Monitaituri Edu Kettusen
näyttely Galleria Levolassa

Erkka ”Edu” Kettusen pienoismalleja ja grafiikkatöitä on esillä Galleria Levolassa Perniössä heinäkuun ajan.

Laulaja ja lauluntekijä Erkka ”Edu” Kettunen avasi Perniöläiseen Galleria Levolaan näyttelyn kokoamistaan pienoismalleista ja grafiikkatöistä. Heinäkuun ajan auki oleva näyttely kulkee nimellä Niitä ja Näitä. Musiikin lisäksi kauan kuvataiteita harrastanut monitaituri kertoo harrastusten imaisevan mukaansa.

– Olen tehnyt näitä pienestä asti, mutta aina suuremmissa määrin. Kuvataiteet vievät mukanaan ja koukuttavat, en malta oikein lopettaa kun alkuun pääsen, Edu Kettunen naurahtaa.

Ideoita töihinsä hän ei juurikaan ammenna mistään. Työskentely alkaa tekemällä ja hahmottuu sitä mukaan, kun työ etenee.

– Sama kappaleideni kanssa. Harvoin mietin, mitä alan tekemään kun aloitan. Työskentely on paljon hauskempaa niin, Kettunen pohtii.

Tasapainottelu kuvataiteiden ja musiikin välillä ei ole tuottanut ongelmia monilahjakkaalle taiteilijalle. Yleensä talvet kuluvat kuvataiteiden parissa ja kesät musiikin. Myös kelien puolesta tällainen järjestely on helpompaa, sillä kesällä on mukavampaa käydä kiertueilla ja esiintyä keikkalavoilla.

Taiteilija ei kuitenkaan kovin usein ole töitään tuonut näytille gallerioihin, edellisestä näyttelystä Helsingissä on ehtinyt vierähtää jo vuosikymmen. Salossa Edu Kettusen töitä on ollut esillä viimeksi kolmekymmentä vuotta takaperin.

– Tunnen Galleria Levolan pitäjän Kaisa-Leenan jo jonkin ajan takaa ja hän minulle ehdotti näyttelyä. Ehdotus osui oikeaan aikaan ja suostuin. Pienoismallejani on joskus myyty myös netissä, kun äitini piti Kettusten kauppa -nimistä sivustoa, jossa sai jopa tilata mieluisensa pienoismallin.

Vuosi sitten julkaistu Edu Kettusen kirjoittama ja kuvittama lastenkirja Elppu matkalla kotiin palkittiin aiemmin tänä vuonna Runeberg Junior -palkinnolla. Kyseessä on Kettusen kolmas julkaistu lastenkirja. Moneen taipuva taiteilija kertoo, että uusia aluevaltauksia ei ole tiedossa.

– Näillä mennään mitä on. Minulla ei ole mitään hurjia tulevaisuuden suunnitelmia, hän naureskelee.

Ehtiväinen muusikko kertoo, että tiedossa ei ole tällä hetkellä sen suurempia kiertueita yhtyeen kanssa.

– Lappiin on sovittuna viisi konserttia kesälle. Syksyllä keikkoja taas toivottavasti tulee enemmän. Työstän parhaillaan uutta levyä yhteistyössä Johanna Iivanaisen, Mikko Iivanaisen ja Mika Kuoppasen kanssa. Siitä on tulossa englanninkielinen, mikä sopii minulle hyvin. Olemme tällä porukalla tehneet paljon yhteistyötä aiemminkin, joten homma toimii, Edu Kettunen sanailee.

Seuraava Kettusen oma levy taipuu todennäköisesti myös englannin kielellä.

– Vaihtelun vuoksi. 80-luvulla teimme silloisen yhtyeeni kanssa englanninkielistä musiikkia, joten kyseessä ei ole mikään uusi juttu. Englanti on kielenä helpompi ja taipuisampi kieli riimitellä, sillä niin paljon on omasta lausumisesta kiinni se, kuinka riimit sointuvat keskenään.

Kaikille Galleria Levolaan näyttelyä katsomaan suuntaaville Edu Kettusella on antaa yksi kullanarvoinen vinkki.

– Ottakaa lukulasit mukaan! Osa pienoismalleista on täynnä aika pieniä yksityiskohtia, hän naureskelee.

Ida Herranen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: