Norsut valtasivat Olla-Riitta Mäkelän majatalon

Olla-Riitta Mäkelän majatalon valoisa veranta toimii kesäisin kahvilatilana.

Someron Kaurakedossa, tarkemmin sanottuna Jurvalan kylässä, keskellä kauneinta peltoaukeamaa sijaitsee Olla-Riitta Mäkelän ylläpitämä B&B majatalo.

Majatalon historia kantaa 1950-luvulle, jolloin se perustettiin kansakouluksi, ja sen jälkeen se toimi yksityisenä hoivakoti Iltatuulena lähes kaksikymmentä vuotta. Noin kymmenen vuotta sitten Olla-Riitta Mäkelä päätti toteuttaa unelmansa, osti paikan ja perusti oman majatalon.

Kun Mäkelä muutti itse rakennuksen päätyasuntoon, hänen suuri kokoelmansa norsuja muutti Mäkelän mukana majataloon. Nyt majatalossa seikkailee lähes 500 erilaista norsua eri materiaaleissa. Norsuihin voi törmätä muun muassa kankaissa, patsaina, pehmoleluina ja tekeepä Mäkelä majatalon kahvilaan myös norsumuotilla norsupipareita.

Mäkelällä on aktiivista toimintaa majatalossa ympäri vuoden. Tontilla sijaitsee Myötätuulen teatteri, jossa kesäisin pyörii kaksi näytelmää ja talvisin pihalla on esitetty yksi näytelmä ja sisällä yksi ravintolateatterinäytelmä. Majatalossa järjestetään ympäri vuoden erilaisia taide-, kokki-, ja kielikursseja, retriittejä, laululeirejä, sukukokouksia ja kesäisin avautuu norsukahvila, jota tullaan katsomaan jopa satojen kilometrien päästä.

Mäkelä ei aluksi oikein itsekkään tajunnut, miten valtava määrä norsuja hänelle oli kertynyt, kunnes hän muuton yhteydessä huomasi miten paljon niitä olikaan vuosien varrella kotiutunut hänelle.
-Olen aina tykännyt norsuista. Norsut elävät matriarkaalisessa yhteisössä ja se tämmöiselle feministille sopi hyvin ajatuksena, että se laumanjohtaja onkin se vahva naaras. Eläimenä norsu on jotenkin niin ainutlaatuinen, se on herkkä, vaikka se onkin kooltaan iso. Samalla norsut ovat hyvin perhekeskeisiä, emojen ja poikasten suhteet ovat elinikäisiä ja voimakkaita. Olen lukenut paljon norsuista, ja tieto niiden toimintatavoista on vedonnut minuun valtavasti, kertoo Mäkelä.

Vaikka Mäkelän norsukokoelma on valtava, hän muistaa lähes kaikkien tarinan, miten ne ovat hänelle kotiutuneet.
-En varsinaisesti itse ole koskaan keräillyt norsuja. En kiertele kirpputoreja enkä varsinaisesti etsi niitä, vaan ne ovat enemmänkin sattumalta rantautuneet minulle. Tuliaisena toki olen voinut tuoda niitä ulkomaanmatkoilta. Mutta yleisesti kun olen ostanut esimerkiksi tavaroita, niin sen enempää miettimättä niissä onkin saattanut olla norsun kuvia. Samoin koko suku ja ystäväpiiri tietää aina mitä minulle voi tuoda, kaikki missä on norsuja käy, naurahtaa Mäkelä.

Viime kesänä Mäkelä sai valtavasti kahvilassa vierailevilta asiakkailta tuliaisiksi norsuja.
-Se on ihanaa nähdä, miten moni on sitä mieltä, että tänne niiden kuuluu tulla, kertoo Mäkelä.

Mäkelän lapsenlapset pitävät huolen, että norsut saavat myös asianmukaista hoitoa, eivätkä jää huomiotta. Varsinkin pehmonorsut pääsevät usein päiväunille lastenlasten kanssa.
-Kerran oli aivan ihana tapaus, kun lapsenlapseni sai muovailuvahaa, ja teki siitä minulle norsun. Siihen hän kuitenkin tokaisi että, mamma, voit ottaa tästä valokuvan, mutta et saa sitä kotiin, kertoo Mäkelä.

Mäkelä on nähnyt norsuja myös luonnossa, mutta ei ole koskaan koskenut niitä. Mäkelän ystävällä on Etelä-Afrikassa B&B majatalo ja hänellä on siellä norsulauma.
-Haaveena on päästä sinne joku päivä katsomaan norsuja, kertoo Mäkelä.

Sari Tuomi

Majatalon kahvilassa nautitaan norsumuoteilla leivottuja pipareita.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: