Opiskelijateatteri antoi Susannalle mahdollisuuden uusiin aluevaltauksiin

Suomusjärveltä kotoisin oleva Susanna Leppähaara on käsikirjoittanut ja tuottanut Turun Logomossa nähtävän Tie kotiin -produktion. Kesätyöt 4H-yhdistyksessä tuovat hänet kesällä Salon kotimaisemiin.

-Itsestään voi löytää piileviä kykyjä vielä yliopisto-iässä!, sanoo Suomusjärveltä kotoisin oleva Susanna Leppähaara hymyillen kilpaa loistavan kevätauringon kanssa.

Susanna aloitti syksyllä 2017 luokanopettajan opinnot Turussa ja aikoo vielä jatkaa opintoja historianlaitoksella. Tavoitteena on luokanopettajan lisäksi historian opettajan pätevyys.
-Menin mukaan speksin toimintaan heti opintojen alussa ja tutustuin samanhenkisiin ihmisiin, joista on tullut kuin toinen perhe.

I/O-Speksi on Indexin ja Opexin, eli Turun yliopiston yhteiskuntatieteiden ja kasvatustieteiden opiskelijoiden yhteinen speksi, voittoa tavoittelematon esittävän taiteen harrastusyhdistys. Yhdistyksen ensisijainen tehtävä on tarjota tiedekuntien opiskelijoille mahdollisuus tuottaa speksiproduktio. Speksi on musiikki-, tanssi- ja improvisaationumeroilla höystettyä opiskelijateatteria. Vuosittain produktion eteen työskentelee noin 80 opiskelijaa. Turussa toimii yhteensä seitsemän speksiä.
-Speksiä voidaan kuvailla interaktiiviseksi musiikkiteatteriksi. Meillä on käsikirjoitus, jota noudatetaan, mutta yleisö osallistuu tarinan kulkuun. Kun joku yleisöstä huutaa ”omstart” on esiintyjien esitettävä kohtaus tai repliikki uudelleen eri tavalla. Omstartteja voi maustaa myös lisäämällä niihin mitä erilaisempia määreitä, vaikkapa ”omstart ruotsiksi!” Koska omstartteja voi huudella paitsi näyttelijöille, myös vaikkapa bändille tai tanssijoille, niin vahvaa improvisaatio-kykyä tarvitaan.

Susanna on toden teolla tuonut esiin alussa mainitut piilevät kykynsä.
-Tämän vuoden produktio Tie kotiin on minun käsikirjoittama ja tuottama, lisäksi olen myös lavalla näyttelijänä. Yksin ei kuitenkaan tarvitse ahertaa, vaan apua saa aina tuottajaparilta ja omalta käsikirjoitustiimiltä. Lavalla ja lavan takana työskentelee monia muitakin salolaisia nuoria, esim. yhdistyksen varapuheenjohtaja Anni Salomaa Perniöstä.

Tie kotiin kuvaa Karjalan kannaksella vuonna 1944 sijaitsevan pienen kenttätukikohdan elämää erityisesti lottien näkökulmasta.
-Aihe on vakava, mutta kantavana teemana on toivo, ei vaivuta synkkyyteen. Tarina on nyt ajankohtaisempi kuin alun perin voitiin kuvitellakaan.
-Koen sekä näytelmän että speksin toiminnan kuvaavan, miten vaikeista ajoista selvitään sisulla ja yhteistyöllä. Esityksiä on jouduttu siirtämään jo kahteen kertaan, ensin keväältä 2021 maaliskuulle 2022 ja sittemmin toukokuulle 2022. 

Susanna palaa kesäksi kotimaisemiin.
-Olen kesätöissä Salon 4H-yhdistyksessä ja vastaan Yrityskesä-projektista, jolla tuetaan 4H-yrittäjiä. Toimin mentorina ja sparraajana ja järjestän teemakoulutuksia muun muassa ilmaisutaidossa ja asiakkaiden kohtaamisessa. Oma tarinani kuvaa, miten speksi antaa mahdollisuuden kokeilla siipiään, sillä minulla ei ole mitään taiteellista taustaa tai koulutusta liittyen esimerkiksi näytelmäkäsikirjoittamiseen tai kulttuurituottamiseen. 

Tie kotiin -näytösten ensi-ilta on 23.5. Turun Logomon Teatro-salissa ja lippuja voi ostaa iospeksi.fi -nettisivulta.

Elina Koskinen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: