Kuusjokelaisen Kaisan Lempikankaalla kymmeniä omia kuoseja

Kuusjoella asuva Kaisa Mäkinen (vas.) perusti Lempikangas-yrityksen kolme vuotta sitten. Emmi Martti suunnittelee kankaiden kuoseja. Mansikkasato-kangas on Emmin suunnittelema.
Kuusjoella asuva Kaisa Mäkinen (vas.) perusti Lempikangas-yrityksen kolme vuotta sitten. Emmi Martti suunnittelee kankaiden kuoseja. Mansikkasato-kangas on Emmin suunnittelema.

Kuusjoella asuva Kaisa Mäkinen perusti Lempikangas-yrityksen kolme vuotta sitten. Kaisan innostus ompelemiseen ja sitä kautta kankaisiin oli syttynyt jo useita vuosia aiemmin. Kaisan kaveriporukkaan kuuluvat naiset jakoivat keskenään lapsiperheiden arkea ja kiinnostuksen myös yhteiseen ompeluharrastukseen.
-Tilasimme yhdessä kankaita ja kun tapasimme seuraavan kerran, ihailimme toistemme ompeluksia. Osallistuimme yhdessä myös myyjäisiin. Kangasmäärän kasvaessa minulle syntyi ajatus oman kangaskaupan perustamisesta. Arvelin myös, että kolmannen lapsen aloitettua päivähoidon, minulle voisi tulla tylsää, Kaisa nauraa.

Tällä hetkellä Kaisa opiskelee ammattiopistossa Verkkokaupan perustaminen -kurssilla. Hän kertoo työskennelleensä miehensä kanssa perustamassaan sähköalan yrityksessä vuodesta 2008 lähtien.
-Teen sähköalan hommia edelleen, piirrän sähkösuunnitelmia ja laskutan. En ehdi kuitenkaan enää mukaan työmaille. Remontoimme pihapiirissä olevan hallin yläkertaan varaston, johon piti tulla sähkötarvikkeita. Se ei kuitenkaan ehtinyt koskaan olemaan siinä tarkoituksessa, vaan muuttui kangasvarastoksi.

Kaisa on kotoisin Perttelistä ja hän on asunut Kuusjoella jo miltei parikymmentä vuotta. Hän on lähtenyt alusta saakka hakemaan Lempikankaan kuoseihin omaleimaisuutta ja tietynlaista tunnistettavuutta.
-Haluan, että kankaamme ovat inspiroivia ja moneen makuun sopivia. Meillä on valikoimissa muun muassa trikoo-, college-, softshell- ja ribbitrikookankaita, sekä tarvikkeita. Ompelijat haluavat vaatteistaan näkyvän, että ne ovat itse tehtyjä, eikä massatuotantoa. Olemme päässeet kankaissamme jossain määrin myös tunnistettavuuteen, Kaisa sanoo.

Kaisa oli kiinnittänyt huomionsa kaveriporukkaan kuuluvan Emmi Martin luomaan taiteeseen ja tarjosi hänelle työpaikkaa Lempikankaan suunnittelijana.
-Olen pienestä saakka ollut kova piirtämään ja lisäksi maalaan vesi-ja akryyliväreillä. Käytän kuosien sunnitteluun jonkin verran myös valokuvia, Emmi kertoo.

Emmi on opiskellut tekstiiliartesaaniksi ja sen jälkeen toimintaterapeutiksi. Hän on iloinnut kahden lapsen äitinä kotipaikkakunnaltaan löytyneestä työpaikasta.
-On ollut ihanaa saada luovan alan työpaikka näin läheltä kotia. Minulla on vain kymmenen kilometrin työmatka, Emmi sanoo.

Kaisa huomauttaa tähän väliin, että hänen olisi myös voinut olla vaikea löytää sopivaa työntekijää yritykseensä. Molemmat kehuvat yhteistyön sujuvan saumattomasti. Emmi sommittelee suunnittelemansa kuosin tietokoneella, jonka jälkeen tiedosto lähetetään kangastehtaalle. Kaikki Lempikankaan kuosit painetaan Euroopassa.
-Olemme halunneet, että kankaissa on väriä ja kuviot ovat suuria. Kankaissa näkyy suomalaisuus, kuten kotimaiset marjat, kukat ja luonnonkasvit. Meillä on lisäksi useita eläinaiheisia kuoseja. On kuin ainainen joulu, kun avaamme tehtaalta tulleet kangaspakat. On aina yhtä jännittävää nähdä, miltä kuosi näyttää isolla pinnalla, Emmi ja Kaisa kuvailevat.

Kankaan suunnittelussa tulee kiinnittää moniin eri asioihin huomiota. Kuosin tulee jatkua kankaalla tasaisena ja silmää miellyttävänä.
-On ollut hienoa nähdä esimerkiksi joillain messuilla asiakkaan valinneen kolmea eri kangasta ja ne kaikki ovat olleet minun suunnittelemiani. Se on tuntunut mukavalta, Emmi myöntää.
-Silloin voi tulla matalalla kynnyksellä katsomaan ja hypistelemään kankaita, Kaisa ja Emmi kutsuvat.

Maritta Määttänen

Kaisa Mäkinen on lähtenyt alusta saakka hakemaan Lempikankaan kuoseihin omaleimaisuutta ja tietynlaista tunnistettavuutta.
Kaisa Mäkinen on lähtenyt alusta saakka hakemaan Lempikankaan kuoseihin omaleimaisuutta ja tietynlaista tunnistettavuutta.
Emmi Martti ja hänen Lempikankaalle suunnittelemansa Auringonhehku-kangas.
Emmi Martti ja hänen Lempikankaalle suunnittelemansa Auringonhehku-kangas.
Lempikankaan kuoseissa on nähtävissä muun muassa metsän eläimiä.
Kuvassa olevat kankaat ovat nimeltään Maatilan eläinlapset, Metsän vilske ja Kettu Repolainen.
Lempikankaan kuoseissa on nähtävissä muun muassa metsän eläimiä. Kuvassa olevat kankaat ovat nimeltään Maatilan eläinlapset, Metsän vilske ja Kettu Repolainen.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: