Porin prikaatin valatilaisuus torstaina urheilupuistossa

Alokkaat Heikkilä, Bergroth, Virtanen, Ruostesaari ja Kinnunen ovat mukana torstain tilaisuudessa Salossa.

Pekka Mäenpää

Porin prikaatin salonseutulaiset alokkaat antavat sotilasvalan ja juhlallisen vakuutuksen torstaina Salossa.
Urheilupuistossa järjestettävään tilaisuuteen on vapaa pääsy omaisten lisäksi myös kaikilla muilla kiinnostuneilla. Nähtävänä on vala- ja vakuutustilaisuuden lisäksi Prikaatin kalustonäyttely ja näyttävä ohimarssi.

Paikalla on noin 330 varusmiestä, joista vapaaehtoista asepalvelusta suorittavia naisia on 31. Salolainen Kiia Virtanen (18) osallistuu urheilupuistossa sotilasvalaan.
– Menin armeijaan, koska isänisäni on ollut sodassa ja mielestäni tämä on hyvä tapa osoittaa kunnioitusta jo edesmennyttä ukkiani kohtaan. Osa syy armeijaan menolle on myös se, että tykkään haastaa itseäni ja sitä kautta kasvattaa luonnetta, Kiia kertoo.

Palveluspaikka Säkylän Huovinrinteellä on ollut vuosien aikana tuhansien ja salolaisten nuorten palveluspaikka. Kokemuksia on yhtä monta kuin on kävijöitäkin. Kiian mukaan alokasaika on tuntunut siltä miltä hän odottikin.
– On raskaita päiviä, sekä päiviä jolloin kokee onnistuneensa sekä ylittäneensä itsensä. Hienointa on, kun selviää raskaasta harjoituksesta kunnialla. Armeija on tuntunut kaikin puolin hyvältä.

Valatilaisuudessa Kiian komppanian alokkaista tulee jääkäreitä.
– Valatilaisuus on hieno tapahtuma ja on mukavaa, että se järjestetään omalla kotipaikkakunnalla. Alokasajan jälkeen odotan pääseväni lääkintämieheksi ja haastamaan itseäni vielä enemmän. Minulla on lähihoitajan koulutus ja armeijan jälkeen haluaisin opiskella sairaanhoitajaksi, Kiia kertoo.
Torstain tilaisuus alkaa klo 9 aamulla, jolloin kalustonäyttely avataan yleisölle.

Porin prikaatin tiedottaja Sanna Närä kertoo, että esillä on keskeisintä Satakunnan jääkäripataljoonan sekä 1. Huoltokomppanian käytössä olevaa kalustoa kuten RG32M raskas partioajoneuvo, XA-360 AMV kuljetuspanssariajoneuvo XA-185/XA-203 PASI kuljetuspanssariajoneuvo, tiedusteluun käytettävä MUAS Orbiter minilennokkijärjestelmä, jalkaväen aseistusta, kenttäkeitin ja erilaisia kuorma-autoja ja traktori.

Sotilasvakuutus annetaan klo 9.30 Urheilutalolla ja sotilasvalaa varten kokoonnutaan tasan kymmeneksi keskusurheilukentälle. Ohimarssi alkaa 10.45 ja kulkee reittiä Tahkonkatu, Perniöntie, Ratsumiehenkatu/Kiskontie.
Kiia Virtasen lisäksi valatilaisuuteen osallistuvat 1. Huoltokomppaniasta muiden muassa Patrik Bergroth, Niklas Heikkilä ja Ringo Ruostesaari.
Muurlalainen Patrik (19) sanoo hoitavansa asevelvollisuuden kunnialla ja toivoo pääsevänsä linja-auton kuljettajaksi loppupalveluksen ajaksi.
– Armeija on ihan mukavaa kun heittää aivot narikkaan ja tekee mitä käsketään. Tottakai välillä ärsyttää kun ei ole sitä omaa vapautta, mutta kyllä sen kestää, Patrik naurahtaa.

Niklas Heikkilä kertoo lähteensä armeijaan täyttämään kansallisvelvollisuutta ja kokemaan uutta.
– Armeija on maistunut tähän asti hyvin. Olen saanut uusia kavereita ja kokemuksia, joita ei siviilissä kohtaa. Odotan juhlavaa valatilaisuutta.
Alokasajan jälkeen Niklas yrittää aliupseerikouluun ja palveluksen jälkeen edessä on paluu tuttuun työpaikkaan yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

Perniöläinen Ringo Ruostesaari kertoo viihtyneensä Huovinrinteen kasarmilla ja maastossa hyvin.
– Armeija on ollut ihan kivaa aikaa. Huonoja päiviäkin on ollut mutta jälkeenpäin ne ovat parhaimpia hetkiä. Valatilaisuus vähän jännittää; loppuajaksi ei ole muuta suunnitelmaa kuin pärjätä mahdollisimman hyvin, Ringo kertoo. 

Porin prikaatin komentaja prikaatikenraali Mika Kalliomaa ottaa vastaan sotilasvakuutuksen ja sotilasvalan sekä suorittaa katselmuksen paraatikentällä.
Kalliomaa ottaa vastaan myös ohimarssin yhdessä kaupunginhallituksen puheenjohtajan Saija Karnisto-Toivosen ja kaupunginjohtaja Lauri Innan kanssa. Karnisto-Toivonen toimii sotilasvakuutuskaavan ja kaupunginjohtaja Inna sotilasvalakaavan esilukijana.
Paraatin komentajana toimii Varsinais-Suomen huoltopataljoonan komentaja majuri Mika Heikkilä. Kenttähartauden pitää sotilaspastori Albert Halonen. Laivaston soittokunta vastaa musiikkista.

Porin prikaati on pitänyt viimeksi valatilaisuuden Salossa elokuussa 2007.

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: