Salo on Suomen suurimpia kesämökkikuntia

Viileät säät hidastaneet mökkikauppaa

Lukuisten vuokramökkien lisäksi hetkelliseen mökkitunnelmaan pääsee myös leirikeskuksissa, kuten Klippulassa, jota vuokrataan esimerkiksi perhejuhlia varten.

Mökkeily kuuluu suomalaiseen kesään.

Salo on yksi Suomen suurimpia mökkipaikkakuntia. Tilastojen mukaan Salossa on yli 7 000 kesämökkiä tai -asuntoa ja lukumäärä on koko maan kunnista kahdeksanneksi suurin.

Kaikkiaan Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä ja lähes puolet suomalaisista viettää kesäisin ainakin jonkin aikaa mökillä.

Kaikki eivät omista eivätkä halua omistaa kesämökkiä. Salossa on tällä hetkellä julkisessa myynnissä yli 30 mökkiä hintahaitarin ollessa parinkymmenentuhannen ja vajaan puolen miljoonan euron väliltä.

Mökkejä myös vuokrataan eri puolilla Saloa niin merenrannalta, saarista kuin järvimaisemista. Myös kuivanmaan mummonmökkejä on runsaasti kesäkäytössä.

OP Koti Lounaismaan myyntijohtaja Jarkko Nikander toteaa saman kuin monet muut välittäjät ja mökkikauppaa suunnittelevat.
-Viileä sää on hidastuttanut kesämökkikaupan todellista alkuunpääsyä. Toki kauppoja tehdään koko ajan, mutta myyntiä harkitsevat haluavat laittaa mökin talven jäljiltä ensin kesäkuntoon, Nikander sanoo.

Monin paikoin keväällä korkealle noussut vesi on tehnyt sen, että rantojen ja tonttien kuivuminen on kestänyt tänä keväänä normaalia pidempään. Myös kasvukausi on hieman jäljessä tavallista.
-Jos mökki on vähällä käytöllä tai muutoin on harkinnut myymistä, nyt on hyvä aika kaupoille. Pari vuotta jatkunut mökkibuumi ei osoita vielä laantumista; toisinkin on joskus ollut.

Nikanderin mukaan kysyntää on kahtena edellisenä vuonna ollut runsaasti. Mökkikaupoille paras aika on ollut perinteisesti ennen juhannusta. Ostajia löytyy niin hyvin varustetuille merenrantahuviloilla kuin mummonmökeille.
-Ostajia on kaikenlaisia. Osa mökeistä siirtyy perintönä, mutta kaikkia nuoria ei mökkeily yhdessä paikassa kiinnosta samalla tavalla kuin heidän vanhempiaan.

Mökinomistajien keski-ikä on 60 paremmalla puolella.

Salossa mökkejä löytyy niin Särkisalon ja Teijon merimaisemista kuin lukuisten järvien rannoilta.
-Salossa mökin omistaminen on tavallista, mutta toki myös vuokramökkeilyä harrastetaan vaikka ei samalla tavalla kuin esimerkiksi pohjoisempana turistikohteissa.

Salon tuhansista vapaa-ajanasunnoista alle 200 vaihtaa omistajaa vuosittain. Määrä voisi olla suurempikin; osa kesäasunnoista on hyvin pienellä käytöllä, vaikka suurimmassa osassa sauna lämpiää viikoittain kesän aikana.

Vuokraamalla mökkilomalle

Salossa kesämökkien vuokraaminen on monelle tuttua puuhaa.

Viikko tutussa maisemassa riittää monelle, loppuosa lomasta ja kesästä tehdään jotain muuta.

Yksityishenkilöt tarjoavat vapaa-ajan asuntojaan vuokralle verkon eri palveluntarjoajien kuten Etuoven ja Vuokraoven välityksellä.

Ammattimaista mökinvuorausta harjoittavat käyttävät muun muassa Lomarenkaan palveluja.

VisitSalon sivuilta löytyvät linkit esimerkiksi Vuohensaaren ja Teijon kansallispuiston varattaviin mökkeihin yhtä hyvin kuin yrittäjien pyörittämiin kohteisiin esimerkiksi Särkisalossa ja Mathildedalissa.

Salossa esimerkiksi seurakunta vuokraa leirikeskuksiaan, joihin mahtuu kerralla isompikin joukko saunomaan ja leirikeskuksesta riippuen myös majoittumaan.

Ruokapalvelu- ja siivousesimies Jaana Koli kertoo, että tänä keväänä seurakunnan leirikeskuksissa vietetään esimerkiksi ylioppilasjuhlia.
-Leirikeskuksia on seurakunnan eri alueilla ja tilat ovat hyvin erilaisia.

Leirikeskuksia voi vuokrata ajankohtina, jolloin niille ei ole seurakunnan omaa käyttöä. Suurin osa niistä sijaitsee järvimaisemissa, Perniössä pääsee uimaan myös meressä.

Paljon puhetta jo vuosien ajan herättänyttä Klippulan kesäsiirtolaa voi myös vuokrata.

Se sopii esimerkiksi useamman perheen yhteiseksi muutaman päivän lomailukohteeksi.
-Kesä- ja heinäkuun viikonloput ovat melko varattuja, mutta viikolla on hyvin tilaa, kiinteistöpäällikkö Jarno Mustonen kertoo.

Klippulaa voi vuokrata muun muassa yhdistysten käyttöön ja esimerkiksi perhejuhlia varten.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: