Mustion Linnan Ulkomaalainen hämmentävän ajankohtainen

Mustion Linnan kesäteatterisssa nähdään tänä kesänä Ulkomaalainen.

Esittelytekstissä näytelmää nimitetään farssikomediaksi.


Siinä mielessä nimitys onkin osuva, että ensimmäinen puoliaika on enimmäkseen komediaa, joka toisella puoliajalla saa farssimaisia piirteitä.

Näytelmän nimi paljastaa juonen nopeasti: stressaantunut, introvertti Charlie on tullut ystävänsä Froggyn avustuksella hermolomalle pieneen majataloon eikä halua keskustella kenenkään kanssa. Froggyn kuningasajatuksen seurauksena Charlie teeskentelee ummikkoa ulkomaalaista, joka ei ymmärrä mitään mitä hänelle puhutaan eikä myöskään osaa sanaakaan muitten puhumaa kieltä. Tästä johtuen Charlie saa kuulla sekä hyvässä että pahassa sellaisia asioita, joita ei ole tarkoitettu ulkopuolisten korville. Komedia saa sekä hellyyttävän hauskoja että terävän satiirisia piirteitä ympäröivien ihmisten suhtautumisessa ulkomaalaiseen.
Näytelmän nimiroolissa on Severi Saarinen, jolta aiemmin olen nähnyt useampia vakavia rooleja Turun kaupunginteatterissa. Hän näytteli myös Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa alikersantti Lehtoa, sangen traaginen rooli sekin. Saarisen komea ääni ja jämäkkä olemus ovat aina tehneet vaikutuksen, mutta enpäs olisi osannut arvata, minkälainen komediallinen kyky mies on! Hänen mimiikkansa joutuu koville ensimmäisessä näytöksessä, jossa hänellä ei ole juurikaan vuorosanoja, mutta ilmeitä senkin edestä. Vielä kovemmalle joutuu hänen fysiikkansa toisessa näytöksessä, mutta tuottaa myös ehdottomasti näytelmän hauskimmat hetket.

Näytelmän tyylilajiksi oli valittu roolien ja replikoinnin vahva karrikointi. Vaikka tyyliä käytetään jonkin verran komedioissa ja farsseissa, niin mielestäni se aiheuttaa torta på torta-ilmiön: hauskat ja vauhdikkaat kohtaukset eivät vaadi näyttelijöitten ilmaisulta mitään ylimääräistä naaman vääntelyä. Varsin hauskaa roolia näytellyt Sari Havas olisi ollut vielä hauskempi vähän vähemmällä karrikoinnilla. Esa Nummela suoriutui ylikersantti Froggyn roolista sotilaallisen ja humoristisen luotettavasti. Nummela oli myös tärkeänä osana näytelmän loppupuolen räjäytyskohtauksessa, jossa käytettiin teatterin viereistä vesistöä nerokkaasti hyväksi.
Näytelmän kirjoittaja, nuorena lento-onnettomuudessa menehtynyt Larry Shue, sijoitti tarinansa 1980-luvun Georgiaan, Yhdysvaltojen syvään etelään. Näytelmän kantavana teemana on ulkomaalaisviha, mutta eipä ole Mustion työryhmä harjoitusvaiheessa tainnut aavistaa, miten viiltävän ajankohtainen aihe tänä päivänä onkaan. Näytelmien esitysoikeuksia valvotaan eikä muutoksia voi tehdä ilman lupaa. Päätellen ensi-iltayleisön levottomasta liikehdinnästä olisi ehkä kannattanut harkita erilaista puvustuksellista ratkaisua klaanilaisten asuihin.

Elina Koskinen

Käsikirjoitus Larry Shue
Käännös Teemu Kaskinen (2019)
Ohjaus Joonas Suominen
Lavastus Niina Suvitie
Puvustus Piritta Kämi-Conway
Rooleissa Severi Saarinen, Sari Havas, Hannamaija Nikander, Esa Nummela, Valtteri Lehtinen, Mikael Karvia, Jussi Salminen

Esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner Oy

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: