Nummien kotipuutarha on muutamassa vuosikymmenessä muuntunut viehättäväksi kukkien ja puiden paratiisiksi

Nummien puutarhassa kukat kukkivat kauniisti ja runsaslukuisina.

Muurlassa yli 100-vuotiaan talon pihapiiristä avautuu viehättävä näkymä. Vanha rautainen porttikonki on auki, ja se kutsuu astumaan sisäpihalle. Portista avautuu upea ovaalin muotoinen nurmialue perennoineen ja suihkulähteineen, jonka ympäri kulkee ajan patinoima kivetys. Kulkiessa portilta kohti taloa, avautuu näkymä molemmille sivuille puutarhaan. Täällä on tehty ja nähty vaivaa. Lähes 40 vuodessa Airi ja Pertti Nummi ovat rakentaneet kotinsa ympärille 1,5 hehtaarin puutarhan, joka loistaa runsaine kukkineen ja puineen. Pienet yksityiskohdat ovat löytäneet paikkansa pihapiiristä vuosien saatossa, ja tuntuu kuin ne olisivat aina kuuluneetkin olla siellä.
-Pihassamme on muun muassa vanha, kauniisti sammaloitunut kaivo, joka nyt toimii lähinnä koristeena tänä päivänä. Mielestäni se on niin kaunis ja olenkin siihen laittanut esille pikkuhiljaa enemmän koristeita, kertoo Airi Nummi. Samanlaisia sommitelmia ja koristeita löytyykin sitten pitkin puutarhaa sieltä täältä, lisää Nummi.

Pihapiiriin kuuluu myös suloinen savusauna, josta voi pulahtaa uima-altaaseen tai rentoutua paljun (porealtaan) lämmössä. Pergolan suojassa voi nauttia puutarhan loistosta, vaikka kupposen kahvia, ja seurailla samalla perhosten lentoharjoituksia. Puutarhaan on tuotu pitkä pöytä- ja penkki ryhmä, joka tarjoilee mahdollisuudet isommankin porukan kestisemiseen.
-Meillä käy paljon puutarharyhmiä vierailemassa, joten tämän pöydän ääreen mahtuu enempikin ihmisiä. Samalla ne ovat palvelleet myös muissa juhlissa. Meillä on myös toinen samanlainen pöytäryhmä, eli vähän isompikin porukka mahtuu pöydän ääreen yhtaikaa, kertoo Airi Nummi.

Pöytäryhmän läheisyydessä on hauskasti ideoitu lasten puumaja, joka on rakennettu vanhan kuusen kannon päälle lähes neljän metrin korkeuteen, johon lastenlapsilla helppo kulku rappusia pitkin ihastelemaan maisemia.

Viime vuonna pihapiiriin valmistui lasinen kasvihuone ja jopa siellä on tilaisuus istua alas ja nauttia tunnelmasta. Kasvihuoneen edustalla on valtava hyötypuutarha, joka mahdollistaa omavaraisen elämän. Hyötypuutarhan alapuolelta laskeutuu pitkä loiva rinnealue kohti rantaa, jossa kasvaa 70 omenapuuta ja rannassa seisoo rantasauna, joka on aikoinaan osuuskaupan rakennuttama rantasauna. Puutarhan mailla häärää kolme robottiruohonleikkuria, jotka hoitavat ruohonleikkuun pariskunnan puolesta, ennen sekin tehtiin omin voimin, mutta nyt jää enemmän aikaa muun puutarhan hoidolle.

Toisella puolella pihapiiriä on punainen rakennus, joka on ennen toimittanut navetan virkaa. Sittemmin rakennus on korjattu, siinä on autotalli, verstas tila sekä Airi Nummen vanha työtila. Punaisen navettarakennuksen seiniä pitkin kiipeää katolle asti valtava villiviini, ja se antaakin rakennukselle eläväisen pinnan. Airi ja Pertti Nummi muistuttavat että, rakennus on säilynyt hyvässä kunnossa ja se vaatiikin jatkuvaa tarkkaa seurailua julkisivun kunnon suhteen. Mitään ongelmia ei kuitenkaan ole näinä vuosina ilmennyt, vaikka villiviiniä pidetään melkoisena riskinä.
-Tätäkin vanhaa navettaa remontoidessa pyrimme tekemään uudistukset vanhaa kunnioittaen, kuten ne on tehty muuallakin, ja hyvin se on säilynyt, vaikkakin vaatii aina uutta maalikerrosta aika ajoin, eikä villiviinikään ole tehnyt mitään tuhoja, kertoo Airi Nummi.

Ennen kuin Airi ja Pertti Nummi varsinaisesti keskittyivät puutarhan hoitoon, he kävivät vuosia purjehtimassa, mutta sitten purjehdus jäi, kun puutarha vei yhä enemmän aikaa.
-Se oli joko tai valinta, että sitä purjehtii tai keskittyy tähän, ja halusin tehdä täällä asiat kunnolla, eikä puolivillaisesti, niin purjehdus sitten jäi kokonaan, kertoo Airi Nummi.

Puutarhanhoidosta toki on hyvä tietää jotain, kun lähtee perustamaan puutarhaa, mutta erehdysten kautta oppii valtavasti. Nummien puutarhassa kukat kukkivat kauniisti ja runsaslukuisina. Airi Nummi kertookin, että kerran päivässä kastelun yhteydessä hän lannoittaa ne.
-Monet kukat vaativat nyppimistä, ja siihen onkin sitten sitouduttava koko kasvukaudeksi, jos haluaa kukan kukkivan kauniisti koko kesän, kertoo Nummi, myös kasvukauden alussa lannoitan ne kanankakalla. Puutarhan hoito antaa omavaraisuutta, ja kauniisti hoidettu puutarha on aina miellyttävä silmälle. En tiedä onko se jokin mikroilmasto vai mikä, mutta meillä on täällä kasvit kukkineet aina runsaasti, kertoo Airi Nummi.

Kun kysyn, valmistuuko puutarha koskaan, niin ainakaan uusia lajikkeita ei mahdollisesti enää puutarhaan istuteta. Tosin, ei voi koskaan tietää, mikä upeus jossain osuu silmään, kun liikkuu. Lopuksi he molemmat mainitsevat koko puutarhan suosikki kohdaksi sisäänkäynnin alueen.

Valtakunnallinen puutarhapäivä on järjestetty vuodesta 2012 ja he ovat olleet mukana valtaosassa näistä tapahtumapäivistä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Puutarhat kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän kasvavassa määrin.
-Eräänä vuonna meillä oli lähes viisisataa vierailijaa ja viime vuonnakin, vaikka oli pandemia, niin kävijöitä oli yli 300, eli määrät ovat kyllä yllättäneet, pohtii Airi Nummi.

Nummien kauniiseen puutarhaan Muurlassa kannatta lähteä tutustumaan 7. elokuuta, valtakunnallisena Avoimet puutarhat-päivänä.

Sari Tuomi

Lähes 40 vuodessa Airi ja Pertti Nummi ovat rakentaneet kotinsa ympärille 1,5 hehtaarin puutarhan, joka loistaa runsaine kukkineen ja puineen. Pienet yksityiskohdat ovat löytäneet paikkansa pihapiiristä vuosien saatossa, ja tuntuu kuin ne olisivat aina kuuluneetkin olla siellä.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: