Legendaarinen Ransu Galleria Levolassa

Vuonna 1977 syntynyt, lastenohjelma Pikku Kakkosessa esiintyvä koko kansan koira Ransu Karvakuono on tunnetuin nukketaiteilija Eevaliisa Holma-Kinnusen luoma hahmo.

Martina Vara

Taitavasti rakennettu nukketeatterinukkien satumainen maailma imaisee vierailijan mukaansa Galleria Levolassa.

Nukketaiteilija Eevaliisa Holma-Kinnusen luoma kuuluisa Ransu-koira ja sukulaiset sekä useat muut nukkehahmot ovat omissa pienissä askareissaan esillä Levolan tiloissa.

Jokin kummallinen taikuus on kutkuttavasti läsnä nukkien puuhissa, sillä väistämättä tulee tunne kuin pääsisi hetkeksi mukaan nukkien maailmaan. Mieleen hiipii ajatus, että nuket varmasti jatkavat toimintaansa, kunhan ihminen kääntää katseensa pois.

Itse nukkehahmoissa on jotain todella elävää ja sielukasta unohtamatta millä taidolla ne on aseteltu esille rekvisiittoineen.

Vuonna 1977 syntynyt, lastenohjelma Pikku Kakkosessa esiintyvä koko kansan koira Ransu Karvakuono on tunnetuin Holma-Kinnusen luoma hahmo. Ransu tuli TV2:lle alun perin juontajan kaveriksi. Jo vuoden päästä Ransun seuraksi tulivat Karvakuonot Eno-Elmeri ja Riku, joista kuvattiin yhdessä myös useita TV-sarjoja. Studiokuvauksien lisäksi tehtiin myös ulkokuvauksia. Nostalgiset sarjat ovat ajankuvia Suomesta 1980-luvulla. Sarjat ovat katsottavissa Ylen areenasta tai Elävästä arkistosta.

Ransun ja 3500 muun teatteri-, televisio- ja näköisnuken äiti Eevaliisa Holma-Kinnunen (1930-2014) oli ammatiltaan opettaja. Ensimmäiset teatterinuket alkoivat syntyä opettajantyön ohella jo 1970-luvulla. Traagisen sysäyksen nukenteolle antoi vuonna 1973 veljen kuolema, jonka surutyönä Holma-Kinnunen teki Kuolema-nuken.

Hän alkoi käyttää nukketeatteria opetusvälineenään ja koulutti tähän myös opettajakollegoitaan. Oppilaat saivat usein nähdä aamuisin uuden nuken, jonka opettaja oli illalla ahkeroinut. Nukkeja alkoi kertyä vauhdilla ja pian Eevaliisa ja hänen miehensä kirjailija Raimo Kinnunen perustivat Sysmään nukketeatteri Valkea ratsun (myöhemmin nimeltään Nukketeatteritalo Musta & Valkea Ratsu) josta alkoi hänen oma nukketaiteilijauransa.

Uransa aikana Eevaliisa piti lukemattomia nukketeatterikursseja ja näyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla.

Galleria Levolassa esillä oleva nukketeatterinukkejen näyttely on tehty yhdessä vaasalaisen nukketeatteri Pikku Aasin kanssa. Näyttely on suunnattu lapsille ja heidän perheilleen, koululaisille ja miksei ihan aikuisillekin, jotka haluavat tavata ehkä lapsuudessaan isonkin roolin saaneen Ransun.
-Näyttelyn tarkoituksena on tuoda lapsille mahdollisuus tutustua Ransun äidin historiaan ja hänen intohimoonsa nukkeja ja satuja kohtaan sekä luoda mukava, rauhallinen tunnelma, jonka ääressä raotamme pientä osaa suomalaista nukketeatterihistoriaa, toteavat näyttelyn järjestäjät Levolan Kaisa-Leena Kaarlonen ja Cosimo Galiano nukketeatteri Pikku Aasista.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.Avoinna 4. lokakuuta saakka to-su klo 13-17 (tai sopimuksen mukaan)

Galleria Levolassa esillä oleva nukketeatterinukkejen näyttely on tehty yhdessä vaasalaisen nukketeatteri Pikku Aasin kanssa. Kuvassa Kaisa-Leena Kaarlonen ja Cosimo Galiano.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: