Luonnon kauniit yksityiskohdat valokuvin Teijon Masuunissa

Luontokuvaaja Taru Rantala on tuonut yksityiskohtaiset teoksensa Teijon Masuuniin. Aviomies Anssi Rantala on apuna näyttelyn ripustamisessa. Seinällä Vuoden Luontokuvakilpailun vuonna 2018 voittanut Rantalan teos.

Martina Vara

Luontokuvaaja Taru Rantalan Sielukas Luonto -valokuvanäyttely Teijon Masuunin Studiossa johdattelee katsojan luonnon pieniin mykistävän kauniisiin yksityiskohtiin. Näyttely sisältää 13 teosta runsaan kymmenen vuoden ajalta.

Vuoden Luontokuvakilpailun vuonna 2018 Suomen ensimmäisenä naisena voittanut Taru Rantala vaikuttui jo pikkutyttönä ammattivalokuvaajana toimineen tätinsä kamerasta.
-Nostelin kameraa salaa kun täti oli palannut maailmalta kuvaamasta. Ensimmäisen järjestelmäkameran hankin itselleni 20 vuoden ikäisenä kun sain lapset. Kolmea poikaa on kuvattu paljon, hymyilee Taru.

Valokuvaus on ollut Tarulle enemmänkin elämäntapa ja luonto on inspiroinut häntä jo lapsesta lähtien. Alavudelta syntyisin, nykyään Seinäjoella yhdessä miehensä Anssi Rantalan kanssa maatilaa pitävä Taru kertoo havainnoivansa luonnosta jatkuvasti hyvinkin pieniä yksityiskohtia.
-Ne jäävät mieleeni ja palaan samaan paikkaan. Saatan kulkea useaan kertaan jonkin kohteen ohi ennen kuin tulen paikalle viimein kameran kanssa. Tarkastelen kohteeseen osuvaa valoa eri vuorokauden aikaan, miten se muuttuu. Jokainen vuosikin voi olla erilainen valon kannalta, kertoo Taru.

Hyvänä esimerkkinä toimii kuva, jolla Taru voitti Vuoden Luontokuvakilpailun.
-Se on kuvattu aivan kotitilamme lähistöltä, myöhään illalla erään ojan pohjalla. Kuvasin useana eri vuonna tätä samaa kohdetta, kunnes viimein onnistuin taltioimaan sen mitä silmäni näkivät. Koiranulkoiluttajia piti hieman varoitella etteivät ihan säikähtäneet ojan pohjalla kyykistelevää kuvaajaa, naureskelee Taru.

Useat Tarun kuvat ovatkin aivan kodin läheltä otettuja. Monissa kuvissa on käytetty monivaloitustekniikkaa, joka saa kuvasta satumaisen ja halutessa myös aika abstraktin vaikutelman. Yksi Tarun unelmista on vielä toteuttamatta, valokuvakirja luonnosta.

Taru Rantalan näyttely on avoinna 13. joulukuuta saakka.

Teijon Masuunissa on nähtävillä lisäksi kaksi muuta näyttelyä: Taidekollektiivi 10+1, ”Katoavaisuus” -näyttelyssä pohditaan materian täyttämää luontoa. Mitä ihminen jättää jälkeensä kun hän katoaa. Pirkanmaan muotoilu ja taideteollisuusyhdistykseen kuuluvien jäsenten Galleriassa esillä olevissa taideteoksissa on käytetty materiaaleina lasia, tekstiilejä, paperia ja metallia. Myös ääni- ja mediataide on esillä. Avoinna 1. marraskuuta saakka.

Sipoolaisen taiteilija Hely Seeskarin ”Tilaa luonnon voimalle” -näyttelyssä Masuunin kahvila- ja aulatilassa on esillä maalauksia luonnosta. Teemana on metsä, juurakot, kasvit, meri. Maalauksissa on konkreettisesti mukana pieniä palasia luonnosta. Taiteilija kertoo poimineensa kukkia Norjasta tai keränneensä sulan Ranskasta ja liittäneensä ne sitten maalauksiin. Avoinna 22. marraskuuta saakka.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: