Nopeusrajoitukset talviaikaan

Talven ja pimeänajan vuoksi lasketaan jälleen maanteiden nopeusrajoituksia Varsinais-Suomessa noin 504 km ja Satakunnassa 362 km kaikkiaan noin 866 kilometrillä. Näin halutaan vähentää onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla kelillä moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja hyvissä keliolosuhteissa ajamiseen.
Nopeusrajoitukset alennetaan viikolla 43. Koko maahan talvirajoitusmerkit on vaihdettu viimeistään perjantaina 28. lokakuuta. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa eli Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toiminta-alueella nopeusrajoitukset alennetaan 27.-28.10. Kevään 2017 kesänopeuksiin siirtymisestä päätetään erikseen Liikenneviraston ensi vuoden alussa  antamalla ohjeella.
Moottoriteillä korkein sallittu talvinopeus on 100 km/h ja pääosalla muita maanteitä 80 km/h. Sadan kilometrin nopeusrajoitus säilyy myös osalla maanteistä, joilla ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella. Moottoritiejaksolla, jolla on sään ja kelin mukaan muuttuva nopeusrajoitus on marraskuun alusta helmikuun loppuun korkein sallittu nopeusrajoitus 100 km/h, mutta maaliskuun alusta voidaan valoisaan aikaan ja hyvissä sää- ja keliolosuhteissa käyttää 120 km/h rajoitusta.
Nopeusrajoitus alenee 80 kilometriin tunnissa runsaalla 768 tiekilometrillä. Moottoriteiden sadan kilometrin alennettu talvinopeus koskee noin 87 tiekilometriä. Lisäksi viisi kilometriä sellaista 80 kilometrin nopeusrajoitusaluetta, jolla on runsaasti raskasta liikennettä ja tienvarsiasutusta, muuttuu talveksi 70 kilometrin rajoitukseksi. Sään ja kelin mukaan muuttuvia rajoituksia on käytössä 76 tiekilometrillä.
Talvirajoitusten ansiosta säästyy arviolta kaksi (koko maassa 15) ihmishenkeä ja kahdeksan (koko maassa 50) jää loukkaantumatta. Alennetuista rajoituksista on muutakin hyötyä. Polttoaineen kulutus laskee ja päästöt vähenevät, rengasmelu pienenee ja päällysteen kuluminen vähenee.

Huonolla kelillä kannattaa ajaa talvirajoitustakin hitaammin.

Hankalilla keleillä ajonopeutta on syytä alentaa jopa huomattavasti nopeusrajoitusmerkeillä osoitettua alemmaksi. Jo liikennesäännöt velvoittavat kuljettajaa ottamaan huomioon lukuisia sekä omaa että muiden tienkäyttäjien turvallisuuteen liittyviä tekijöitä. Nopeuden alentaminen antaa yllättävissä tilanteissa lisää aikaa reagointiin ja lyhentää pysähtymismatkaa vaikkapa hirven ilmestyttyä tielle.
Tiekäyttäjää auttavaa ajantasaista liikennetietoa, kuten keliennuste ja tietoja tiesäästä löytyy Liikenneviraston nettipalvelun etusivulta.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: