Pesukarttu käteen ja pyykkihommiin – Muurlan kotiseutumuseossa entisajan kotitöitä pääsee kokeilemaan itse

”Honkalan Aapeli”, eli Robin Kapanen, näyttää kuinka villaa karstataan.

Muurlan kotiseutumuseossa eli Honkalan talossa on elokuun loppuun asti avoinna kesänäyttely, joka poikkeaa edeltäjistään. Tällä kertaa vierailija pääsee itse kokeilemaan, kuinka entisaikaan kotitöitä tehtiin.

Myöhäisen 1800-luvun ja 1900-luvun alkupuolen elämäntapaa vaaliva Honkala on pieni punamultainen mökki, mutta jonka tupaan ja pihapiiriin mahtuu monenmoista eilispäivän arjesta kertovaa tekemistä. Pihan puolella päästään pyykinpesuhommiin sekä kaarnalaivojen veistelyyn ja käpylehmien askarteluun, sisällä taas voi kokeilla villan karstaamista, sen kehräämistä rukilla langaksi ja vastapestyn pyykin mankeloimista. Ansioituneen kotityörupeaman päätteeksi kävijällä on tilaisuus jauhaa kahvipapuja aidossa, vanhanaikaisessa kahvimyllyssä.

Käsin jauhetut pavut saa halutessaan kotiin mukaan kahviksi asti keitettäväksi. Näin voi jokainen esittää itselleen kysymyksen siitä, maistuuko se paremmalta kuin pannujauhatus, vai onko kyseessä vain myytti?

Vastauksen tähän saa tietää vain kokeilemalla itse.

Muurlan kotiseutuyhdistys ry:n puheenjohtaja Hanna-Maija Saarimaa esittelee näyttelyä opasapulaisensa Aapelin kanssa. Huolimatta vakuuttavasta esiintymisestä Honkalan pienenä isäntänä, ”Aapeli” on kuin onkin vain taiteilijanimi. Muurlalainen, oikealta nimeltään Robin Kapanen, on opastanut kesäkävijöitä Honkalassa jo viime kesänä. Kokemus näistä töistä näkyy.
-Ensin pujotetaan tuolta ja sitten täältä, kuuluu selkeällä ja varmaotteisella tyylillä kun Robin näyttää, miten rukkia käytetään. Honkalan villa on keritty perinteikkääseen tapaan lampaista, mutta Salon Turkisateljeen kautta saatiin myös pehmoista alpakanvillaa.

Hanna-Maija Saarimaa on ollut mielissään näyttelyn toteutumisesta. Kävijöitä on ollut mukavasti.
-Tähän mennessä käyneet – näyttelyhän on ollut avoinna heinäkuun alusta alkaen joka sunnuntai – ovat tykänneet. Etenkin vanhemmat ihmiset sanovat lapsuutensa olleen juuri tämmöistä. Meistä on mukavaa tarjota tällainen hieman erilainen tilaisuus tutustua omaan lähihistoriaan.

Honkalan talon esineistö on kokoelma, joka on luotu ympäri lähiseutua kootuista tavaroista. Esimerkiksi mökin porstuassa oleva lasikaappi esittelee noin sadan vuoden ikäisiä flanellivaatteita, jollaisia ennen 1960-lukua käytettiin yleisesti. Tuvan puolella rukki, senkki ja monet muut kalusteet sopivat yksiin, vaikka eivät samasta paikasta välttämättä alkujaan olekaan.
-Kaulauslauta, jolla liinavaatteita pääsee mankeloimaan, on vuodelta 1805. Se on yksi museon vanhimmista esineistä. Pyykin silittäminen oli totisesti entisaikaan hiukan toisenlaista, Hanna-Maija naurahtaa.

Tänään museolla ovat käymässä myös Muurlassa asuva Yevhen Amochkin ja hänen tyttärensä Darina. Isä ja tytär ovat kotoisin Ukrainasta.

Kielieroista huolimatta pyykin pesu, viikkaaminen ja kahvin jauhaminen sujuvat heiltä Honkalassa mainiosti.
-Tämä talohan ei ole aina ollut Muurlan kotiseutumuseona, vaan aiemmin se oli yksi Muurlan opiston pihassa olevista rakennuksista. Vuonna 1989 se siirtyi tänne Honkalaan, kun opisto tarvitsi lisää tiloja, Hanna-Maija taustoittaa.

Alkujaan jo 1800-luvun puolivälissä rakennetulla talolla on hauska tarina. Sen tekivät kaksi naimattomuuslupauksen tehnyttä poikamiestä, Kalle ja Steffan, varmoina siitä, että perhettä ei ole tulossa kummallekaan heistä.

Isänsä Yevhen Amochkin kanssa Honkalassa käynyt ukralainalainen Darina (vas.) pesemässä pyykkiä Hanna-Maijan opastuksella.

Kas kummaa, kun Kalle päätyikin lopulta naimisiin – ja sai puolisonsa Olgan kanssa yhdeksän lasta.
-Honkalan talo oli sattuneesta syystä ensin hyvin pieni. Se oli kooltaan vain puolet nykyisestä. Mutta kun Kalle päätyi vihille ja lapsia alkoi syntyä, kotia oli laajennettava. Esikoisen ja nuorimman välillä on kuitenkin jo parikymmentä vuotta ikäeroa, joten kaikki yksitoista perheenjäsentä eivät sentään asuneet täällä yhtä aikaa, Hanna-Maija kertoo.

Asuinkäytössä Honkala oli aina perheen viimeisimmän lapsen kuolemaan asti. Tämän jälkeen 1980-luvun lopulla rakennuksesta tehtiin museo.
-Ensi vuoden kesänäyttelyohjelmasta emme tiedä vielä, mutta joka vuosi meillä on sellainen vaihtuva teema ollut. Jotakin tämän tyyppistä, kenties, Hanna-Maija pohtii.

Muurlan kotiseutumuseo eli Honkalan talo on avoinna kesäsunnuntaisin kello 13–15 28.8. saakka.

Melissa Koponen

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: