Päivä paloasemalla -tapahtuma aloittaa valtakunnallisen paloturvallisuusviikon

Juha Vasarainen, Heidi Eloranta ja Veli Tiainen valmiina Päivä paloasemalla -tapahtumaan.

Susanna Raimi

Kokkilan paloasema on yksi Päivä paloasemalla -tapahtumaan osallistuvista paloasemista. Lauantaina 23. marraskuuta vietettävän tapahtuman yhteydessä opitaan tärkeitä paloturvallisuustaitoja ja tutustutaan palokunnan toimintaan hauskoilla tehtävärasteilla. Miten palomiehen varusteet puetaan? Kuinka sammutusvälineitä käytetään ja miten palavasta huoneesta poistutaan? Tapahtuman tavoitteena on parantaa koko Suomen paloturvallisuutta.

Halikon VPK:hon kuuluvalla Kokkilan paloasemalla pääsee tutustumaan kello 11-14 välillä aseman kalustoon ja toimintaan.
– Meillä Halikossa toimii hälytysosasto, joka toimii pelastustehtävissä, naisosasto ja nuoriso-osasto, johon kuuluvat lähinnä 10-16-vuotiaat nuoret ja sitten vielä veteraaniosasto.
– Hälytysmuonitus ja paloturvallisuusvalistus kuuluvat muun muassa naisosaston toimintaan. Hälytysosaston harjoituksia meillä on noin kerran viikossa. Varsinaisiin hälytystehtäviin pääsee mukaan, kun koulutus, eli alkuperehdytys ja tarvittava määrä kursseja on käyty, Halikon VPK:n yksikönjohtaja Juha Vasarainen kertoo.

Juha on muuttanut Salon seudulle vuosituhannen vaihteessa, sitä ennen hän toimi satakunnassa Kiukaisten VPK:ssa.
– Kipinä toimintaan lähti nuoriso-osastosta. Sitten kävin erilaisia kursseja, joiden kautta pääsin mukaan hälytyksiin ja lopulta sitten tänne yksikönjohtajaksi. Tässä pääsee tekemään konkreettisesti auttamista, tämä on myös sellainen harrastus, missä toivoo, että sitä oikeaa tekemistä olisi harvoin. Mutta kuka vaan voi tarvita apua ja hälytyksen tullessa olemme noin 10 minuutissa valmiina lähtöön. Vastuu paloturvallisuudesta kuuluu kaikille ja kaikilla on myös velvollisuus auttaa.

Veli Tiainen kertoo lähteneensä mukaan VPK:n toimintaan noin kaksi vuotta sitten.
– Sain itse heiltä apua ja nyt voin vastavuoroisesti olla mukana auttamassa. Täältä on saanut uusia hyviä ystäviä, sekä hyviä koulutuksia, jotka ovat myös arjessa apuna. Parasta tässä on auttaminen.

Palkkatyössään ensihoitajana toimiva Heidi Eloranta on myös mukana Kokkilan aseman toiminnassa. Heidi lähtee mukaan ensivastehälytyksille. Ensivastetoiminnassa toimitaan ambulanssien ensihoitajien avustajina ja tehdään kiireellisissä tehtävissä henkeä pelastavia toimenpiteitä, kuten elvytystä.
– Olen ollut ensivastetoiminnassa mukana noin kolme vuotta. Ensivaste hälytetään hätäpotilaan luo, kun se saavuttaa potilaan ambulanssia nopeammin. Tämä on tärkeää toimintaa ja toivonkin tiedostettavan, että tähän harrastukseen lähtemiseen on matala kynnys. Toimintaan voi lähteä mukaan ilman aiempaa kokemusta ja lisää porukkaa kaivataan, toteaa Heidi.

Kokkilan Päivä paloasemalla -tapahtumassa tehdään paloturvallisuusaiheisia tehtävärasteja, voi katsoa VPK:n esittelyvideoita ja tutustua paloautoon. Koko perheen tapahtumassa on tarjolla glögiä ja piparia sekä myös joulukalentereita.

Salon seudun muut tapahtumaan osallistuvat paloasemat löytyvät osoitteesta paloturvallisuusviikko.fi/paiva-paloasemalla.
Paloturvallisuusviikko tekee tänä vuonna yhteistyötä maanmittauslaitoksen verkkopalvelun osoitehaavi-hankkeen kanssa ja sillä parannetaan kulkureittitietoja kiinteistöihin. Jokainen voi merkitä osoitehaaviin oman kotinsa tai kulkureitit, jolloin pelastuslaitos löytää helpommin nopeimman reitin. Palveluun pääsee osoitteessa www.osoitehaavi.fi ja siellä voi korjata myös mahdolliset virheelliset tiedot.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: