Laajajärvellä ovat kaksipyöräiset veressä

Hannu Laajajärvi on laajentanut autotallin jatkeeksi entisestä terassista verstaan pyörien kunnostamista varten. Nyt työn alla on 250 -kuutoinen Jawa, jonka takkia hän tässä sovittelee paikalleen.

Jarmo Laakso

Salolainen Hannu Laajajärvi on harrastanut mopoja ja moottoripyöriä jo nuoresta alkaen. Ajamisen lisäksi häntä ovat kiinnostaneet pyörien korjailu ja entisöinti.
– Kun ikä antoi myöden ja ehkä vähän ennenkin, hankin aluksi mopon ja sitten kevytmoottoripyörän ja varttuneempana isompia moottoripyöriä, Laajajärvi toteaa.

Hänen ensimmäinen moottoroitu kulkupelinsä oli Tunturi Sport, jonka vuosimalli oli 1966. 16 vuotta täytettyään hän hankki kevytmoottoripyörän, joka oli vuoden 1973 mallinen Yamaha DT 125 enduro.
– Enduro oli suosittu kevarimalli. Niitä oli sen ikäisillä pojilla silloin täällä Salossakin lukuisia. Välillä, kun jossain kavereitten kanssa kokoonnuttiin, niitä oli rivissä yleensä useampia, Laajajärvi muistelee.

Kevytmoottoripyörän jälkeen hänen ensimmäinen isompi moottoripyöränsä oli 380-kuutioinen Suzuki GT, joka melko pian vaihtui samanmerkkiseen 750-kuutioiseen.
– Seiskapuolikas oli hieno pyörä ja oli minulla yli kymmenen vuotta. Lopuksi maksoin sen myyntihinnalla hankkimani omakotitalon silloiset leimaverot, Laajajärvi naurahtaa.

Nyt hänen tallissaan on 1000-kuutioinen Honda Gold Wing sekä Kawasaki Z 1300. Honda on ensimmäisiä kyseisiä pyöriä, joita on tuotu Suomeen.
– Ajaminen on tosin jäänyt melko vähälle. Mukavuudenhalu on lisääntynyt asuntoauton hankinnan myötä. Sillä kun lähtee matkaan, mukana on kaikki, ruoka, astiat ja peti, Laajajärvi hymähtää.

Työuransa metalliteollisuudessa ja viimeksi LVI-puolella tehnyt Laajajärvi on aina pitänyt pyöränsä hyvässä kunnossa ja ehostanut niitä tarpeen mukaan. Siksipä kaverit kysyivät häneltä apua pyöriensä korjaamiseen ja nyt viime aikoina entisöintipyyntöjä on tullut vierailtakin.
– Kun yritys, jossa olin töissä, lopetti toimintansa, päätin että minun työurani oli tässä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kuusikymppisenä pitäisi olla jouten. Harrastukset on hyvä säilyttää, ovat ne sitten postimerkkeilyä tai moottoripyöräilyä, Laajajärvi painottaa.

Hänellä on ollut kunnostettavia pyöriä jopa parikymmentä vuodessa. Niitä tulee lähinnä Salon alueelta mutta myös kauempaa harrastajaverkon tai puskaradion kautta.
Keväällä hän kunnosti turkulaispariskunnalle pappatunturit, jotka olivat melko huonossa kunnossa.
– Heidän oli tarkoitus tehdä joku moporetki hieman kauemmas, mutta mopot eivät olleet ajokuntoisia.

Hänellä on valtuudet tehdä myös museoajoneuvokatsastuksia, joita on viime aikoina tullut aika vähän. Harrastajat alkavat ikääntyä ja siten vähentyä. Nuoria eivät Laajajärven mukaan tunnu vanhat menopelit kiinnostavan.

Turkulaispariskunta sai moporetkelleen kauniisti kunnostetut pappatunturit, joista toinen on automaattivaihteinen.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: