Matonpesua ja lapsuudenmuistoja Meriniityssä

Maritta Määttänen

Salolainen Helena Ervasto kehuu Meriniityn matonpesupaikkaa kivaksi paikaksi, vaikkei rantaa olekaan näköpiirissä. -Tämä on ihan hyvässä kunnossakin. Plussaa on hanoista tuleva lämmin vesi. Myös mankeli, jolla saa suurimat vedet puristettua pois pestyistä matoista, on hyvä, Helena sanoo.

Alkukesän lämmennyt sää on saanut matonpesijät liikkeelle ja kohti pari viikkoa sitten avattuja matonpesupaikkoja. Salolainen Helena Ervasto oli pesemässä mattojaan Meriniityssä sijaitsevalla matonpesupaikalla.
– Täällä on ollut ainakin viisi matonpesijää minun lisäkseni. Tulen mielelläni heti näin toukokuussa pesemään mattoja, sillä silloin ilma on sellainen, että matot kuivuvat nopeasti. Tietyt matot, kuten tällaiset riepumatot, ovat käytännöllistä ja helppoa pestä itse, Helena sanoo.

Soliseva vesi ja mäntysuovan tuoksu veivät Helenan ajatukset myös lapsuuteen.
– Kyllä tämä matonpesu on lapsuudenkodin perintöä. Olen kotoisin Karjalohjalta. Asuimme Lohjanjärven rannalla ja menimme pesemään mattoja aina tiettyyn, lähellä olevaan saareen. Äiti ja minä sekä kaksi nuorempaa veljeäni kannoimme matot porukalla veneen kyytiin. Mukaan otettiin myös radio ja makkaraa, Helena muistelee.

Matonpesu onnistui mainiosti saaren laakeilla ja sileillä kallioilla. Aurinkoiset matonpesupäivät ovat täynnä mukavia ja hauskoja muistoja.
– Pesimme mattoja ja kuuntelimme radiota. Kun matot olivat puhtaat, laitoimme ne valumaan puiden oksille. Sitten otimme aurinkoa, uimme ja paistoimme makkaraa. Nautimme niistä kesäpäivistä. Ne ovat sellaisia asioita, jotka jäävät mieleen, Helena sanoo.

Kuten Helenan lapsuudenkodissakin oli tapana, hän käyttää omien mattojensa pesussa aina palamäntysuopaa ja juuriharjaa.
– Tällä kertaa pesin neljä mattoa, jotka ovat itsekutomiani. Matonkutominenkin on sitä lapsuudenperintöä. Mattojen peseminen on aika kivaa puuhaa, ja olemme olleet täällä myös yhdessä tyttäremme kanssa. Mutta on tämä sen verran iso homma, etten ota kerralla mukaan kaikkia mattoja. Mies tulee mukaan auttamaan isompien mattojen kanssa. Pesen joka vuosi ainakin keittiön ja parvekkeen matot, ne ovat nytkin ensimmäisinä vuorossa. Vien ne kuivumaan terassille ja parvekkeelle. Seuraavaksi ovat vuorossa Kemiössä sijaitsevan kesämökkimme matot.

Helena kehuu Meriniityn matonpesupaikkaa kivaksi paikaksi, vaikkei rantaa olekaan näköpiirissä.
– Tämä on ihan hyvässä kunnossakin. Plussaa on hanoista tuleva lämmin vesi. Myös mankeli, jolla saa suurimat vedet puristettua pois pestyistä matoista, on hyvä, Helena sanoo.

Mattojen pesun lisäksi Helenan kevään ja alkukesän puuhiin kuuluu muitakin siivoushommia.
– Keväällä iskee pieni siivousvimma. Kodin siivoamaisen lisäksi pesen kaikki vuodevaatteet ja ikkunat. Siivousvimma laantuu kyllä syksyllä, Helena nauraa.

Lapsuudenmuistojen lisäksi Helenan mielessä ovat olleet veljet ja heidän perheensä.
– Tämä kevät on ollut niin hiljaista koronan takia. Haluaisin kutsua nyt alkukesästä veljet perheineen käymään. Olen miettinyt, mitä tarjoaisin ruoaksi ja miten tapaaminen muutenkin järjestettäisiin turvallisesti. Lämmintä ilmaa on tulossa, joten voitaisiin olla ulkona. Mietin mielessäni, miten olot saataisiin järjestettyä niin, että voisimme jälleen tavata, Helena pohtii.

Tulevassa tapaamisessa saatetaan muistella myös lapsuuden yhteisiä, ikimuistoisia matonpesuretkiä.

Salon kaupungin matonpesupaikat:
– Halikko, Kirkonkylä, Munaojankuja 22
– Vaskio, Nuohoojankuja 27
– Vartsala, venelaituri, Kaninkolantie 463
– Kiikala, Suomusjärventie 81
– Kisko, Toija, Rantatie 13
– Kuusjoki, Jätevedenpuhdistamo, Vilhelmintie 5
– Muurla, Kunnanvarasto, Kaukolantie 50
– Perniö Kirkonkylä, Joutnantie 45
– Teijo, Vilniementie 34
– Pertteli Kaivola, jätevedenpuhdistamo, Pappilantie 61
– Salo Jätevedenpuhdistamo, Satamakatu 33
– Suomusjärvi Jätevedenpuhdistamo, Kurkelantie 1632-1
– Särkisalo, Ankkuritie 3

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: