Mansikat kypsyvät Salossa ennätysvauhtia – Pakastajien kannattaa olla tänä vuonna ajoissa liikkeellä

Tiina Lehtinen kertoo, että mansikkasatoa on jo tovin saatu avomaalta.

Helteinen toukokuu vauhditti mansikkasadon kypsymistä Salossa ja koko maassa.

Halikkolainen Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Paula Achrén kertoo, että eri lajikkeet kypsyvät nyt osin samaa tahtia ennätyslämpimän kevään ja alkukesän takia.

– Sesonki täysillä käynnissä. Kasvutunnelit ovat tuoneet mansikoita markkinoille jo muutaman viikon ja nyt satoa saadaan jo avomaalta. Pakastajien kannattaa olla tänä vuonna ajoissa liikkeellä, että ylipäänsä ehtii saada marjat pakastimeen. Nopeat syövät hitaat, heinäkuussa voi olla jo liian myöhäistä, Achrén sanoo.

Salon torilla mansikkaa myyvä Tiina Lehtinen sanoo, että heilläkin oli avomaan mansikkaa myynnissä jo ensimmäisellä iltatorilla.

– Ei tähän aikaan yleensä vielä myydä avomaan mansikkaa. Joku myy jo mansikkaa pakkaseen 5 kilon laatikoissa.

Lehtisen mukaan viime perjantain raju sade- ja raekuurorintama vei osan avomaan mansikasta, siellä missä se osui suoraan päälle. Säätilat ja tulevien sateiden määrä vaikuttavat kaikkeen kasvuun myös jatkossa.

Alan liitossa kannustetaan ottamaan huomioon ennätysnopea kasvukauden alku. Oikea hetki mansikoiden pakastukselle on alkanut.

– Varhaislajikkeet tuottavat satoa jo täysillä. Mansikkalajikkeiden kypsymisaikataulujen erot ovat supistuneet ja pääsatokauden lajikkeet ovat viittä vaille kypsiä, Achrén sanoo.

Hedelmän -ja Marjanviljelijäin liiton mukaan pääsatokaudesta ennustetaan poikkeuksellisen nopeaa, siksi kuluttajien kannattaakin tarttua tilaisuuteen, kun kotimaisia mansikoita tulee vastaan.

– Suomessa voidaan luottaa kotimaisten marjojen puhtauteen. Marjojen terveysvaikutukset ovat kiistattomia ja suomalaisten tulisikin lisätä marjoja ruokavalioonsa.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: