Perniön Punaisen Ristin muutto oli lyhyt, mutta merkittävä

– SPR on minulle tuttu ja turvallinen hyvän olon tuoja, kehuu Mirja Lehtinen. – Tutkitusti ihmisen oma onnellisuus kasvaa, kun hän auttaa toista ihmistä, komppaa Johannes Alaranta.

Perniön Punaisen Ristin Omapaikassa puhaltavat uudet tuulet. Kirpputori ja kahvio saivat nimittäin uudet tilat, kun yhdistys teki lyhyen, mutta merkittävän muuttomatkan Perniössä Salontien ylitse. Osuuspankin yläpihalta Sähkö-Lindroosin vanhaan myymälään kirpputorinsa muuttaneella yhdistyksellä toivotaan, että avarammat tilat näkyvämmällä paikalla toisivat kirpputorille lisää kävijöitä ja yhdistykseen lisää mahdollisia vapaaehtoisia.

Perniön osaston puheenjohtaja Johannes Alaranta vinkkaa hyviä syitä tulla vierailemaan kirpputorilla vaikka pienen matkankin päästä.
– Kuten mille tahansa hyvälle kirpputorille, tännekin kannattaa tulla katsomaan, josko löytäisi aarteen. Lisäksi tässä on nyt neljä hyvää kirpputoria tai vanhan tavaran liikettä erittäin pienen matkan sisällä toisistaan. Samalla reissulla voi kiertää Perniön kierrätyskeskuksessa, vanhan tavaran liike Vintissä, Maurin Makasiinissa ja täällä, joten varmasti jostain jonkun aarteen löytää. Kilpailun sijaan uskon liikkeiden olevan ennemminkin toistensa vetonauloja, sillä kirpputoreilla et voi ikinä tietää, mikä ketäkin miellyttää.
– Toivoisin, että ihmiset löytäisivät paikan ja ottaisivat tämän omakseen. Täällä on nyt hyvät, avarat tilat ja olemme myös keskeisemmällä paikalla, iloitsee kirpputorilla työskentelevä Mirja Lehtinen.
– Hyvä esimerkki on se, että en itse edes tiennyt Perniössä olevan SPR:n kirpputoria, kunnes tulin ensimmäiseen yhdistyksen hallituksen kokoukseen. En juurikaan kierrä itse kirpputoreilla, mutta kun naapuriin aukesi Vintti-liike, niin olin heti katsomassa paikalla, Alaranta veistelee.

Varsinainen muuttourakka suoritettiin heinäkuun alussa, kevyissä 35-asteen hellelukemissa. Avajaisia juhlitaan kuitenkin tulevana lauantaina, kun Perniössä vietetään joka vuotuisia Laurin markkinoita.
– Joka päivä täällä on käynyt hieman edellistä enemmän väkeä, vaikka avajaisetkin ovat vasta tulossa, Mirja Lehtinen riemuitsee.

Yhdistyksen jäsenet ovat olleet muutosta ja uusista tiloista mielissään.
– Tämä uusi paikka on aivan mieletön. Kaikki on samalla tasolla, joten paikalle pääsee myös pyörätuolilla. Uudet tilat ovat myös niin isot verrattuna aiempaan, että saamme täällä kirpputorille esille paljon sellaista tavaraa, jota emme vanhassa paikassa saaneet. Parkkitilat ovat huomattavasti paremmat, aiempi pysäköintialue oli hieman pullonkaula. Kyllä tämä on todella iso parannus, puheenjohtaja kuvailee.
– Sellainenkin muutos aiempaan nähden on, että uusissa tiloissamme on erillinen huone, jossa asiakas voi purkaa murheitaan koulutetulle vapaaehtoiselle rauhassa, mikäli kokee sen tarpeelliseksi. Vanhassa paikassa tätä mahdollisuutta ei ollut, emmekä kyenneet takaamaan varmuudella riittävää yksityisyyttä henkilökohtaisimpiin keskusteluihin, mainitsee Mirja Lehtinen.
– Tällaista tilaa ei tosiaan aiemmin ollut, kun vanhaan Omapaikkaan mahtuikin vain kourallinen väkeä. Perniöstä on myös lopettanut monta tärkeää toimijaa, kuten Tammitupa, joten toivottavasti nämä tilat voisivat hieman paikata tuota aukkoa. Täällä voi kyllä käydä juomassa sen kahvin, minkä on aiemmin juonut muualla, Johannes Alaranta kehittelee.

Vapaaehtoisyhdistysten ikuisuusongelma painaa myös Punaisella Ristillä. Vapaaehtoisia aktiiveja kaivataan esimerkiksi vanhusten seuraksi lääkärikäynneille tai kirpputoria pyörittämään. Paikallisen toiminnan lisäksi on myös valtakunnallista vapaaehtoistyötä tarjolla.
– Jokaiselle sopivin tapa auttaa löytyy helpoiten, kun mietitään vapaaehtoisen omia mielenkiinnon kohteita tai ammattiosaamista, Johannes Alaranta kertoo.

Alaranta on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana vasta alkuvuodesta alkaen, mutta muutos entiseen on suuri. Kunnian muuttoideasta hän osoittaa kuitenkin muualle ja huvittuneena kertoo, mitä aikoo seuraavaksi keksiä.
– Eiköhän tämä kertarykäisy riitä taas seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Muutto tapahtui todella nopeasti, mutta idea siihen tuli alunperin yhdistyksemme vapaaehtoiselta Eiralta. Hän oli kuullut sähköliikkeen muutosta ja kertoi minulle, että oli haaveillut näistä myymälätiloista jo parikymmentä vuotta aiemmin. Itse olen aina ollut hieman suorittajatyyppi, joten aloin siltä istumalta soittelemaan puheluita ja kyselemään, voisimmeko muuttaa tähän. Kiitos Sinille, että saimme aikaiseksi sellaisen sopimuksen, että pystymme olemaan tässä, puheenjohtaja kiittelee.

Ida Herranen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: