Meritaloon kasvaa värikäs museopuutarha

Kulttuurituottaja Sini Lundgrén esittelee Meritalon museon puutarhaa, johon on istutettu 1900-luvun alun kasvillisuutta.

Pekka Mäenpää

Meritalon museo huokuu 1800-1900-luvun vaihteen tunnelmaa. Nyt myös museon piha-alue alkaa muistuttaa vuosisadan vaihteen puutarhaa, sillä pihaa on ennallistettu kesän ajan Suomen kulttuurirahaston myöntämän 22 000 euron apurahan turvin.
Museon sisällä pääsee näkemään, miltä näytti 1900-luvun alun koulussa ja kuinka opettajaperhe asui koulun yhteydessä.
Tutunoloisessa luokassa on esillä kiertokoulun ja kansakoulun kalusteita. Silloiseen koulumaailmaan kuuluivat erilaiset havaintovälineet, kuten karttapallo, helmitaulu, kasvisto, opettajan puinen karttakeppi ja opetustaulut, jotka kertoivat esimerkiksi eläimistä tai aakkosista, Museo-opas Anna-Maija Alarto esittelee uusvanhaksi istutettua pihaa ja kertoo, että iso osa kasveista on jo paikallaan.
– Tuossa kulmassa on koululaisten kasvimaa lähes sellaisena kuin sitä aikanaan käytettiin.
Meritalon museopuutarhaan on istutettu muun muassa juhannusruusua, pihasyreeniä ja tummakeijuangervoa.

Kulttuurituottaja Sini Lundgrénin mukaan aluetta viimeistellään vielä, mutta istutukset ovat aika pitkälti tehty.
– Alueelle rakennetaan vielä vaja ja kyltityksiä, jolla saadaan yleisölle tietoa kasveista.
Piha-alueella on istutettu myös kotikatajaa ja ussurinpäärynäpuita. Perennoista puutarhassa viihtyvät mirrinminttu, loistosalvia ja metsäkurjenpolvi.
Meritalon museopuutarhaa voi ihastella myös museon ollessa kiinni.

Intendentti Mia Juva kirjoitti kevään Salo Vapaalla –julkaisuun, kuinka puutarha voidaan palauttaa 1900-luvun alun kukoistukseen saadun apurahan turvin. Hankkeeseen liittyen annettiin keväällä 2019 kasvikuulutus, jolla haettiin vanhoja salolaisia kasvikantoja palautettavaksi pihapiriin. Kasveja, ja niiden ohessa puutarhamuistoja, saatiinkin naapurustosta kiitettävästi.
– Kunnostettu museopiha tuo uutta viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä koko alueelle, Juva kirjoittaa.

Kulttuurituottaja Lundgrén kertoo, kevään poikkeusolot aiheuttivat mutkia matkaan puutarhaprojektissakin,  kun kesäksi suunnitellut kyltitykset puutarhaan sekä vajan rakentaminen siirtyivät syksylle.
– Museopuutarhoihin erikoistunut puutarhuri Anna Kamara pääsi kuitenkin viimeistelemään suunnitellut istutustyöt. Normaalisti pihan koulukasvimaalle olisi tehty istutukset lähikoulujen kanssa yhteistyössä mutta nyt Anna hoiti kasvimaaistutuksetkin. Sadonkorjuu on kuitenkin mahdollista toivottavasti tehdä lähikoulujen toimesta, Lundgrén sanoo.

Meritalon museo on alkuperäisellä paikallaan oleva vanha koulu. Rakennuksessa toimi entisen Uskelan ensimmäinen kansakoulu vuosina 1873-1906. Koulutoimintaa varten rakennettiin eteläpäädyn suuri sali sekä kuisti vuonna 1875.
Meritalon museo avasi ovensa 1973. Museon kokoelmissa on runsaasti kouluesineitä sekä asumiseen ja eri elinkeinoihin liittyvää esineistöä.

Salon historiallisen museon Samun museokohteita ovat Meritalon museon lisäksi Salon elektroniikkamuseo, Halikon, Perniön ja Meritalon museot, Kiikalan, Kiskon ja Suomusjärven kotiseutumuseot, Kreivinmäen ulkomuseo sekä Trömperin kestikievari.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: