yli 12-vuotiaat käyttäisivät kasvomaskia.

Tiistaina kokoontunut Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä suosittelee THL:n linjauksen mukaisesti, että kaikki yli 12-vuotiaat käyttäisivät kasvomaskia.
Epidemiatilanne Varsinais-Suomessa ei mahdollista suositusten keventämistä.
– Koska olemme vasta päässeet huippulukemista alaspäin, olisi väärä signaali keventää suosituksia. Vaikeasti ennustettava ja todellinen uhka voi olla herkästi tarttuva koronavariantti. Se saattaa nostaa ilmaantuvuuslukuja erittäin nopeasti, vaikka Varsinais-Suomessa on todettu vasta muutama sen aiheuttama tartunta. Lisäksi sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä on hitaasti kivunnut ylöspäin, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä toteaa.

Tyksissä oli tiistaiaamuna hoidettavana 16 koronapotilasta.
– Kannustamme myös lapsia käyttämään maskia laajasti, myös muualla kuin kouluissa, aina jos riittävä etäisyyttä ei voi pitää. Saamme runsaasti kysymyksiä siitä, mikä on riittävä etäisyys. Turvavälejä tulee pystyä noudattamaan niin arjessa, liikennevälineissä, kaupassa kuin harrastuksissakin. Esimerkiksi harrastuksissa tulee pitää vähintään suksisauvanmitta, jotta koronavirus ei pääsisi tarttumaan, Pietilä sanoo.

Koronavirustapausten ilmaantuvuusluku Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on kahden viikon seurantajaksolla pudonnut alle sadan ja on nyt 98,5. Turku poikkeaa alueen muista kunnista, sillä siellä kahden viikon ilmaantuvuusluku on edelleen liki 150 sataatuhatta asukasta kohden. Koronaviruksen aiheuttamaa tautia on todettu epidemian aikana kaikissa Varsinais-Suomen kunnissa.
Positiivisten osuus testatuista laskenut 3,4 prosenttiin. Viime viikolla luku oli 4,2. Testattavien määrä on palannut samalle tasolle kuin ennen lomakautta. Jäljitystyö maakunnassa on edelleen tehokasta. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella tartunnan lähde on pystytty selvittämään 70-prosenttisesti.

– Varsinais-Suomen koronatapausmäärät ovat joulukuun puolivälin lukuihin verrattuna matalampia. Pyhät eivät tuoneet aiemmin pelkäämäämme kiihtymistä, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.

Eniten tartuntoja saadaan yhä samassa taloudessa asuvilta ja lähipiiriltä, mutta enenevässä määrin tartuntoja tuodaan ulkomailta. Esa Rintalan arvio on, että lukua ovat kasvattaneet alueelle ulkomailta palaavat työntekijät. Vuoden ensimmäisellä viikolla testeistä paljastui 43 muualla saatua tartuntaa. Myös kotimaan matkoilta on saatu aiempaa selvästi enemmän tartuntoja.
– Ulkomailta tulevien tartuntojen nousu on merkittävä huolenaihe. Määrä on noussut erittäin voimakkaasti, esimerkiksi eilen todetuista 19:stä uudesta tartunnasta peräti 12 on peräisin ulkomailta. Tämä tartuntalähde on erityisen huolestuttava, sillä siihen tosiaan liittyy riski herkästi leviävistä varianteista, Rintala sanoo.

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: