Pro Perniö juhlii 10-vuotista taivaltaan peruskorjatussa Kunnantalossa lauantaina

Pro Perniön puheenjohtaja Timo Korpinen iloitsee vanhan Perniön Kunnantalon peruskorjausprojektin onnistumisesta.
Pro Perniön puheenjohtaja Timo Korpinen iloitsee vanhan Perniön Kunnantalon peruskorjausprojektin onnistumisesta.

Perniön Kunnantalon peruskorjaus on valmistunut sopivasti Pro Perniön kymmenvuotisjuhliin.

Lauantaina Kunnantalolla kahvitellaan ja juhlistetaan reilut 110 000 euroa maksaneen kokonaisurakan valmistumista.

Puheenjohtaja Timo Korpinen iloitsee projektin onnistumisesta. Ykkösakselin tukema korjaushanke pidentää olennaisesti vuonna 1947 kunnantaloksi valmistuneen rakennuksen elinkaarta.
-Kaikki talon keskeiset rakenteet on käyty läpi ja samalla Kunnantalo on tehnyt merkittävän vihreän siirtymän. Keskeisinä elementteinä toimivat aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput, led-valot ja sähköisten autojen julkinen latausasema, Korpinen kertoo.

Osuuskunta Pro Perniön ja Kunnantalon ensimmäisen vuosikymmen täyttyminen on osoitus perniöläisestä yhteisöllisyydestä.
-Sen kunniaksi pidetään tietysti komeat juhlat. Kunnantalon 10-vuotisjuhla alkaa lauantaina klo 10, kun Pro Perniö tarjoaa kaikelle kansalle makoisat pullakahvit.

Samalla alkavat vapun tuloa enteilevät Perniön kevätmarkkinat.
-Sisäpihalle tulee myyntikoju poikineen. Perniön lukion kakkosluokkalaiset ovat vahvasti mukana järjestelyissä kartuttaakseen eteläiseen Saksaan suuntautuvan koululaisvierailun matkakassaa.

Lukiolaiset ovat tehneet myyntiin omaa nimikkosimaansa ja leiponeet munkkeja. Myynnissä on myös folioilmapalloja ja pihapeleinä löytyy frisbeegolfia ja renkaanheittoa, joissa parhaat palkitaan.

Markkinat päättyvät klo 14.

Pro Perniön ja Kunnantalon vuosijuhla alkaa klo 12.

Juhlapuheen pitää TT Johannes Alaranta, musiikkia esittävät Linnea Arimaa (laulu) ja taiteilijaprofessori Jukka Linkola (piano).

Tilaisuuden päätteeksi jaetaan Pro Perniön juhlastipendi.

Yksityisten jäsenten kokonaan omistama Osuuskunta Pro Perniö hankki käytöstä vapautuneen Perniön kunnantalon Salon kaupungilta ja avasi sen kaikelle kansalle yhteisöllisenä Kunnantalona vapun aatonaattona 2014.

Osuuskunta Pro Perniön omistaa 13 jäsentä, jotka vastaavat osuuskunnan taloudesta. Osuuskunnan osuuksia omistaa lisäksi parikymmentä muuta tahoa, jotka ovat henkilöitä, yrityksiä, yhdistyksiä, säätiöitä ja seuroja.

Niiden yhteinen jäsenmäärä on noin 2 000 ihmistä.

Kaukolämpöön liitetyssä Kunnantalossa on kolme kerrosta ja lisäksi kellarikerros. Tilaa on yhteensä noin 2 000 neliötä. Vuokralaisia on parisenkymmentä.

Kunnantalon jokisiiven tiloissa toimii Suomen kylät ry:n päätukikohta ja Perniön kotiseutuyhdistyksen kotiseutuarkisto. Perniö-kulttuurisäätiön muotokuvataulut tuovat nostalgista tunnelmaa retrohenkiseen Valtuustosaliin.
-Tänä vuonna kunnostamme vuokrattavaksi kunnanjohtajan entisen huoneen. Yhteisöllisessä käytössä on muun muassa Valtuustosali, Hallitushuone, kuntosali, kahvila, tilaussauna ja vapaa kiertokirjasto. Taloon saapujia tervehtii eteislämpiöön sijoitettu kirkonkylän pääraitin pienoismalli vuodelta 1930.
-Talon yläkerrassa toimii muun muassa Pahoista Mahoista tunnettu teatteripiiri Iloton ry.

Kunnantalosta voi vuokrata toimisto- ja varastotiloja. Vapaana on tällä hetkellä puolisen tusinaa kohdetta kymmenen neliön etätyöhuoneesta runsaan 40 neliön runsaasti varustettuun huoneistoon.

Kunnantalon peruskorjaus toteutettiin Ykkösakselin tukemana yleishyödyllisenä investointihankkeena. Hanke käynnistyi 2022 alusta ja työt valmistuivat aikataulussa viime vuoden lopussa.
-Peruskorjauksessa Kunnantalon katto- ja seinäpinnat korjattiin ja maalattiin alkuperäiseen asuun. Talkootöitä tehtiin yhteensä 811 tuntia, joista 125 on traktorilla, pyöräkuormaajalla ja henkilönostimella tehtyä tuntia. Talkoisiin osallistui 40 henkeä.

Toteutettu vihreä siirtymä pienentää merkittävästi kohteen ympäristöllistä jalanjälkeä. Se antaa myös alueen asukkaille mahdollisuuden osallistua samansuuntaiseen kehitykseen vaikkapa lataamalla ajoneuvoaan osin päästöttömästi paikalla tuotetulla energialla.

Pekka Mäenpää

Jaa uutinen:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Samasta kategoriasta: