MLL:n Isä-lapsikerhossa ei ole kahta samanlaista kerhokertaa

Väinö, Sami ja Matilda Koivisto ovat kolmatta kertaa mukana Isä-lapsikerhon leipomiskerralla.

Pauli Kettunen on osallistunut MLL Salon yhdistyksen toimintaan ensimmäisen kerran noin viisi vuotta sitten. Tänä syksynä hän toimii sekä yhdistyksen hallituksen jäsenenä, että luotsaa MLL Salon yhdistyksen Isä-lapsikerhoa.
–Isä-lapsikerho on perustettu 25 vuotta sitten antamaan äideille vapaata aikaa. Pauli Kettunen kertoo.

Hänen mukaansa kerho ei ole välttämättä lisännyt sitä aikaa, jota lasten kanssa vietetään.
-Mutta nykyisin teen heidän kanssaan kaikkea, enkä vaan hengaile kotona heidän seurassaan.

Kettusen kanssa Isä-lapsikerhossa käy kolme lasta: seitsemän ja puolitoistavuotiaat tytöt sekä 13-vuotias teini.
–Isä-lapsikerho on pääsääntöisesti tarkoitettu päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille ja heidän isilleen, mutta toimintaan saa tulla minkä ikäiset vain. Esimerkiksi leipominen ja retket houkuttelevat mukaan isompiakin lapsia, Kettunen vinkkaa.
MLL Salon yhdistyksen Isä-lapsikerho kokoontuu joka toinen tiistai, eikä kauden ohjelmassa ole kahta samanlaista kerhokertaa. Suurin osa kerhokerroista toteutuu Salon alueella ja ympäristökunnissa.
–Sen perusteella yleensä mietin ohjelmaa, että mikä olisi lasten ja isien mielestä kivaa. Joskus voi tulla ja mennä miten haluaa, kuten vaikka uimassa, ja esimerkiksi taekwondossa touhutaan porukalla.

On kerholla perinteitäkin.
-Esimerkiksi joka syksyinen leipominen ja kevään äitienpäivän kukkaistutus. Isänpäivän ympärillä on usein tehty joku bussiretki, Kettunen kertoo.

Kettusen mukaan hauskinta on, kun kerhon kautta pääsee kokeilemaan sellaisia juttuja, joita muuten ei tulisi tehtyä. Hänelle muistui mieleen bussiretki Fazerin Vierailukeskukseen Vantaalle.
-Lapsilla on varmaan mahat kipeitä vieläkin. Siellähän saa paikan päällä syödä niin paljon kun jaksaa, kunhan ei vie sieltä karkkia mukanaan. Oli myös mukava nähdä, missä sitä suklaata tehdään. Kettunen myhäilee hetken, kun hän muistelee reissua.

Pääsääntöisesti toiminta on suunnattu kaikille kiinnostuneille. Osallistuminen on pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi.
–Eikä tarvitse edes ilmoittautua, sen kuin tulee paikalle. Lisää porukkaa vain mukaan, Kettunen hihkaisee.

Pikkuiset pääkokit ja isät apukokkeina

Salon seudun ammattiopiston opetuskeittiöissä käy iloinen tohina.

Kun kerholaiset saivat kuulla, että tänään leivotaan suklaakeksejä ja kinkkurullia, kuului joukosta innostunutta hihkuntaa. Isejäkin hymyilytti.

Leipominen aloitetaan käsien pesulla, ja valmiiksi mitatut ainekset odottavat leipojia työtasoilla. Sami ja Lumi Ilvonen (5) ovat ensimmäisenä valmiina työpisteellään.
-Saako suorittaa, niin kuin armeijassa, Sami Ilvonen vitsailee.

Hän kertoo, että he ovat ahkeria leipojia kotonakin. Lumi Ilvosen bravuuri on syntymäpäiväkakku. Isä-lapsikerhossa Ilvoset ovat uusia tulokkaita.
-Näin Facebook-mainoksen ja sitten vain ovesta sisään.

Sami Koivisto leipoo kinkkurullia Väinön (5) ja Matildan (4) kanssa. Isä toimii lähinnä apukokkina – hänen tehtävänään on lisäillä voitaikinalle levitettä.
-Olet kyllä taitavasti laittanut, Sami kehuu Matildaa.

Isä-lapsikerhossa Koivistot ovat käyneet jo kolme vuotta.
-Nämä on mukavia hetkiä muksujen kanssa, päästään kokeilemaan erilaisia juttuja. Tälle syksylle tulee ainakin vielä sirkusta.

Matilda Koivistolla on selkeä mielikerhokerta.
-Olen tykkännyt puistosta, jossa olen keinunut.

Monipuolinen toiminta viehättää myös Eerika Vieraankiveä (11).
-Pääsee tekee kaikkea mitä normaalisti ei.

Vieraankivet ovat harrastaneet Isä-lapsikerhoa jo monta vuotta.
-Tuhat vuotta, Sofia (9) huudahtaa.

Isä Mika Vieraankivi oikaisee, ettei ehkä ihan niin monta, mutta ainakin viidestä kuuteen vuotta. Kotonakin leipominen sujuu, viimeksi he leipoivat keksejä Sofian syntymäpäiville.

Isä-lapsikerhon toiminnassa hauskinta on Mika Vieraankiven mukaan kerhon tekemät retket, ja hän rohkaisee uusia isiä lapsineen mukaan kerhon toimintaan.
-Ilman muuta mukaan vaan. Eikä myöskään kaikkiin kerhokertoihin tarvitse tulla, vaan annetaan lasten päättää, mikä kiinnostaa.

Miska Pitkänen (12) keskittyy kinkkurullien käärimiseen.
-Se on Isä-lapsikerhossa parasta, että pääsee tekemään eri asioita. Ja tämä kokkaaminen on aina kivaa. Tässä pitää kyllä olla tarkka.

Miska Pitkänen pohtii mikä kerhossa on ollut parasta.
-Koko elämänihän näitä on ollut, ja nämä on ollut aina kivoja. Kerrankin mentiin katsomaan jotain kasvihuoneita.

Valmiit suklaakeksit jäähtyvät työtasolla.
-Minkä keksin syöt ensimmäisenä?
-Tuon isoimman. Lumi Ilvonen ilmoittaa päättäväisesti.

Pauli Kettunen vinkkaa, että tämän syksyn aikana Isä-lapsikerhon kanssa pääsee vielä esimerkiksi leikkimään Meritalon museon Entten tentten -näyttelyyn sekä sirkustelemaan Eikka Alatalon johdolla Hähkänän koululla.

Isä-lapsikerhon toiminnasta saa tietoa MLL Salon yhdistyksen Isä-lapsikerhon Facebook- ja Instagram sivulta sekä sähköpostilistalta, jonne voi liittyä MLL Salon yhdistyksen verkkosivuilla.

Tänä syksynä Isä-lapsikerho viettää 25:tä juhlavuottaan, joten luvassa on myös kakkua.

Jonna Hellberg-Pitkänen

Pauli Kettunen luotsaa ensimmäistä vuottaan Isä-lapsikerhoa. Aava Kettunen puolestaan maistelee suklaakeksitaikinaa jo kuin vanha tekijä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: