Wilma Murto voitti EM-kultaa – Suomen ennätys parani kolmesti

Salon Vilpasta edustava Wilma Murto voitti seiväshypyn Euroopan mestaruuden Münchenin EM-kisoissa. (Kuva: SUL)
Murto paransi kisan aikana kolmesti Suomen ennätystä. (Kuva: SUL)

Seiväshyppääjä Wilma Murto avasi Suomen mitalitilin historiallisella kultamitalilla Münchenin EM-kisoissa.
Jarno Ruohosen valmentama hyppääjä paransi kisan aikana kolmesti Suomen ennätystä.
Salon Vilpasta edustava Wilma teki tiistai-illasta suomalaisille ja salolaisille ikimuistoisen; mitali varmistui kesän parhaalla(465)tuloksella, mutta mitä sen jälkeen nähtiin, sai kotikatsomot haukkomaan henkeään.
Valtavalla itseluottamuksella ja rohkeudella hypännyt ja taktikoinut Murto vaihtoi seivästä tarvittaessa jäykempään, iski ainakin kerran silmää televisiokameroille ja televisiokuvan mukaan ennen kaikkea nautti urheilemisesta.
Wilma pudotti kertaalleen korkeudesta 470 ja siirsi kaksi yritystä Suomen ennätykseen 475:een, mikä meni komeasti ensimmäisellä.
Tämän jälkeen parani SE toistamiseen ensimmäisellä 480:stä ja vaikka kultamitali ratkesi jo kreikkalaishyppääjän viimeiseen pudotukseen; vielä ei ollut juhlan aika.
Hyvä keskittyminen; ylitys ja sitten oli aika päästää tunteet pintaan.
YLE:n televisiolähetyksessä seurattiin kisan jälkeen lähellä puolta yötä, kuinka Wilma sai onnitteluja katsomossa kannustaneilta läheisiltään. Haastateltavaksi pääsivät niin vanhemmat, veli kuin isoäiti.
Yleisradion selostajat huomasivat kiittää suorassa lähetyksessä myös Wilman yleisurheilukentille houkutellutta ensimmäistä valmentajaa, Uskelan koulun opettajaa Maija Haartela-Vuorta.
Presidentti Sauli Niinistö osallistui Wilman hyppyjen aikana yhteiseen ilonpitoon Twitterissä.
– Huikeaa salolaisuutta, Wilma ylittää kaiken, Niinistö kommentoi.

Wilma paransi omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä 13 senttiä.
Vielä neljä vuotta sitten Vilppaan hyppääjä karsiutui Berliinin EM-kisojen seiväsfinaalista. Sen jälkeen kansainvälisistä arvokisoista on tullut kuudes sija EM-hallissa, viides sija viime vuoden Tokion olympiakisoissa ja kuudes sija tämän kesän Eugenen MM-kilpailuissa.

Suomen Urheiluliitto raportoi tiedotteessaan Wilman tunteikkaat kommentit lehdistötilaisuudesta.
– Nyt tuli tulos mikä on ollut tulollaan jo pitkän aikaa. Se ei ollut yllätys, olen uskonut tähän, ja siksi pystyin tekemään sen tässä painekattilassa, Murto kertoi median edessä kisan jälkeen.
– Kisan ratkaiseva hetki oli 465:n ylitys. Ajattelin, että hetkinen, meitä on enää kolme mukana. Siitä vapautui paljon energiaa, nyt mennään! Minimi oli saavutettu, ja siitä alkoi flow-tila mennä päätyyn saakka.
Murto totesi, että 470:n yrittäminen useamman kerran ensimmäisen pudotuksen jälkeen olisi ollut hopean varmistelua. Siksi hän siirsi kaksi yritystä 475:een.
– Mietimme sitä ennen hetken Jarmon kanssa mitä teemme, ja lopulta hän sanoi, haluanko voittaa.
– 485:n jälkeen tuli tunne, että päivän työt olivat tässä, sen verran energiaa ja tunteita purkautui.
Murto sai kilpailla melkeinpä kotoisissa tunnelmissa, sillä häntä oli kannustamassa puoli sukua.
– Ei puoli sukua, vaan koko suku. Murron klaani oli ihan kiitettävästi paikalla. Ei haitannut yhtään tunnelmaa, kyllä kuului ääni ja kannustus. Voi olla, että tunteellisesti en pysty uudestaan enää samaan, vaikka voittaisin MM:n tai olympiakultaa, ellei sitten suku tule toisenkin kerran paikalle, mestari tunnelmoi.

Wilma Murto juhli onnistuneita ylityksiään jo alastulovaiheessa. (Kuva: SUL)

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: