Perniön somekissat Helkatti ja Pirskatti

Kollipojat Pirskatti ja Helkatti ihastuttavat ”ajatuksillaan” omistajansa Johannes Alarannan somepäivityksissä.

Elina Koskinen

Monet muistavat ärtyisän näköisen Grumpy Catin, joka oli ensimmäisiä kissapuolisia somejulkkiksia. Grumpysta on aika jo jättänyt, mutta Perniön aluekappalaisen Johannes Alarannan ja hänen Maria-vaimonsa kodissa asustaa kissaveljekset, joiden seikkailuista saa viikoittain lukea Johanneksen Facebook-päivityksistä. Omaa someprofiilia Helkatilla ja Pirskatilla ei ole, vaikka kuka tietää miten kuuluisia ja tuottavia niistä voisi mahdollisesti tulla.
-Itse asiassa nämä kissapojat on Helkatti ja Pirskatti 2.0. Meillä oli aikaisemminkin kaksi kollikissaa, jotka tyttäremme Aino kasvatti ja opetti pennusta asti, mutta toinen katosi ja toinen jouduttiin lopettamaan kun se sairastui. Tutkitusti kissaveljekset tulevat parhaiten toimeen keskenään, niillä ei tule reviirikiistoja. Sen vuoksi nämäkin vajaa neljä vuotta sitten otettiin kuuden kissalapsen pentueesta, josta neljä oli ruskearaidallisia kuten emänsä ja kaksi mustavalkoista. Päättelin että ne on eri isästä, sanailee Johannes, joka on enemmältikin perehtynyt kissojen elämään ja tapoihin.

-Ja väritys sopii papille, pistää väliin Maria.

-Katselin kerran yhtä ohjelmaa, jossa oli kuvattu kissojen salaista elämää eli niiden puuhia silloin, kun ne ovat keskenään tai yksin kotona. Yksikin katti livahti joka päivä ikkunasta naapuritaloon alistamaan ja kiusaamaan sen kissoja. Kotiin se tassutteli muina mirreinä ennen kuin omistajat tulivat kotiin, eikä näillä ollut aavistustakaan kissansa puuhista. Helkatti ja Pirskatti eivät tappele, ne nukkuvat kiltisti vierekkäin saunan lauteilla.

Luonteiltaan kollipojat ovat erilaisia: Pirskatti on sosiaalinen ja rohkea, se on kertaalleen hypännyt jopa Alarantojen talon yläkerran ikkunasta. Se myöskin availee ovia ja ikkunoita.
-Salaa ajaa autoakin, tuumii Johannes.

Helkatti on arempi, mutta kova poika metsästämään: jos se pääsee karkuun, niin jonkinlaisen jyrsijän se tuo ylpeänä näytille. Helkatti on muutenkin ruuan perään, mutta jää useimmiten ulisemaan pihalle jos Pirskatti on pitempään karkuteillä.
-Ne joikaavat kyllä ihan eri tavalla, sanoo Maria joka on ammatiltaan kanttori, Pirskatti pitää pitkiä puheita.

Kissapojat ovat seikkailleet nyt Facebookissa vuoden verran, ja niin ihastuneita kaverit ovat päivityksiin olleet, että huomautus tulee jos maanantai-juttu puuttuu.
-Rupesi ärsyttämään, kun Facebookissa on niin paljon roskaa ja vihaisia ihmisiä. Nämä on vähän niin kuin kissavideoita ja maanantaisin näitä kirjoitellaan. Helkatti ja Pirskatti ottavat kantaa ajankohtaisiin asioihin, olivatpa ne sitten viihdeuutisia, politiikkaa tai muuten vaan tärkeitä valtakunnallisia tai paikallisia asioita. Syyskuun 7. päivä:

”Helekatti oli lukenu lehestä että olokiluovon reaktori on myöhäsä 13 vuotta. Se ei ole yllätys koska ranskanpotut on siitä vastuussa. Pirskatti arveli että aikonaan se toimii ko Helekatin pussit sielä elukkalääkärin laarisa. Pirskatti oli kuullu että danny on eronnu. Kuulemma sen akka täytti yli 20 ja het piti vaihettaa nuorempaan. Kissain elämäsä 20 onki liikaa että se on varmasti hyä vaihtaa ennenkö ehtii mummoikkään.”

Johannes kirjoittaa kotiseutunsa murteella, jonka kaikkia sanoja länsisuomalaiset eivät välttämättä ymmärrä. Kissapoikien tulevaisuudessa siintää mahdollisesti aivan uusia seikkailuja: ne saattavat päätyä nunnaluostariin! Elokuu 31. päivä:
”Erräälle Parkkipaikalle on muuttanu erikoistunu naakka: se käy napsimasa liiskaantuneita itikoita autojen keuloista. Paskapuhetta eppäili Pirskatti vaan Helekatin mielestä isännän mies ei ossais keksiä nuin kummallista juttua.

Pirskatti on ryhtyny yhtenään karkailemmaan ja vaan nauro kun sai kuulla että joutuu pian muuttamaan nunnaluostariin ellei ala käyttäytyä. Se meinas ettei semmosia olekkaan eikä niihin miehenpuolia oteta. Ei etes munattomia se sano lukeneensa intervepistä ja hankkijanmaatallousliitteen lisälehestä. Oikiasti se ei arvaakkaan kuinka lähellä muutto on!”

Johannes on sitä mieltä, että kissojen pitäisi saada viilettää vapaina, mikä ei taajama-alueella ole mahdollista. Perheen ystävät muuttivat Naantaliin taloon, jonka viimeisimmät, vanhainkotiin muuttaneet asukkaat olivat ruotsalaisia nunnia.
-Eikös nunnaluostarissa kuulu olla eunukkeja, miettii Johannes ja ohittaa tyylikkäästi toimittajan mutinat haaremista.

Helkatin ja Pirskatin nimet on muutettu. Oikeasti niiden nimet ovat Bruno ja Felix.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: