Lähiruokapäivää vietetään lauantaina

Uusitalon tilan Kaisa Vasama-Kakko tunnelmallisen terassin myllynkivipöytien äärellä.

Aiemmin Osta tilalta-päivänä tunnettu Lähiruokapäivä houkuttelee ihmisiä tutustumaan lähiruoan tuottajiin ja muihin maaseudun toimijoihin matkailu- ja elämysyrityksistä marttoihin ja metsästysseuroihin.

Valtakunnallista päivää vietetään muun muassa Somerolla ja Salossa syksyn satoisimpana, tosin myös kiireisimpänä aikana tulevana lauantaina.

Somerolla kokoonnutaan vakiintuneen tavan mukaan yhdessä vuorotellen eri tuottajien tiloilla. Tänä vuonna on vuorossa Kaisa Vasama-Kakon ja Juha Kakon Uusitalon tila Uusitalontiellä.
-Odotamme paikalle useita satoja kävijöitä aiempien vuosien kokemusten mukaan, arvelee Kaisa Vasama-Kakko.
-Lapsille on järjestetty olkipomppulinna ja poniratsastusta. Meillä on myös kahvio, jossa tarjoillaan muun muassa meksikolaisia tortilloja ja muita herkkuja. Myös Someron Palvin makkaroita paistetaan, joten paikalla voi viivähtää kauemmankin aikaa. Lisäksi pihalla tunnelmoidaan myös haitarimusiikin kera.

-Vanhan kotitaloni pihapiiri on varmasti erikoinen kokemus sinänsä, vanhat rakennukset ovat 1850-luvulta ja olemme laittaneet vanhaan kaksoisaittaamme esille kotimuseotavaroita. Pystytämme pihalle talkoilla yhdessä muiden paikalle tulevien tuottajien kanssa ison myyntiteltan. Autoille on tilakeskuksen piha-alueella ohjattu pysäköinti.

-On mukava päästä keskustelemaan kuluttajien kanssa ja näyttämään omia tuotteitamme, joista me tuottajat olemme kaikki tietenkin ylpeitä, kertoo Kaisa Vasama-Kakko.
-Tällä Lähiruokapäivän tapahtumalla halutaan tuoda maaseudun ruoantuotantoa tutummaksi ja eläväksi. Uskomme tapahtumasta tulevan mukavan ja toivomme välittävämme iloista mieltä ja viihtyisää tunnelmaa vanhan maalaistalon pihapiirissä, toivottelee Kaisa.

Paikalle tulee Somerolta muun muassa Kolatun Juustola, Paijan tila, Alkumaa, Hirsjärven kartano sekä Ali-Marttilan luomutila. Tarjolla on Paolan meksikolaisia tortilloja sekä ukrainalaisia leivonnaisia, Peltoniityn tilan ulkokananmunia eli tarjolla on jauhoja, hiutaleita, maitotaloustuotteita, vihanneksia, hedelmiä, hunajaa, leivonnaisia ja lihatuotteita jne.
-Omalta tilalta on meillä tarjolla kurkkuja, tomaattia ja hernettä. Paikalta voi ostaa suuremmissa erissä tuotteita, kuten perunoita, kertoilee Kaisa.
-Kyllä sellainen epävarmuus on koko ajan läsnä, siitä miten tuottajana pärjää näinä aikoina. Omaa tuotantoa täytyy tutkia tarkkaan ja miettiä mitä kannattaa tuottaa ja minä aikana. Meidänkin on lokakuussa päätettävä oman kasvihuoneemme osalta, mitä ja mihin aikaan valmistuvia tuotteita meidän kannattaa siellä laittaa kasvamaan. Energia on kaiken keskiössä ja tilanne sen suhteen haasteellinen, se vaikuttaa myös lannoitteiden hintaan, jolloin kustannus hehtaaria kohti voi olla useita satoja euroja.

Kaisa kokee, että tilanteessa on hyvää se, että ruoan arvostus on kasvanut ja lähellä tuotetun puhtaan ruoan arvo ymmärretään.
-Ja se että meillä on maailman parhaat raaka-aineet. Kyllä tuottajan on myös kyettävä saamaan oma osuutensa, jotta tälle työlle olisi myös tulevaisuudessa jatkajia, maaseudun ruoan alkutuottajista iso osa on ikääntyneitä, kommentoi Kaisa Vasama-Kakko tämän hetken hankalia hintapolitiikkaankin vaikuttavia asioita.

Lähiruoka-päivänä voi vierailla Somerolla myös Urpolan Tilapuodilla.

Salossa tapahtumaan osallistuvat ainakin Herrakunnan Lammas, Katiskamäellä Lähiruokakioski Pikantti, Leipyölin tila, Lepola Shop, Ravintola Teijon Arkki, Teijon Masuuni, Terra Vinealis Verkstrandissa ja Veljesten Suolakurkut. Läheltä ja hieman kauempaa löytyy mielenkiintoisia shoppailu- ja tutustumiskohteita lähiruokateemalla, samalla voi tunnelmoida maaseudun maisemissa ja syksyisissä tuoksuissa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: