Salolaiset partiolaiset seikkailevat Kajolla

Salolaiset Joonas Mäkinen, Antti Jyllilä, Vihtori Santasaari ja Joakim Villa kiertävät ohjelmalaaksoja yhtenä ryhmänä. Kuva: Henri Tammi, Suomen Partiolaiset

Suomen Partiolaisten suurleiri Kajo eli finnjamboree  on parhaillaan käynnissä Lammin Evon metsissä.

Suurleirille osallistuu 13 500 partiolaista niin Salosta kuin kaukaa ulkomailta. Kansainvälisiä vieraita osallistuukin Kajolle noin 700 – yhteensä yli 20 maasta.

Kajolla majoittuu parhaillaan noin 120 partiolaista kaikista Salon lippukunnista: Halikon sinisistä, Kiikalan Kelopartiosta, Kiskon Kuparisista, Kuusenkävyistä, Marttilan Marteista, Perttelin Piketeistä, Pyhän Laurin Ritareista, Salon Leiriveikoista, Marjatat ja Mikon Pojista sekä Leirisiskoista.

Koska suurleirejä järjestetään harvakseltaan, on niiden tunnelmointi mukava aloittaa jo ajoissa.

– Itse aloitin leirifiilistelyn jo alkuvuodesta katselemalla videoita edelliseltä suurleiri Roihulta, Kiskon Kuparisten Lauri Sallanmaa (19) kertoo.

Kajolta hän kertoo odottavansa eniten vain suurleirin tunnelmaa.

– Koko leiri on yksi iso elämys, eikä leirifiilis tarvitse syntyäkseen mitään erityistä suurta spektaakkelia, vaan avain on hetkestä nauttimisessa, oli se hetki sitten tiskiallasta tiskatessa tai avajaisiin kävellessä.

Partioleirit pyörivät vapaaehtoisten voimin, ja Kajolla kaikilla yli 15-vuotiailla onkin leirin aikana oma pesti, jota suoritetaan iästä riippuen 2-7 leiripäivänä. Näin jokainen pääsee myös nauttimaan leirin ohjelmasta sekä vapaa-ajasta.

18-vuotias Kuusenkäpyjen Venla Vainio toimii pestissään leirilippukuntansa Kipunan johtajana. Tehtävään kuuluu leirilippukunnasta, eli noin sadasta henkilöstä koostuvan teltta-alueen yleisestä toiminnasta vastaaminen. Vainio halusi tähän vastuulliseen tehtävään, sillä haluaa päästä toimimaan merkittävänä osana suurta leiriorganisaatiota.

– Haluan olla mahdollistamassa salolaisten nuorten leirikokemusta.

Digitaitoja ja leipomiskilpailua

Salolaiset 14-vuotiaat Joonas Mäkinen, Antti Jyllilä, Vihtori Santasaari ja Joakim Villa osallistuvat leirille tarpojina. Pojat kertovat päivittäiseen ohjelmaan kuuluvan ruokailujen ja iltaohjelman lisäksi ohjelmalaaksoja, joista he ovat tähän mennessä osallistuneet Tuuma- ja Mittelölaaksoon.

Tuumalaakso tarjoaa leiriläisille elämyksiä ja kokemuksia arkipäivän ilmiöistä neljän eri teema-alueen parissa. Näitä ovat energia, mekaniikka, digi ja materiaalit. Mittelölaaksossa taas leiriläiset pääsevät muun muassa kisailemaan hyvässä hengessä tositeevee-teemalla ninjarata- ja tasapainotehtävissä sekä luovalla Koko Kajo leipoo -rastilla.

Vaikka tarpojat ovatkin saaneet osallistua päivittäin moneen mietittyyn tapahtumaan, on Kiskon Kuparisten Joonas Mäkisen mielestä silti parasta ollut kahvila Majakan berliininmunkki.

Leiri onkin kuin pieni kaupunki; kaikenlaisia palveluja löytyy aina kahvilasta apteekkiin. Päivisin voi myös esimerkiksi käydä rentoutumassa kylpyläpalveluiden parissa ja illalla tanssia bileissä keskiyöhön asti.

Suurleirille osallistuu 13 500 partiolaista niin Salosta kuin kaukaa ulkomailta.

Tarja Eklund Leirisiskoista on mukana nuorten takia.

– Koen tulevani näille leireille mahdollistamaan nuorille hyvän kokemuksen suurleireistä, sillä ne ovat olleet oman partiopolun kohokohtia. Olen silti kiitollinen että tapahtumassa on toimintaa myös aikuisille ja johtajien hyvinvoinnista huolehditaan, kertoo  Eklund.

 Joakim Villa Pyhän Laurin Ritareista kertoo odottavansa leiriltä erityisesti vierailupäivää.

– Vanhempani tulevat silloin vierailulle ja on kiva päästä näyttämään heille leiriä, Villa kertoo.

Leiri on alkanut hyvin, vaikka Evon kesäyöt ovat olleet viileitä. Pojat nimeävätkin lähes yksimielisesti tärkeimmäksi leirivarusteekseen lämmittävän makuupussin.

Eniten pojat odottavat aurinkoa, joka alkaakin pikkuhiljaa näyttäytyä enemmän Evon leiriläisille.

Leirikuulumisia raportoineet Nelli Leppänen, Juulia Makkonen ja Siiri Tammisto

Salonjokilaakso

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: