Mikko Lundén uskoo yrittämiseen ja työntekoon

Mikko Lundén viihtyy töissä niin eduskunnassa kuin kaupassa yhdessä vaimonsa kanssa. Elsa koiran kanssa ulkoilu on kansanedustajan arkea.

K-Market-kauppias ja toiseksi kaudeksi eduskuntaan valittu perussuomalaisten kansanedustaja Mikko Lundén (43) tietää jo mihin on lähdössä.

Haastattelulle löytyi aikaa illalla tyttären jalkapallojoukkueen kuvausten jälkeen Salonjokilaakson toimituksessa. Tytär viihtyi sen aikaa naapurihuoneessa, kun älylaitteelle löytyi ensin lainaksi sopiva laturi.

Neljä vuotta sitten mediat kertoivat, kuinka vastavalittu parlamentaarikko joutui käymään pukuostoksilla ennen valtiopäivien avajaisia. Sama puku ei enää sattuneesta syystä sovi päälle.

– Olen laihtunut 12 kiloa. Aloin käymään puntilla ja lenkillä ja kiersin korkkia vielä enemmän kiinni. Eikä tässä ole mitään ikäkriisiä tai muuta; tuli vaan sellainen idea, Mikko nauraa.

Mies on tottunut tekemään asioita kyselemättä liikaa muiden kuin perheensä mielipidettä.

– Aikaa riittää hyvin. Työ kauppiaana ja kansanedustajana on hyvä yhdistelmä.

Mikko tuli vuosien varrella tutuksi salolaisille Citymarketista. Hyppy lihatiskin myyjästä kauppiaaksi ja kansanedustajaksi on iso, mutta Mikko suhtautuu asiaan luontevasti kuten elämään yleensä.

– Aikoinaan minua pyydettiin monta kertaa ehdolle kuntavaaleihin, eikä se kiinnostanut pätkän vertaa. Matkan varrella tilanne on muuttunut ja nyt yhteiskunnan asiat kiinnostavat. Myös ihmisten luottamus saa innostumaan tästä työstä.

Perhe menee silti ykköseksi.

– Yhdessä vaimon kanssa on menty yli 20 vuotta. Kauppiasura oli meillä pitkään yhteinen haave. Meillä on neljä lasta, hyvä koti ja yhteinen työpaikka kaupalla. Mikäs tässä on ollessa.

Kahdeksanvuotias Elsa-koira on nähnyt elämää enemmän kuin osa perheen lapsista. Sillä on oma paikkansa aktiivisen perheen arjessa ja juhlassa.

– Minulle on tärkeää edistää suomalaista työtä ja yrittäjyyttä. Tarvitsemme sellaista politiikkaa, että yrittäjyys on kannattavaa ja työpaikat pysyvät Suomessa. Yritysten tärkein voimavara ovat hyvinvoivat työntekijät.

Mikko on Salon kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuuston jäsen. Ensimmäisellä eduskuntakaudellaan hän oli maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varajäsen.

– Nostan valiokuntatyön tosi korkealle. Siellä käy paljon hyviä asiantuntijoita ja samalla oppii itsekin koko ajan. Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta kiinnostaa. Pääsin viime kaudella mukaan varajäsenenä ja se oli tosi mielenkiintoista.

Mikko kertoo olevansa ihan perussalolainen: Salossa syntynyt ja koulut käynyt. Koti on sijainnut pitkään samalla suunnalla Saloa.

– Muutimme juuri rivitalosta omakotitaloon. Lasten koulukaan ei vaihtunut. Salo on hyvä kaupunki. Sitä tuli juuri jätkien kanssa pohdittua. Meillä on merellistä Saloa ja keskusta-Saloa, kaikkea laidasta laitaan.

Makkarakastike maistuu, oliivit eivät niinkään. Tytärtä iskän tunnustus naurattaa.

Kauppias tarvitsee töissä työkaluja, joista yksi perinteinen yrittäjän peruskone: diesel-Toyota-pakettiauto.

– Se on toiminut ihan hyvin.

Mikko kuuluu siihen joukkoon ihmisiä, joiden hereilläoloaika täyttyy työnteosta ja monenlaista aktiviteeteista. Hyväntuulisuus on luontaista.

– Tykkään näistä hommista.

Pidetty kansanedustaja ehtii kuunnella kansalaisten ajatuksia myös vaalien välillä. Ensimmäisen vaalikauden päätyttyä eduskunnan työhuoneen tyhjentäminen pisti miettimään. Pankkilainaa mandaattinsa uusinut Mikko ei kuitenkaan edes harkinnut vaalikampanjaansa varten.

– Onneksi sain tuoda tavarat takaisin. Osaan arvostaa äänestäjien luottamusta.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: