Kyllä isä osaa valloittaa Espanjan

Kyllä isä osaa Espanjassa -näytelmän ensi-ilta on tämän viikon perjantaina Teatteri Provinssin päänäyttämöllä.

Viime kesänä Rikalanmäen Teatterivintillä nähty ja yleisön kiittelemä Kyllä isä osaa tekee tällä viikolla paluun Teatteri Provinssin päänäyttämölle. Mutta ei mitä tahansa paluuta, vaan tarjoillen ennennäkemättömän viihdekattauksen tutuilla hahmoilla ja tutuilla dynamiikoilla, Espanjan auringolla höystettynä.

Varhain 1990-luvulla monille tutuksi tulleen Kyllä isä osaa -tv-sarjan tarina elää ja voi hyvin. Lähes vuosi sitten Salossa nähty ja samaa nimeä kantanut teatteriesitys oli toteutettu tätä aikaisemmin muun muassa Tampereen Komediateatterissa.

Kyllä isä osaa Espanjassa on täysin uusi tarina, joka saa Salossa ehta ensimmäisen painoksensa.
-Niin alkuperäinen tv-sarja, viimekesäinen teatterinäytelmä kuin Kyllä isä osaa Espanjassa ovat kaikki käsikirjoittaja Pekka Lepikön tuotoksia. Tässäkin näytelmässä isä yrittää yhä edelleen yhtä kovasti onnistua tekemisissään. Silti kaikki menee pieleen, kuvailee näytelmän ohjaaja Joonas Suominen Teatteri Provinssista.

Nyt ensi-iltansa saavassa Kyllä isä osaa Espanjassa ollaan näytelmän nimen mukaisesti Välimeren lämmössä.

Isä on aina haaveillut eläkevuosista ulkomailla, ja päättää yllättää perheensä hankkimalla asunnon Espanjasta. Kaikki ei kuitenkaan suju ihan suunnitelmien mukaan, ja tuttu taistelutanner – keittiö pöytineen – on jälleen katettu.

Hyvin ajankohtaisesta produktiosta on myös kysymys: tv-sarjan pohjalta on ollut tekeillä elokuva, jossa nähdään siitä tutut näyttelijät, muun muassa Tom Lindholm isänä ja Tuija Ernamo äitinä. Elokuvan ensi-ilta on aivan kulman takana maaliskuussa.
-Tässä Espanjaan sijoittuvassa uudessa näytelmässä nähdään ja kuullaan hyvin Lepikkömäistä sanailua, kielellä leikkimistä ja hahmoille ominaista puhetyyliä. Mustaa huumoriakin siitä löytyy tv-sarjasta tuttuun tyyliin, Suominen tarkentaa.
-Varsinkin isällä on hyvin tietynlainen tapa käyttää täytesanoja puheessaan. Se oli alkuun haastavaa, kun viime vuonna opettelin hahmoa. Siihen oli nyt kuitenkin helppo palata ja pystyin keskittymään täysillä tekstin omaksumiseen, kuvailee näytelmässä isää esittävä Jarno Muro.

Työryhmä onkin kesältä suureksi osaksi tuttu: isän ja äidin (Marja Ruokonen) rooleissa nähdään samat tutut kasvot kuin viimeksikin, mutta perheen lapset ovat saaneet uudet näyttelijät. Jonnan roolin, ja hahmon terävän kielen hallitsee tällä kertaa Elsa Pietilä, Jussin roolin on puolestaan omaksunut Petteri Kallonen.
Yksi uusikin hahmo näytelmässä nähdään. Perheen arkeen mukaan solahtava Esa Nummelan elävöittämä José, joka enimmän osan ajasta saa hymyillä poskilihaksensa kipeiksi.
-On tässä mukana tuttuja sivuhahmojakin. Esimerkiksi tv-sarjassa useasti mainittu isän taksikuskikollega, Ovikello eli Lindblom, ohjaaja Joonas Suominen naurahtaa.

Työryhmän mukaan näytelmä sopii kuitenkin kaikille katsojille ikään katsomatta, oli näytelmän taustalla oleva alkuperäistarina tuttu tai ei. Ohjaaja Joonas Suominen kuvailee, että näytelmän, samoin kuin tv-sarjankin huumori on hyvin omanlaistaan eivätkä perheen pienimmät ehkä pääse siihen mukaan, mutta miten isän luonteenomainen koheltaminen on silti viihdyttävää itsessään.
-Ihan suoria kopioita sarjan hahmoista emme kuitenkaan ole toteuttaneet tälläkään kertaa. Isässä on juuri sen verran alkuperäistä isää, samoin äidissä äitiä ja Jonnassa ja Jussissa itseään, että hahmot tunnistaa aivan varmasti, hän summaa.

Perheenjäseniä näyttelevä nelikko vahvistaa tämän omilla kommenteillaan.
-Rooli isänä on ollut hauska, näin ”nuorena Tom Lindholmina”, Jarno Muro lohkaisee.
-Meillä on ollut oikein sujuvaa yhteistyötä keskenämme. Tulemme hienosti juttuun, ja myös minulle tämä rooli perheen äitinä on ollut mielekäs, lisää Marja Ruokonen.

Hän myös kehuu perheen nuoria, eli uusina työryhmään tulleita Elsa Pietilää ja Petteri Kallosta.
-Olen oppinut paljon. Olin aluksi todella epävarma, mutta Joonaksen hyvä henkilöohjaus auttoi suuresti. Olin viime kesänä katsomassa tuota aiempaa näytelmää, en silloin kyllä arvannut, että olisin nyt tässä, kuvailee Jussin roolissa nähtävä Kallonen.
-Minulle taas Jonnan hahmon omaksuminen oli helppoa. Eli sanotaanko vaikka näin, että ei minun tarvitse paljoa näytellä, kun hahmolla palaa pinna isän touhuihin, naurahtaa Pietilä.
-Hieman nuo lavasteet tosin huolestuttavat. Toivottavasti uusi yleisö ei nyt ajattele, että homma on jäänyt meillä vähän kesken, vaikka maalipurkit ja sähköjohdot kuuluvat asiaan.

Kyllä isä osaa Espanjassa -näytelmä kestää vajaa kaksi tuntia väliaikoineen. Ensi-ilta nähdään tämän viikon perjantaina Teatteri Provinssin päänäyttämöllä klo 18.00.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: