Anneli Pahta uskoo yhteistyön voimaan sotepalvelujen rakentamisesssa

Salon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta on rakentamassa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluja hankejohtajan ominaisuudessa.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa.

Salon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta työskentelee tällä hetkellä osin myös hyvinvointialueen hankejohtajana. Hänellä on kokemusta sekä sotealan palvelujen johtamisesta, kuntajohtamisesta sekä sote-järjestöjen toimintakentältä.

Pahta kertoi hyvinvointialueen valmistelun kuulumisia maanantaina Yrittäjän päivän aamukahvitilaisuudessa kaupungintalolla.

Pahta sanoo, että julkisen sektorin, kuntien, yrittäjien ja kolmannen sektorin yhteistyöllä on tarkoitus saada toimivat hyvinvointipalvelut niin salolaisille kuin koko maakunnan alueen asukkaille.

Hänen mukaansa salolaisilla yrityksillä on jatkossakin mahdollisuus tarjota sotepalveluja sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyviä palveluja. Kilpailuttamisia tehdään mahdollisuuksien mukaan osakokonaisuuksina, joihin voivat osallistua pienetkin yritykset yhteistarjouksin ja edelleen myös kukin erikseen.
-Yksityisiltä palveluntuottajilta voidaan hankkia monenlaisia palveluja ja käyttää edelleen myös niiden tarjoamaa työvoimaa.

Pahta tuntee yrittäjyyden arkea ja haasteita miehensä johtaman perheyrityksen kautta.
-Yritysten ja kuntien väliset sopimukset siirtyvät palvelualueille. Tällä hetkellä yksityiset toimijat tuottavat noin neljäosan sote-palveluista Suomessa.

Haasteita tulee siinä, että hyvinvointialue on suuri, mikä tarkoittaa osin myös entistä suurempia hankintakokonaisuuksia.
-Tämä antaa mahdollisuuden laajempiin alihankintaverkostoihin ja yhteistarjouksiin. Ymmärtääkseni tavoite on saada kilpailutuksiin myös pienempiä asiakokonaisuuksia.

Pahta sanoo, että on hyvä saada myös julkisten ja yksityisten palveluntuottajien valvontaa yhtenäisemmäksi.

Samalla kun yhteiskunta järjestää palveluja eri alueilla uudelleen, myös yksittäisten ihmisten on Pahtan mukaan osattava kantaa oma vastuunsa hyvinvoinnistaan.
-On ohjattava ihmisiä pitämään myös itse huolta terveydestään ja hyvinvoinnistaan. Suurin osa aikuisista pystyy itse tekemään valintoja, joilla vaikuttaa terveyteensä ja hyvinvointiinsa ja samalla tietysti välillisesti soten kustannuksiin.

Sosiaali- ja terveysalaa koskettava työvoimapula on toinen asia, joka pohdituttaa.
-Maailma on muuttunut eikä työ määritä enää samalla tavalla elämää kuin joskus aikaisemmin. Ihmiset pohtivat millaista työtä haluavat tehdä omassa elämäntilanteessaan.

Yksityisellä sektorilla työntekijöillä on ollut jo tähän asti usein mahdollisuus vaikuttaa työn tekemisen ajankohtaan ja määrään.
-Yritykset ovat olleet joustavampia löytämään erilaisia mahdollisuuksia. Uskon, että tulevaisuudessa joustavuus lisääntyy myös julkisella puolella.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: