Pimeän Peitossa vieraillaan 1960-luvulla

Tällaiselta näytti penkkariajelu Perniön keskustassa vuonna 1969.

Salonjokilaakso

Perniön Kirkonkyläyhdistyksen tämänvuotisessa Pimeän Peitto -tapahtumassa sukelletaan 1960-luvun loppupuolelle.
Lauantaina järjestettävässä tapahtumassa nähtävä dokumenttielokuva ”Tupakit pois, Osku tulee! –Lukioelämää” kertoo 1960-luvun loppupuolen elämästä Perniön yhteiskoulussa ja ympäröivässä yhteiskunnassa. Osku on legendaarinen Osmo Viitanen, josta Alli Jäntin jälkeen tuli koulun rehtori.

Dokumenttielokuva on jatkoa vuosi sitten valmistuneelle dokumentin ykkösosalle ”Jäntti, Pilli, Saloska ja Roope”, jossa kerrottiin 1960-luvun alkuvuosista eli senaikaisesta keskikoulusta.
– Nyt aika on kulunut, oppilaat ovat kasvaneet ja siirtyneet lukioon. Ikää on tullut lisää ja sen myötä koulussa ja koulun ulkopuolella alkaa tapahtua yhtä sun toista, kertoo elokuvan tekijä Kari Hannunen.

Pimeän peitto –tapahtumassa nähdään myös Keijusirkus-esitys ja Teijon Kulttuurimeijerin sirkusdokumentteja ja tarinoita. Paikalla on suomalaisen sirkuksen elävä legenda Kalle Nyman, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä herra Tarzan. Hän saapuu Perniöön juhlistamaan henkilökuvaansa ”Arvoisa herra Tarzan”, joka esitetään päivän aikana.
Tarjolla on myös kasvomaalausta ja Polaroid-kuvausta Sirkusteltassa. Sirkuskahvila palvelee klo 15-20 ja jokirannassa on myynnissä makkaraa ja muita herkkuja sekä mahdollisuus omaan piknikkiin.

Pimeän peitossa voi tutustua myös Perniön kunnantalon kuukauden taiteilijaan Tanja Huntuksen miniatyyriteoksiiin. Huntus haluaa viestiä Posliini Elää –näyttelyllään posliinin pitkäikäisyydestä ja sen monipuolisesta muodosta.
– Posliini ei ole vain kukkakoristeinen teekuppi hopeatarjottimella, vaan se voi olla paljon muutakin.

Huntuksen mukaan taidenuket eivät ole vielä saavuttaneet Suomessa kovin suurta jalansijaa ja nuket mielletään edelleen pääsääntöisesti lasten leluiksi. Kuitenkin jo itärajan takana nukketaide kukoistaa ja niin tekijöitä kuin keräilijöitäkin hellitään lukuisilla nukkemessuilla.
– Toivon tämän näyttelyn avaavan edes hiukan taidenukkejen laajaa kirjoa myös meillä.

Dokumenttielokuva ”Tupakit pois, Osku tulee! – Lukioelämää” esitetään lauantaina klo 19.30 Kunnantalolla. Elokuvan kesto on yksi tunti.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: