Lukijat odottavat hyötyvänsä paperilehtien ja digitaalisen median yhteispelistä

Vaikka sanoma- ja aikakauslehtien lukeminen älypuhelimella ja sähköisellä lukulaitteella lisää suosiotaan erittäin nopeasti, painettujen lehtien lukeminen ei ole vähentynyt. Kuluttajat odottavatkin voivansa hyödyntää paperilehtiä ja niihin yhdistettyjä sähköisen median palveluita.
Tuoreen Yhteisöllistyvä media -tutkimuksen mukaan jo 30 prosenttia suomalaisista lukee sanomalehteä puhelimestaan, kun vuotta aiemmin osuus oli 20 prosenttia. Aikakauslehtien lukeminen puhelimella on yleistynyt 9 prosentista 16 prosenttiin. Älypuhelin on jo kahdella kolmesta.
Samassa tahdissa kun älypuhelinten ja lukulaitteiden määrä lisääntyy, kasvavat suomalaisten odotukset painettujen lehtien digipalveluja kohtaan. Kolmannes vastaajista olisi kiinnostunut sovelluksesta, joka yhdistää mainoksen painetussa lehdessä sekä verkkokaupan ja melkein puolet poimisi mielellään tarjouskupongit lehdestä kauppaa varten kännykkäänsä.

 Painettu lehti mieluisin mainoskanava

Suomalaiset haluavat vastaanottaa mainontaa mieluiten paperilla. Kun tutkimuksessa kysyttiin, mikä on heille itselleen paras tapa mainostaa tuotteita ja palveluita, saivat painetut lehdet eniten mainintoja. Toiseksi mieluisin oli postitse tuleva suoramarkkinointi.
Internet, sähköposti ja televisio jäivät kyselyssä kauaksi painetun viestinnän taakse. Sosiaalisen median mainitsi vain alle 4 prosenttia vastaajista.

Tutkimustulokset ovat ristiriidassa sen kanssa, että mainonta on nopeasti siirtymässä painetusta mediasta sähköisiin kanaviin. Kuluttajat odottavat edelleen näkevänsä mainokset painetussa mediassa, mutta odottavat niihin yhdistettyjä digitaalisia sovelluksia. Tulos oli sama vuosi sitten toteutetussa vastaavassa, mutta laajemmassa tutkimuksessa.
Ristiriita kuluttajien ja mainostajien näkemysten välillä oli todella suuri.

 Rentoutuminen tärkeää myös tulevaisuudessa

Yhteisöllistyvä media -tutkimuksesta käy ilmi, että tällä hetkellä 87 prosenttia suomalaisista lukee painettua aikakauslehteä ja 83 prosenttia painettua sanomalehteä. Viiden vuoden kuluttua maksullista painettua aikakauslehteä ja maksullista sanomalehteä uskoo lukevansa edelleen kolme neljästä suomalaisesta. Yli puolet vastaajista arvioi lukevansa viiden vuoden kuluttua sanomalehtiä ja aikakauslehtiä edelleen enemmän painetussa muodossa kuin digitaalisena. Vain joka kymmenes uskoo siirtyneensä enemmän digitaalisen lehden lukijaksi.

Painetun median suosiota selittää parhaiten rentoutus, jota lehtien lukeminen saa aikaan. Samaan eivät vastaajien mielestä sähköiset käyttöliittymät pysty. ”Vaikka maailma sähköistyy, kuluttajat epäilevät sitä, että sähköiset palvelut pystyisivät syrjäyttämään paperilehtiä. Päinvastoin, vastareaktiona maailman sähköistymiseen yhä useampi on alkanut arvostaa käsin kosketeltavia asioita ja samalla pyrkivät varaamaan itselleen aikaa ilman elektroniikkaa”, toteaa toimitusjohtaja Markus Keränen 15/30 Researchista.

Yhteisöllistyvä media -tutkimus tehtiin marraskuussa 2013 Aikakausmedian, Itellan ja Sanomalehtien Liiton toimeksiannosta. 15/30 Research toteutti tutkimuksen. Tutkimukseen vastasi 1000 ihmistä. Otos edustaa 15-74-vuotiasta suomalaisia. Virhemarginaali +/- 3 %- yksikköä. Kyselydata kerättiin sähköisen tutkimuslomakkeen avulla 7.-12.11.2013 välisenä aikana.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: