Nukkekotiharrastus – ei askartelua vaan taidetta

Salon Nukkekotikerhon puuhanainen Marja Myllykylä esittelee toimintaa.

Kuusjoen kirjastossa on avautunut nukkekotinäyttely, joka vie sadun maailmaan ja saa hämmästelemään lähes käsittämättömiä miniatyyrikokoisia taidonnäytteitä. Salon Nukkekotikerhon puuhanainen Marja Myllykylä esittelee toimintaa.
-Kokoonnumme nykyään noin kerran kuukaudessa Kuusjoella, kesällä harvemmin. Sähköpostilistallamme on 50-60 henkilöä, aktiivijäseniä on kolmisenkymmentä.

Kerho kouluttaa jäseniään ahkerasti. Aktiivijäsenissä on Marjan lisäksi monipuolisia kädentaitajia, kuten Eila Huttunen ja Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettula.
-Käymme paljon erilaisilla kursseilla. Olin esimerkiksi japanilaisen- ja länsimaisen kirjansidonnan kurssilla ja sen jälkeen tehtiin nukkekoteihin kirjoja. Kursseilla asiat ja aikaansaannokset tehdään normaalikoossa yhden suhde yhteen, ja kerhossa sitten pienennetään kokoon 1/12. Samalla tavalla toimitaan betoni- ja tilkkutöiden suhteen. Kankaanpainantakurssi piti käydä, jotta saatiin vaikkapa nukkien t-paitoihin tekstejä.

Kuusjoen kirjastossa on näytillä myös Eila Huttusen huovutustöitä, kuten tämä ihastuttava pienen pieni koira.

Ja toden totta: Marjan tekemän kukkakaupan myyjän t-paidassa lukee ”Nauti hetkestä”!

Nukkekotikerhossa käy myös ulkopuolisia kouluttajia, syyskuussa on tulossa Jorma Havian kurssi nukkekodin sähköistyksestä. Kansalaisopiston kurssitarjontaa hyödynnetään ahkerasti. Jussi Nuutin oppien avulla on Marjan kukkakauppaan valmistunut hieno intarsiatekniikalla tehty pöytä, jonka kannessa on perinteinen kompassikuvio. Kerholaisten omista koulutuksista mainittakoon tulossa olevat Hanna-Kaisa Sulavuori-Kettulan keramiikan muottikurssi ja Eila Huttusen huovutuskurssi. Eilan huovutustöitä on esillä myös Kuusjoen kirjastossa: ihastuttava pienen pieni koira, joka on selvästi jackrusselinterrieri. Huovutettu tiikerintalja tuo mieleen Illallinen yhdelle-elokuvan, jossa hovimestari kompastelee vastaavaan taljaan.

Nukkekotiharrastuksessakin on uusia trendejä.
-Aika uusi juttu on kiinalaiset boksit. Kyseessä on valmis laatikko, jossa on kaikki tarvikkeet: mitään ei tarvitse ostaa eikä mitään jää yli. Laatikon mukana on englanninkieliset ohjeet ja hyvin selkeät kuvat, joitten avulla edetään vaihe vaiheelta eteenpäin. Tämä on helppo tapa aloittaa harrastus. Laatikoita voi tilata Kiinasta asti, mutta niitä myydään myös joissakin askartelu- ja kirjakaupoissa. Toisaalta taas harrastuksessa pyritään siihen, että kaikki on itse tehtyä. Huonekalujakaan ei osteta valmiina; niitten valmistuksessa käytetään paljon balsapuuta jota on helppo työstää. Pöydän jalkoihin käytetään kiinalaisia syömäpuikkoja, osa on valmiiksi sorvattuja ja osa sorvataan itse. Ihan tavallinen akkuporakone toimii hyvin sorvina, se on helppo kuljettaa mukana eikä tarvitse ostaa 1 500 euroa maksavaa sorvia.

Erityisen kiinnostavaa ja mieltä lämmittävää on kierrätysmateriaalien käyttö nukkekotiharrastuksessa. Kuusjoella on esillä pesuainepulloihin ja -kanistereihin rakennettuja pienoismaailmoja, myös puisia viinilaatikoita on hienosti hyödynnetty.

Nukkekotinäyttely on esillä Kuusjoen kirjastossa sen aukioloaikoina 30.9. asti.

Elina Koskinen

Nukkekodiksi käy vaikka vanha pesuainepullo.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: