Muurla Design vie mallistoaan 26 maahan

Sisarukset Julia ja Kasper Uoti ovat rakentaneet entisestä Muurlan lasista kodin ja sisustuksen muotitalon.

Pekka Mäenpää

Suurin osa keski-ikäisistä salolaisista muistaa vierailleensa nuorempana Muurlan lasissa kahvikupposella seuraamassa lasinvalmistusta. Keväällä 1974 auennut Muurlan tehtaanmyymälä palveli vilkkaan 110-tien ohikulkijoita taukopaikkana, mutta oli myös salolaisille tuttu piipahduspaikka.

Noista ajoista on kuljettu pitkä matka, mutta kodin arkeen ja juhlaan soveltuvia lasituotteita löytyy edelleen Muurlan tehtaanmyymälästä. Muurla Design Marketing Oy keskittyy kodin ja sisustamisen kokonaisuuteen. Sisarukset Julia ja Kasper Uoti kertovat, että nykyisen Muurlan lasinvalmistuksen pitkät juuret vaikuttavat luonnollisesti edelleen yrityksen tuotteiden suunnittelussa ja tuotannossa.
-Nykyään tuotteitamme myydään Muurlan tehtaanmyymälän lisäksi kaikissa kotimaisissa hyvin varustelluissa päivittäistavarakaupoissa ja omissa kausimyymälöissä. Vientiä on yhteensä 26 maahan, joista suurin vientimaa on Ruotsi.

Muurla suunnittelee ja valmistaa tuotteita jokapäiväiseen käyttöön. Materiaalit on tarkkaan harkittuja; suomalainen puu, laadukas lasi ja kestävä emali sopivat ajattomiin ja katseen kestäviin sisustustavaroihin.
– Meillä on täällä Muurlan myymälässä esillä kaikki Muurlan malliston omat ja lisenssituotteet. Lisäksi valikoimassa on paljon vaihtuvaa valikoimaa – kokeilu- ja tarjouseriä, sekä poistuvia tuotteita.

Julia ja Kasper kertovat, että oman suunnittelun lisäksi tuoteperheitä syntyy yhteistyössä ulkopuolisten suunnittelijoiden kanssa. Peruslähtökohta on suomalainen suunnittelu ja puhdaslinjainen muotoilu, jotka toimivat myös vientimarkkinoilla.
– Kaikki Muurlan tuotteet suunnitellaan Suomessa ja pyritään myös valmistamaan mahdollisimman lähellä, mikäli se ei kotimaassa ole mahdollista.

Inspiraatiota suunnitteluun haetaan suomalaisesta puhtaasta luonnosta, eri vuodenajoista, sekä halusta kohdata tuotteiden jokapäiväisen käytön vaatimukset.
– Tuotteemme syntyvät suomalaisen muotoilun ja vuosikymmenten tuotanto-osaamisen yhdistelmästä.

Keittiö on kodin sydän

Muurla Design Marketing eli tuttavallisemmin Muurla suunnittelee ja valmistuttaa monipuolisesti tuotteita kotiin ja erityisesti keittiöön.
– Lähtökohtamme uuden suunnitteluun on yleensä tarveperusteinen. Haluamme ratkaista jonkin arjen pulman, toteuttamalla sen kuitenkin kauniin ja helposti lähestyttävän tuotteen muodossa., Kasper kertoo.

Tavoite muotoilussa on aina ajattomuus ja kestävyys niin, ettei tuotetta tarvitsisi lähtökohtaisesti ikinä enää korvata.
– Kutsumme jokapäiväiseen käyttöön kelpaamatonta tuotetta vitriinituotteiksi. Asiakkaillamme ympäri maailman on vuosi vuodelta vähemmän tilaa käytössä, jonka vuoksi ykkösprioriteettinamme on luoda konsepteja, jotka päätyvät visuaalisuutensa lisäksi esille koteihin ja oikeasti ihmisten käyttöön.

Muurlan viilupuiset tarjoilu -sekä leikkuulaudat, mukaan lukien puu- ja lehtitelineet valmistetaan omalla tehtaalla Pieksämäellä.
– Pyrimme valmistuttamaan suupuhalletut tuotteemme Suomessa, mutta joudumme valitettavasti tietyn suuruisten sarjojen osalta käyttämään verstaikkojamme myös esimerkiksi Puolassa. Konelasit taas tulevat sekä Saksasta, että Italiasta. Kierrätysmuovin, eli rPET:n kehittyneimmät tuotantolinjastot ovat toistaiseksi vain Kiinassa ja hyvä niin, koska Kiinassa on myös maailman suurin ongelma luontoon joutuvasta muovijätteestä, Julia kertoo.

Muurlan viime vuoden lähes viiden miljoonan euron myynnistä jo yli puolet tuli vientimarkkinoilta. Suurimpia vientimaita ovat Ruotsin lisäksi Kiina, Norja, Iso-Britannia, sekä Japani.
– Hauskaa on, että muun muassa Israel ja Arabiemiraatit ovat meillä todella hyvin kehittyviä markkinoita. Myös USA:ssa näemme todella hyviä merkkejä. Tuotteitamme voi ensi kuusta alkaen löytää muun muassa yhdysvaltalaiselta Urban Outfitters:lta. Yhteensä vientimaita meillä on aktiivisina noin kolmekymmentä, joista noin puolessa teemme töitä joko agentin tai maahantuojan kanssa. Uusimmat Muurlaa aktiivisesti myyvät kumppanit olemme onnistuneet löytämään Baltian maihin, Tanskaan, sekä Ranskaan.

Viime kevät oli myös Muurlalle erittäin vaikea. Epävarmuutta tulevasta oli samanaikaisesti kansainvälisesti joka paikassa, mutta Uotin sisarukset kertoivat reagoineensa tilanteeseen onneksi tarpeeksi nopeasti.
– Saimme kehitettyä toimintaamme keskeisempien verkkokauppa-asiakkaidemme kanssa nopeasti. Suomessa suurin kiitos menee lojaaleille kuluttaja-asiakkaillemme, jotka selkeästi kokivat huolta yrityksen tilasta. Verkkokauppaan saapuneet asiakkaat tilauksineen varmistivat sen, että toimintamme on voinut jatkua ilman suurempia saneeraustempauksia.

Kasper iloitsee yhteisestä yrittämisestä siskonsa kanssa.
– Muodostamme hyvän dreamteamin. Olemme täysin erilaisia ja tästä syystä luonnollisesti täydennetään toisiamme. Julia pitää huolta kuluttajamyyntikanavista monipuolisesti, sekä toimii hallituksen puheenjohtajana. Itse johdan matalan hierarkian luovaa organisaatiota toimitusjohtajan ominaisuudessa, kuitenkin painopisteenäni vahvasti tuotekehityksen ja myynnin yhteensovittaminen.

Kasper ja Julia kertovat, että kasvun ja riskinhallinnan kannalta viennin kannattava kasvu on Muurlalle tärkeää.
– Samalla sen on meille molemmille melko luontaista tekemistä. Olemme asuneet ulkomailla molemmat noin kymmenen vuotta, jonka lisäksi koko aikuisen ikämme molemmat matkustelleet, sisarukset kertovat.

Muurla Design Marketin eli entisen tehtaanmyymälän tiloissa toimii kahvila-ravintola, joka palvelee myymälän aukioloaikojen puitteissa. Lounas tarjoillaan joka päivä, myös viikonloppuisin.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: