Poliisin tehtävistä eläköitynyt Martti Fager jatkaa työntekoa koulukuljetuksen parissa

Eläkkeellä poliisin työstä oleva Martti Fager saa tervehtiä kahvilassa lähes jokaista ohikulkijaa.

Pekka Mäenpää

Monille salolaisille tuttu poliisi Martti Fager on nauttinut pitkän virkauran jälkeen ansaituista eläkepäivistä reilun kahden vuoden ajan.

Vapaaherraksi Fager ei ole jäänyt, sillä aktiivisen miehen arkipäivät täyttyvät nyt koulutaksin kuljettamisesta ja lasten turvallisen koulumatkan huolehtimisesta.
– Käyn aamulla viiden jälkeen koiran kanssa ulkona ennen aamun kuljetuksia ja uudelleen päivällä tauolla. Kun olen hakenut lapset koulusta ja palauttanut ajoneuvon tallille, päivälle on tullut aika lailla pituutta, Fager naurahtaa kahvikupin ääressä.

Kuusikymppisenä eläköitynyt Fager työskenteli Salossa poliisina kaksi vuotta yli ensimmäisen eläköitymismahdollisuuden. Vapaaherraksi jääminen ei kuitenkaan sujunut aivan kuten oli suunniteltu.
– Eläkkeellä kaikki päivät tuntuivat jotenkin samalta harmaalta. Taakse jäivät työn tuoma tuttu rytmi ja hyvä työyhteisö; en tavallaan kokenut itseäni tarpeelliseksi. Huomasin, että liikkeelle lähtö oli aamuisin todella vaikeaa, Fager kertoo hankaluuksista tottua eläkeläisen elämään.

Hän kertoo maininneensa jo työuransa viimeisen loman aikana pelikavereilleen jäähallilla, että jotain tässä voisi vielä elämässään tehdä.
– Seuraavalla viikolla yksi pelikavereista kertoi antaneensa puhelinnumeroni eteenpäin. Aika pian puhelin sitten jo soi, mutta heti ensimmäisen mahdollisuuteen en tarttunut, koska edessä olisi ollut linja-autokortin ja ammattipätevyyden hankkiminen.

Mutta ei mennyt kauaa, kun edessä häämötti jo taksinkuljettajan tutkinto ja ensimmäiset työpäivät koulutaksin kuljettajana.
– Uskoakseni sain työtarjouksen, koska olin työskennellyt jo poliisina paljon lasten ja nuorten parissa. Vierailin vuosikymmenten aikana säännöllisesti salolaisissa kouluissa ja tapasin ison määrän oppilaita, joista osa tunnistaa minut vieläkin.

Fagerin mukaan aikaisemmassa elämässä ohjesääntönä oli, että terveenä ei olla kotona eikä sairaana töissä. Kouluajossa kuljettaja käyttää nyt poikkeusaikana maskia ja huolehtii muutoinkin turvallisesta kyydistä. Ajot ja mahdolliset muutokset löytyvät digitalisesti älylaitteesta. Lasten kanssa työskentely sujuu yhteisten pelisääntöjen avulla.
– Näin työssä käydessä oppii arvostamaan eri tavalla vapaata. Eläkkeellä kaikki päivät olivat samaa harmaata, Fager jutustelee katsellessaan kahvila ikkunasta lokakuista vesisadetta.
– En ole ihminen, joka odottaa syksyllä harava kädessä lehtien putoavan puista.

Vuonna 1958 syntynyt Fager kuuluu siihen ikäluokkaan, joista tietyssä ammateissa toimivat pääsivät eläkkeelle nykyistä aiemmin. Työuraa on silti takana kiitettävästi.
– Aloitin työteon 15-vuotiaana. Minulla on ollut elämäni aikana 8 eri ammattia, 12 vakituista työpaikkaa ja lisäverokortti noin 15:ssä eri paikassa. Poliisina tein töitä ensin neljä vuotta Lohjalla ja sen jälkeen 30 vuotta täällä Salossa, Fager kertoo.

Koko elämänsä Salossa asunut Fager on tuttu näky koiriensa kanssa erityisesti Terhinkadun kulmilla.
– Perheeseeni kuuluu avopuoliso ja Saaga-koira. Koiran ulkoiluttamisen lisäksi luen dekkareita ja harrastan raveja etänä sekä livenä. Jäähallilla käyn pelailemassa lauantaiaamuisin ja on minulla myös TPS:n kausikortti. Kesäisin istuskelen mielelläni torikahvilla.

– Tulevaisuudelta toivon Saaga-koirani pääsevän maalle asumaan, henkilökunta seuraa luonnollisesti mukana.

Taustansa vuoksi Martti Fager tuntee liikennesäännöt ja Salon kadut kuin omat taskunsa.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: