Lintujen vauhdittuvaa kevätmuuttoa voi seurata pääsiäisenä Vuohensaaressa

Lintuharrastaja Janne Riihimäki seuraamassa lintujen kevätmuuttoa Vuohensaaren lintutornista.

Pääsiäiseksi lämpenevä sää vilkastuttaa lintujen kevätmuuttoa.

Salossa on monia hyviä paikkoja seurata lintujen liikehdintää ja kevään etenemistä. Lähellä kaupungin keskustaa sijaitseva Halikonlahti on lintutorneineen upea paikka katsella ja kuunnella muuttolintujen matkaamista.

Lintuharrastaja Janne Riihimäki kiikaroi viime sunnuntaina Halikonlahden lintutornissa muuttolintuja.
-Tuolla Joensuun kartanon pellolla on tällä hetkellä reilut parituhatta hanhea, Riihimäki kiikaroi.

Vuosikymmenten kokemus ja tilanteen tarkistus kaukoputkella antaa pikaisesti myös tarkemman analyysin.
-Se näyttää olevan leikattu maissipelto. Pääosa on metsähanhia, niitä on arviolta puolitoista tuhatta. Lisäksi pellolla lepäilee viisisataa tundrahanhea, toistasataa kanadanhanhea, muutamia kymmeniä merihanhia, jokunen valkoposkihanhi ja joukossa on myös kaksi harvinaisempaa lyhytnokkahanhea.

Riihimäen mukaan alkanut lintujen kevätmuutto kestää kesäkuun alkuun. Pääsiäisenä on hyvä hetki lähteä katselemaan isoja muuttoparvia.
-Nyt sään lämmettyä muutto kiihtyy selvästi. Joka päivä alkaa tulla uusia tulokkaita, satakunta lajia on jo saapunut. Salossa voi nähdä kesään mennessä yli 200 lintulajia, mutta siinä ovat mukana myös sitten jo kaikki läpimuuttajat ja täällä pesivät linnut.

Riihimäki virnistää kysymykselle mitä lintuharrastaja tekee muuton päätyttyä.
-Toukokuun puolesta välistä kesäkuun puoliväliin on parasta harvinaisuusaikaa. Viime vuonna minulle tuli kolme kokonaan uutta havaintoa, isoliitäjä, vaaleakiitäjä ja ruostesiipirastas.

Pitkän linjan lintuharrastaja ei pääse näkemään kaikkia haluamiaan lintuja kotikonnuillaan. Riihimäen uusista havainnoista kaksi tuli suhteellisen läheltä; Hangosta ja Mänttä-Vilppulasta.

Yhtä lähdettiin katsomaan Ivaloon.
-Lentokoneella se onnistui nopeasti. Kävi hyvä tuuri, sillä seuraavana päivänä se ei enää ollut siellä.

Salossa viime vuonna havaitut keltajalkaviklo, keisarikotka ja avosetti saivat lintuharrastajia suurin joukoin liikkeelle.
-Keltajalkaviklo oli Suomen seitsemäs havainto ja keisarikotka viidestoista.

Luontoliiton Kevätseurantaan oli viime viikon loppuun mennessä ilmoitettu havaintoja muun muassa laulujoutsenista, kiuruista, töyhtöhyypistä ja leskenlehdistä.

Vuohensaareen vievän tien varrella näkyy molemmin puolin meren sulapaikoissa valkoisia joutsenia muiden lintujen seassa.

Kevätseurannan kampanjakoordinaattori Lilli Tikkanen kertoo Luontoliiton tiedotteessa, että laulujoutsenista on saatu jo runsaasti havaintoja.
-Etenkin tämän vuoden teemalajeihin kuuluvan Suomen yleisimmän linnun peipon kevätmuutto kiinnostaa. Ne saapuvat sankoin joukoin tyypillisesti huhtikuussa, mutta aikaisimmat seikkailijat ovat jo liikkeellä.

Vuorokauden keskilämpötila on lähipäivinä Salon seudulla jo pysyvästi nollan asteen yläpuolella, eli terminen kevät alkaa olla käsillä. Valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja lämpötilan noustessa päivisin nollan yläpuolelle kevät etenee varsin vauhdikkaasti.

Kevätseurannassa tutkitaan kevään edistymistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Seurannan kohteena on yhteensä 41 vakiolajia ja vuosittain vaihtuvat teemalajit.

Keväthavainnot ilmoitetaan sähköisesti osoitteessa: www.kevatseuranta.fi.

Pekka Mäenpää

Kymmenet hanhet ja joutsenet lekottelevat jäällä sulan reunalla Halikonlahdella.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: